سایت خبری تحلیلی کلمهhidden pichidden pichidden pichidden pichidden pic
» ایران، در خطر حمله‌ی اسراییل جنگ‌طلب و آمریکای درگیر در بحران اقتصادی

به بی‌خردی خاتمه دهید

چکیده :آرامش ملت‌ها نباید با بی‌خردی دولت‌ها برهم بخورد و جان میلیون‌ها انسان بی‌گناه با مخاطره مواجه شود. این بی‌خردی در هر دو سو دیده می‌شود؛ هم طرف ایرانی که خیال می‌کند با تکیه بر آن‌چه دارد می‌تواند «حماسه‌آفرینی» کند، هم طرف آمریکایی-اسراییلی که گمان می‌کند می‌تواند کار را به‌شکل قابل پیش‌بینی و ساده‌ای جمع کند و غافل از آن است که ایران با همه‌جای دنیا فرق دارد....


کلمه – بامداد راد:

پس از گمانه‌زنی‌هایی که در مورد گزارش تازه‌ی رییس آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای درباره‌ی پرونده‌ی ایران صورت می‌گرفت، به‌تازگی و با درز فحوای موضوع اصلی این گزارش، معلوم شد گام نهایی درباره‌ی پرونده‌ی هسته‌ای ایران در حال برداشته‌شدن است؛ رسانه‌های محافظه‌کار آمریکایی فاش ساخته‌اند در گزارش تازه‌ی آژانس، به‌طور مفصل موضوع حرکت برنامه‌ی هسته‌ای ایران به‌سوی کاربردهای نظامی مطرح و به آن پرداخته شده‌است.

از زمانی که برنامه‌ی هسته‌ای ایران محل گفت‌وگو قرار گرفت، اسراییل که یکی از بزرگ‌ترین زرادخانه‌های هسته‌ای جهان را در اختیار دارد، همواره به پشت‌گرمی آمریکا از گزینه‌ی حمله‌ی نظامی به ایران سخن رانده‌است. البته در شرایطی که هرازچندگاهی ایران دست به آزمایش موشک‌های دوربردی می‌زند که توانایی هدف‌گرفتن اسراییل را دارند و حتی یکی از فرماندهان ارشد سپاه از این سخن می‌گوید که ایران می‌تواند از سمنان اسراییل را هدف قرار دهد، در کنار چالش‌های دیرین ایران و اسراییل که در طول دوره‌ی حکم‌رانی احمدی‌نژاد تیره‌تر هم شده‌است، اسراییل را هم درباره‌ی امنیت خود نگران‌تر کرده است؛ هرچند این به‌هیچ‌وجه به این معنا نیست که اسراییل حق دارد به ایران حمله کند، صرف‌نظر از این‌که اسراییل اساساً کشوری متجاوز است.

حال، آن‌چه اسراییل آن را مصرانه دنبال می‌کرد تحقق بیش‌تری یافته‌است؛ گزارشی که منتشر شده است، مدعی است برنامه‌ی هسته‌ای ایران چندان هم صلح‌آمیز نیست و بنابراین برای «جهان» خطرناک است و باید با آن رویارو شد. اسراییل می‌تواند یک‌بار برای همیشه، شر کشور بزرگ و قدرت‌مندی را که بیش از سه دهه است از نابودی‌اش سخن می‌راند و یکی از اصلی‌ترین شعارهایش در جریان مقاومت در برابر عراق این بود که «راه قدس از کربلا می‌گذرد» و بخشی از عملیات‌هایش را در راستای تحقق همین شعار طرح‌ریزی می‌کرد، خلاص شود. از همین رو، چگالی اظهارنظر در این راستا که تنها راه مقابله با جمهوری اسلامی رویارویی نظامی‌ست از سوی مقامات اسراییل در چند روز اخیر به‌شدت بالا رفته‌است و هم‌زمان با آن، تمهیدات امنیتی و نظامی لازم نیز برای این امر در حال پیش‌بینی‌ست.

