سایت خبری تحلیلی کلمهhidden pichidden pichidden pichidden pichidden pic
  • صفحه اصلی
  • » گزارش سایت اصولگرا از گرايش روزافزون مردم به شبكه‌هاي ماهواره ای...

گزارش سایت اصولگرا از گرايش روزافزون مردم به شبكه‌هاي ماهواره ای

چکیده :نظرسنجی صدا و سیما در سال ۱۳۸۹ نشان مي‌دهد که مخاطبان ماهواره در تهران، نسبت به یک سال گذشته افزایش معناداری پیدا کرده اند....


نظرسنجی صدا و سیما در سال ۱۳۸۹ نشان مي‌دهد که مخاطبان ماهواره در تهران، نسبت به یک سال گذشته افزایش معناداری پیدا کرده اند.

سايت الف متعلق به احمد توكلي نوشت: در طول حدوداً یک دهه اخیر، عملکرد صدا و سیما تنها به لحاظ سخت‌افزاری مثبت بوده است. رشد کمی شبکه‌هاي داخلی و خارجی به موازات راه اندازی شبکه‌هاي تخصصی را باید قابل تقدیر دانست اما صدا و سیما به لحاظ تولید محتوا، جذب و اقناع مخاطب با مشکلات جدی دست و پنجه نرم مي‌کند.

در طول چند سال اخیر، متاسفانه باید اذعان نمود که صدا و سیما عرصه و صحنه را به برخی رسانه‌هاي برون مرزی واگذار نموده است. پژوهش‌هایی که در این باره انجام شده است نیز نشان دهنده ضعف تلویزیون به لحاظ جذب مخاطب مي‌باشد و عملکرد رسانه ملی باعث شده است تا جامعه به سمت شبکه‌هاي فارسی زبان برون مرزی سوق داده شود.

برخی از این آمار و پژوهش‌ها در ادامه آورده شده است:

– نظرسنجی صدا و سیما در سال ۱۳۸۹ نشان مي‌دهد که مخاطبان ماهواره در تهران، نسبت به یک سال گذشته افزایش معناداری پیدا کرده اند. در سال ۸۹، ۴/۴۵ درصد از مردم تهران بیننده ماهواره بودند که نسبت به سال قبل از آن ۱۰ درصد رشد پیدا کرده اند. از این مقدار ۹/۴۰ درصد بیننده شبکه‌هاي فارسی زبان بوده اند و ۱۴ درصد فقط شبکه‌هاي خارجی را تماشا مي‌کنند. با این وجود ۶/۵۰ درصد از پرسش شوندگان گفته بودند که ماهواره با فرهنگ ما سازگاری ندارد و ۸/۳۴ درصد مخالفت کردند و معتقد بودند که ماهواره منطبق با فرهنگ جامعه مي‌باشد( پایگاه اطلاع رسانی اداره کل روابط عمومی صدا و سیما، ۱۳۸۹).

– در مورد اقبال جوانان به رسانه‌هاي داخلی یا ماهواره، نتایج تحقیقی که توسط سازمان ملی جوانان انجام شده است نشان مي‌دهدکه، در مجموع جوانان برنامه‌ها و عملکردهای صدا و سیما را قابل قبول نمی دانند. در عین حال پاسخ‌هاي آنان به سوالات مختلف حاکی از گرایش‌هاي مثبت و منفی گوناگون به هر بخش از برنامه‌ها و عملکردهای صدا و سیما است. نیمی از جوانان معتقدند که افزایش شبکه‌هاي تلویزیونی در برآورده کردن انتظارات جوانان موثر بوده است، اما ۶۷ درصد آنان معتقدند که این تغییرات نتوانسته است گرایش جوانان به ماهواره را کاهش دهد. مشکل دیگر این است که ۶۵ درصد جوانان معتقدند تصویری که صدا و سیما از زندگی مردم ارائه مي‌دهد واقعی نیست. ۷۳ درصد آنها گله مند از فقدان تنوع لازم در برنامه‌هاي رادیو و تلویزیون در ایران هستند و ۶۴ درصد آنان مي‌گویند که صدا و سیما در انعکاس مسائل و مشکلات جامعه عملکرد مناسبی نداشته است. کمی بیش از نیمی از جوانان بر این باورند که صدا و سیما در پخش اخبار موجب گرایش‌هاي مردم به رسانه‌هاي بیگانه شده است. ۶۰ درصد جوانان مي‌گویند که اگر امکان استفاده از ماهواره را داشته باشند ترجیح مي‌دهند برنامه‌هاي تلویزیونی سایر کشورها را تماشا کنند. ۵۳ درصد آنان معتقدند که صدا و سیما در مقابله با تهاجم فرهنگی غرب عملکرد قابل قبولی نداشته است و نکته دیگر آنکه ۵۷ درصد جوانان برنامه‌هاي صدا و سیما را شادی بخش و نشاط آفرین نمی‌دانند. ۴۵ درصد جوانان نیز برای دسترسی به اخبار و اطلاعات به رسانه‌هاي کشورهای بیگانه روی مي‌آورند( هیئت نظارت و ارزیابی فرهنگی و علمی شورای عالی انقلاب فرهنگی، ۱۳۸۶).