از سوی دیگر، آمریکا نیز لا اقل در ظاهر به این حمله مایل است و گرچه امکان مخالفت دولت آمریکا با این حمله وجود دارد، این جنگ می‌تواند با توجه به آن‌چه از تاریخ می‌دانیم، داروی اقتصاد بیمار آمریکا باشد. بحران بازارهای مالی که چندی‌ست گریبان آمریکا را گرفته و به هیچ صراطی مستقیم نیست که هیچ، موج تازه‌ی آن با درگیری اروپا در این بحران و احتمال ورشکستگی یونان در راه است، آن دردی‌ست که درمانش یک جنگ است؛ نظیر همان بحران فراگیری که در سال ۱۹۲۹ -دقیقاً نظیر حالا- وال‌استریت را فلج کرد و تا آغاز جنگ جهانی دوم ادامه یافت و با آغاز جنگ به رونق انجامید. در کنار این، نباید از توجه به سخنان هیلاری کلینتون -وزیر امور خارجه‌ی آمریکا- غافل شد که به‌تازگی گفته‌است: (نقل به مضمون) «ایرانیان در صورت بروز اعتراضاتی دیگر، از جامعه‌ی جهانی یاری بخواهند».

یک. ایران نه عراق است، نه افغانستان و نه حتی لیبی (پیش‌تر اشاره کرده‌ام چرا «ایران لیبی نیست») و واقعیت‌هایی وجود دارد که ثابت می‌کند ایران باتلاق عظیمی برای متجاوزان خواهدبود:

  • نیروی دریایی ایران به‌شدت «نامتعارف» است؛ به این معنا که گرچه توان رویارویی با مثلاً ناوهای قدرت‌مند و پیش‌رفته‌ی آمریکایی را ندارد، اما به‌راحتی توان ایجاد اخلال طولانی‌مدت را در تنگه‌ی راهبردی هرمز دارد. این موضوع سبب می‌شود صادرات نفت خلیج فارس با بحران عمده‌ای مواجه شود که حل آن چندان ساده نخواهدبود؛ به عبارت دیگر، بیش از دوسوم تولید نفت دنیا تا مدت نامعلومی معلق خواهدشد. این‌جاست که مسئله‌ی دیگری رخ می‌نماید و آن، لزوم پیش‌بینی منابع دیگر برای تأمین نفت است؛ آیا یکی از دلایل حمله‌ی ناتو به لیبی و عدم هیچ‌گونه مداخله‌ای در سوریه می‌تواند همین باشد؟
  • ایران گرچه نیروی هوایی چندان کارآمدی ندارد، اما از توان موشکی نسبتاً خوبی برخوردار است. ایران دست‌کم به‌راحتی می‌تواند پایگاه‌های آمریکایی منطقه را با موشک‌های کوتاه و میان‌برد خود مورد حمله قرار دهد و حتی شاید قادر باشد با استفاده از موشک‌های دوربرد خود نه‌تنها اسراییل که شرق اروپا را نیز هدف قرار دهد. ایران اخیراً از روسیه پارازیت‌انداز سیار خریداری کرده؛ ابزاری که احتمالاً برای مقابله با رادار سپر دفاع ضد موشکی ناتو، که اخیراً ترکیه با استقرار آن در خاکش موافقت کرده‌است، بسیار کارا خواهدبود.
  • از هم‌پیمانان منطقه‌ای چون حماس در فلسطین و حزب‌الله در لبنان به این خاطر که توان‌شان چندان قابل محاسبه نیست صرف‌نظر می‌کنم، این دو گروه شاید بتوانند برای اسراییل مشکل ایجاد کنند ولی در نهایت تأثیر چندانی بر روند نبرد نخواهندگذاشت. به همین دلیل هم‌پیمان مزوری چون هوگو چاوز در ونزوئلا نیز نخواهدتوانست آن نقشی را که احتمالاً از سرمایه‌گذاری در این کشور مدنظر بوده، ایفا کند. با این همه، این‌ها نیز به‌نوبه‌ی خود می‌توانند به‌دلیل ضعف‌شان نسبت به دشمن، جنگ را گسترده‌تر کنند، ساده این‌که «بالاتر از سیاهی رنگی نیست»، یا آن‌طور که علی‌اکبر صالحی -وزیر امور خارجه‌ی ایران- اظهار کرده: «مرگ یک‌بار، شیون هم یک‌بار».

دو. طرح احتمالی آمریکا و اسراییل برای حمله به ایران به این شکل خواهدبود که به‌صورت محدود به تأسیسات هسته‌ای ایران یورش برده و در ادامه با توجه به ریزش مشروعیت نظام و نارضایی گسترده ، نظام سرنگون شده و امکان مقاومت را از دست بدهد. چنین طرحی ضمن آن‌که بسیار ساده‌اندیشانه است، به دلیل شور وطن‌پرستی ایرانی اساساً نشدنی‌ست.

این شور که در جنگ تحمیلی خود را نمایاند و یکی از عوامل پایداری ایرانیان در برابر حمله‌ی عراق به پشتیانی کشورهای دیگر جهان بود، با ملی‌گرایی روشن‌فکرانه تفاوت‌های عمده‌ای دارد؛ از جمله این‌که به هیچ ترتیبی خود را به بحث‌هایی چون «استبداد داخلی بهتر است یا آزادی خارجی» آلوده نمی‌کند و در برابر تجاوز خارجی، همانند تمام نمونه‌های تاریخ پربار این سرزمین، تمام اقوام و زبان‌ها و ادیان ایرانی را چنان به هم وصل می‌کند که به هیچ ترتیبی امکان گسستن آن وجود ندارد. به همین دلیل، تا حدود زیادی یقین دارم که در صورت وقوع چنین حمله‌ای، حتی درصد بالایی از مخالفان نظام برای حفظ مملکت -و نه حاکمیت کنونی جمهوری اسلامی- وارد عرصه‌ی مقاومت خواهندشد.

سه. حمله به ایران به آن سادگی و کوچکی که جنگ‌افروزان گمان می‌کنند نخواهدبود. شخصاً حتی احتمال دخالت چین و روسیه را نیز دور از ذهن نمی‌دانم، به این خاطر که رقابت میان شرق و غرب عالم به‌طور فزاینده‌ای بالا رفته و همین امر -نظیر وضعیتی که در آستانه‌ی جنگ جهانی دوم وجود داشت- زمینه‌ی بروز تنش را فراهم می‌کند. چنین مسئله‌ای البته نبرد را به‌شکلی غیر قابل پیش‌بینی و کنترل درخواهدآورد که حتی تصورش هم برای من شدیداً وحشت‌آور است.

از سوی دیگر، این حمله نمی‌تواند نقش نجات‌بخشی را که جنگ جهانی دوم برای اقتصاد بحران‌زده‌ی آمریکا ایفا کرد، ایفا کند. در آن جنگ، آمریکا به‌دلیل فاصله از میدان نبرد دخالت چندانی در جنگ نداشت و در نتیجه آسیبی هم از آن ندید. جنگ جهانی دوم برای آمریکا یک موهبت بود، موهبتی که باعث شد این کشور که از جنگ جان سالم به‌در برده‌بود، در قالب طرح‌های بازسازی اروپا اقتصاد ویران خود را سامان دهد و رشد خیره‌کننده‌ای را تجربه کند. این شرایط اکنون وجود ندارد؛ در جنگ احتمالی، آمریکا یکی از طرفین دعواست و طبعاً شرایط کاملاً متفاوت است.

چهار. آن‌چه به ذهن می‌رسد همان چیزی‌ست که هر عقل سلیمی به آن حکم می‌دهد؛ آرامش ملت‌ها نباید با بی‌خردی دولت‌ها برهم بخورد و جان میلیون‌ها انسان بی‌گناه با مخاطره مواجه شود. این بی‌خردی در هر دو سو دیده می‌شود؛ هم طرف ایرانی که خیال می‌کند با تکیه بر آن‌چه دارد می‌تواند «حماسه‌آفرینی» کند، هم طرف آمریکایی-اسراییلی که گمان می‌کند می‌تواند کار را به‌شکل قابل پیش‌بینی و ساده‌ای جمع کند و غافل از آن است که ایران با همه‌جای دنیا فرق دارد و معلوم نیست حتی پرتاب یک موشک به یکی از تأسیسات هسته‌ای ایران، چه نتایج فاجعه‌آمیزی به‌بار بیاورد.


19 پاسخ به “به بی‌خردی خاتمه دهید”

  1. احمد گفت:

    خدای متعال ازدرگاهت عاجزانه تقاضا دارم جان_مال و ناموس یک ملت به ویژه جان کودکان وزنان بیگناه بازیچه کبر وغرور یک مشت به
    اصطلاح آدم بی منطق و تشنه قدرت قرا ر نگرفته و زیرساخت های ایران عزیزبه زمین سوخته تبدیل نشود.