– پژوهش دیگری که با جامعه آماری ۴۰۰ نفر از شهروندان ۱۵ سال به بالای ساکن در مناطق مختلف تهران که مخاطب تلویزیون‌هاي ماهواره‌ای فارسی زبان بوده اند به عمل آمده است نشان مي‌دهد که نارضایتی از رسانه ملی و کسب اطلاعات سیاسی (بالاتر از عواملی چون انگیزه‌هاي آموزشی، فرار از واقعیات زندگی روزمره و الگو گرفتن برای سبک زندگی) از دلایل اقبال به سمت ماهواره و شبکه‌هاي فارسی زبان برون مرزی بوده است. معیار نارضایتی از تلویزیون شامل عدم جذابیت برنامه‌هاي صدا و سیما، عدم انطباق برنامه‌ها با نیازهای روحی و اقتضائات سنی، تکراری و غمگین بودن برنامه‌ها و … مي‌شد در حالی که کسب اطلاعات سیاسی مشتمل بر اطلاع از اخبار بدون سانسور، آگاهی از نظرات کشورهای دیگر راجع به اتفاقات جامعه ایران، مطلع شدن از آخرین اخبار سیاسی و … بوده است (شهابی، جهانگردی، ۱۳۸۷).

– تحقیق دیگری که در سطح تهران با جامعه آماری ۳۳۰ نفر از مناطق ۲۲ گانه انجام شده است نیز تائید کننده وضعیت نه چندان مطلوب صدا و سیما در زمینه جذب مخاطب مي‌باشد. در این تحقیق نزدیک به ۶۹ درصد از پاسخگویان اعلام نموده اند که دارای ماهواره و حدود ۳۱ درصد فاقد ماهواره بوده اند. نتیجه نویسنده این تحقیق از پاسخ به سئوال «شما اخبار و وقایع اخیر را که در پی انتخابات ریاست جمهوری پیش آمد از چه طریقی دنبال مي‌کردید؟» این بوده است که شبکه‌هاي ماهواره‌ای از اقبال بیشتری به نسبت سایر رسانه‌ها برخوردار بوده اند و میزان روی آوری مردم به صدا و سیما در این وقایع در شهر تهران کاهش یافته است. این بررسی همچنین نشان مي‌دهد که بیش از ۳۹ درصد از پاسخگویان (که بیشترین گروه نیز مي‌باشند) از شبکه فارسی بی بی سی استفاده مي‌کنند و نزدیک به ۲۳ درصد از پاسخگویان به صدای آمریکا گرایش داشته اند. طبق یافته‌هاي این پژوهش اطمینان به صداوسیما به نسبت سایت‌هاي اینترنتی و شبکه‌هاي ماهواره ای به شکل محسوسی کمتر شده است (ربیعی، اسماعیلی، ۱۳۸۹).

منابع:
– پایگاه اطلاع رسانی اداره کل روابط عمومی صدا و سیما(۱۳۸۹). افزایش مراجعه به ماهواره در نظرسنجی صدا و سیما. ۲۵ خرداد ماه. دسترسی در:
http://pr.irib.ir/newss.php?newsid=۴۹۴۷۲&newstype=۱&lang=p.
– ربیعی، علی. اسماعیلی، معصومه(۱۳۸۹). مطالعۀ پیمایشی دربارة اعتبار رسانه¬های خبری در میان شهروندان تهرانی در جریان تحولات اجتماعی قبل و بعد از انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۸۸. فصلنامه مطالعات فرهنگی و ارتباطات، سال ششم، شماره ۱۹، تابستان.
– شهابی، محمود. جهانگردی، مجتبی(۱۳۸۷). خاستگاه اجتماعی الگوهای استفاده از تلویزیون¬های ماهواره ای فارسی زبان در میان مخاطبان تهرانی. فصلنامه تحقیقات فرهنگی، سال اول، شماره ۲، تابستان.


2 پاسخ به “گزارش سایت اصولگرا از گرايش روزافزون مردم به شبكه‌هاي ماهواره ای”

  1. ایران آزاد گفت:

    به نظر من دروغ دلیل اصلیش است.

  2. ایران داد عمارلویی گفت:

    برای روسای صدا و سیمای انحصاری و میلی که هم نون دارد و هم اب؟هر موقع که علیا مخدره و اقازاده لب کج کنند برای هوا خوری به بهترین سواحل خوشگل و رویاپسند سارایوو و شهر پرتقال کالیفرنیا با سر درب هایی که ایه ای از قران بر ان حک شده است تشریف فرما میشوند؛و بانک مرکزی با کل مایملک ان بانضمام کل نفت موجود در کشور در تیول لتهل میباشد.خال بچه شین اباد مردند؛که مردند؛فدای سر …. و وزیر پر مدعای امروزش و پرورش و …رییس دولتی که اوایل همه اقتصاد دانها را وقیح میخواندند و برادران خیلی اصولگرا نیز برایش صلوات میفرستادند و حال نورین ها دارند کف بینی میکنند تا باطل اللسحری بخوانند تا شابد افاقه ای حاصل اید.انقدر بر این اسب سرکش جهل و جمود سجده نموده اند که بعض از انها که مسلمان بودنشان طفیلی بودنشان را به نشانه انتخاب نموده است از فتنه شیخ و میر تبرا میجویند؛غافل از انند که گیرم که خلق را به فریب و ریا به غفلت بردید با خدای خود چه میکنید؟فراموشی هرگز،،