  2. محسن گفت:

    شما خودت یک نفری همه این چیزها را فکر کردی یا اینکه کمک خارجی هم داشتی؟

  3. ناشناس گفت:

    ما بمب اتم نخواهیم کی را باید ببینیم بهکی قسم بخوریم بابا انرژی هسته ای ایه قران نیست ما را با ان به درک نفرستید

  4. علی گفت:

    jترسم نرسی به کعبه ای اعرابی
    کین ره که تو می روی به ترکستان است
    اگر آنها جرات این کار را داشتند سالها پیش این کار را می کردند . باباجان دست پیش رو می گیرند که پس نیفتند . اونا اگه جسارت داشتند از لبنان فرار نمی کردند ( جالبه فرار می کنند می رن اون وربعد می گن میزیم ها ) بعد هم که زدند دیدن نه این جوری نمی شه باید اینا رو به جون هم بندازیم وانداختند دیدن نه این هم نتیجه نداد دوباره عقلهاشون رو گذاشتن رو هم گفتند بهترین کار اینه که بشدت تهدید کنیم ولی یه وقت کسی خر نشه حمله کنه ها . بنده پیشنهاد می دم اسرائیل اگه می خواد ابرویی کسب کنه با یکی از کشورهای به ظاهر دشمن و در باطن دوست مثل اربابش (جنگ با صدام ) ببنده بعد هم با یک حمله برق آسا کارو تموم کنه شاید یک خورده بین حمقا مختصر آبرویی پیدا کنه اون هم اگه بتونه .

  5. ناشناس گفت:

    گروههای افراطی آخرالزمانی در هر سه مکان عامل بروز جنگ احتمالی خواهند بود. اینها به شکل ایدئولوژیک و نه عاقلانه خواهان ایجاد جنگ برای ظهور منجی نهایی هستند. البته امیدوارم که عقلا مانع شوند چون واقعا چنین جنگی دامن همه کشورها را خواهد گرفت و جان انسانهای بی گناه از بین خواهد رفت. اما امریکا- اسراییل واقعا باید بداند که مردم ایران در دفاع از کشورشان کارها و جانفشانی های عجیبی می کنند که آنها هیچگاه توان پیش بینی آنرا نیز ندارند. به هر حال مرگ یک بار و شیون هم یکبار. ما حاضریم.

  6. ترانه سبز گفت:

    آرزو دارم در هر شرايطي , جنبش سبز مانع تجزيه ايران عزيز شود. روي اين قضيه تمركز كنيم.

  7. حامد گفت:

    امریکا واسرائیل هیچ کاری نمی تونن بکنن اینا همش خیال بافین که تو ذهنشون دارن فکر کردن ایران مثل عراق یا افغنستان

  8. ناشناس گفت:

    بیخرد اگربداند بی خرد است حتی یک لحظه هم درنگ نمی کند ومشکل اصلی اینجاست که اینها فکرمیکنند عاقلند ولطفا اشتباه نکیم اینها واقعا
    از نعمت خرد خلاصند و بی بهره!

  9. صالح گفت:

    به نظر من امریکا اصلا نیازی به جنگ و جدال نظامی با ایران ندارد.ما دو دستی خودمونو تسلیم اونا کردیمو فقط داریم شعار مرگ بر امریکا میدیم.ایا با شعار ما مرگ امریکا اتفاق میفته؟؟؟ما زیادی جوگیر هستیم.هم در امور داخلی و هم در امور خارجی.تا یک اتفاقی میفته و یک جای دنیا از امریکا انتقاد میشه میگن غرب داره سقوط میکنه…و از این حرفا…بله من به عنوان یک مسلمان ایمان دارم که کفر و کافر در هر لباسی که باشند روزی از میان خواهند رفت چون این وعده ی خداست.نه فقط در اسلام که در همه ی ادیان.پس این اتفاق میفته.اما اینکه تحت تاثیر کارهای حکومت ما باشه اشتباهه.ما زمانی میتونیم چنین ادعایی داشته باشیم که اول بتونیم امور داخلی مون رو حل و فصل کنیم.یعنی اول باید تبدیل به یک الگو بشیم.وگرنه حرف زیاده….شاهان قاجار هم فکر میکردن قوی تر از اونا وجود نداره…اما دست بالای دست بسیاره.اون چیزی که پیروز خواهد بود فکره.اگه امروز در دنیا افکار ضعیفی داشته باشیم شکست میخوریم.پایین اوردن سطح فهم و قدرت تحلیل درست مردم (کاری که متاسفانه رسانه ی ملی داره انجامش میده) بیشتر از اینکه راهی در جهت توفیق ایران و اسلام باشه…در جهت تضعیف اونه…و دشمن چی میخواد به غیر از این؟

  10. جنگ و جدال نظامی گفت:

    دوست عزیز حمله ناتو و غرب به ایران از جنس حمله صدام ابله نیست. به راحتی می تونند کشور ما را چندین دهه از دنیا عقب بیاندازند.

    ما به مدیریتی خردمند و به دور از توهم نیازمندیم تا بحران ها رو مدیریت بکند. چیزی شبیه مدیریت جناب آقای سید محمد خاتمی .

    یا حسین میر حسین

  11. ناشناس گفت:

    هر چه باشیم چه چپ چه راست چه سبز چه اصولگرا چه اصلاح طلب و…اجازه اشغال یک وجب از خاک ایران را به هیچ بیگانه ایم نمیدهیم لااقل اینقدر شهامت در وجودمان باشد اول مارا بکشند بعد به وطن وناموسمان حمله ور شوند

  12. حسين گفت:

    ايراني هميشه شجاع بوده و هست از تهديد و جنگ نمي ترسه نميدونم اين نظر منو ميزاريد يا نه ميخوام بگم كه شما جنبش سبزيا چرا اينقدر ترسيديد خودتونو ——-كرديد به شهادت كه اعتقادي نداريد ميترسيد جنگ بشه كشته بشيى انوقت جواب خدارو چی ميخواهيد بديد كه واسه يه اجنبي چه كارا كه نكرديد مثلا به رهبرتون به نظامتون كه اسلامي هم بوده پشت كرديد حتي با وجود اينكه در اقليت بوديد اين گروه به استلاح جنبش سبز تا كي مي خواهد در اين بي خردي بماند

  13. ناشناس گفت:

    دنیا با الگو و طرح کار میکنه
    من به عنوان یک ایرانی، بسیار احساس خطر میکنم
    غرب دارد افکار عمومی رو برای حمله به ایران آماده میکند
    چه بسا که جنگ با ایران آغاز شده ولی چون ایران عراق نیست، شکل این جنگ فرق خواهد کرد

    از خدا برای ملتم آزادی و امنیت میخاهم امیدی به این سپاه و بسیج نیست که بخواهند از این کشور دفاع کنند.
    دولتی که رهبرانش همدیگر را تهدید میکنند جلو هیچ تجاوز به ایران را نخواهد گرفت، چون لیاقت ان را ندارند، شما فکر میکنید بسیجی امروز با بسیجی ۲۰ ساله پیش یکیست؟

  14. جواب به حسین اقا گفت:

    سلام برادر….نمیدانم چند سال داری ..جنگ را دیده ای…؟ جنگ را از نزدیک لمس کردم….یهترین دوستان زندگی ام را در جنگ از دست دادم….مادران داغدار و زنان شوهر از دست داده و کودکان یتیم را دیدم…..برادر…جنگ خانمانسوز است……آن زمان بی تدبیری مسئولان باعث جنگ نشد……..دفاع بود و مقدس…حتی عزیزان اقلیت مذهبی هم در جنگ حاضر بودند………نه از جنگ هراس داریم و نه از مرگ….فقط خود را مسلمان ندانید و میهن پرست……..

  15. ناشناس گفت:

    جلوی جنگ رو بگیرید

  16. ناشناس گفت:

    جواب به حسین آقا

    بنده دیگران نیاش خدا تو را آزاد آفریده

    فکر کنم کاملا منظورم واضح باشه

  17. حسین گفت:

    یا حضرت ولی عصر کجایی ؟
    ظلم داره بیداد میکنه.. خسته ایم-درمونده ایم – دیگه طاقت نداریم – یا حضرت حجت یا صاحب الزمان مددی کن این یزید دوران با دین تو چه ظلم ها که نکردن.. شما که حاضری و از نظرها غایبی – شما امت خودت رو از ظلم نجات بده..

    اللهم کل ولیک حجت بن الحسن-(صلواتک علیه و علیه آله وسلم )

  18. هادی گفت:

    گناه مردم ما چیست ؟ جز فریاد آزادی ؟
    خدایا / حضرت ولی عصر شما شاهد این همه ظلم ها باشید

    یا مهدی ادرکنی

  19. ؟ گفت:

    خسته نباشي