سایت خبری تحلیلی کلمهhidden pichidden pichidden pichidden pichidden pic
  • صفحه اصلی
  • » بشار اسد هم راه معمر قذافی را در پیش گرفته و ممکن است کار به دخالت نظامی در سوریه برسد...
» تحلیل نماینده سابق ایران در سازمان ملل، از محاصره‌ی بین‌المللی دیکتاتور سوریه

بشار اسد هم راه معمر قذافی را در پیش گرفته و ممکن است کار به دخالت نظامی در سوریه برسد

چکیده :متاسفانه بشار اسد هم راه معمر قذافی را در پیش گرفته است. آمریکا، اتحادیه اروپا، کشورهای عربی، ترکیه و حتی روسیه نیز یک صدا علیه بشار اسد موضع گرفته اند و از او خواسته اند که دست از کشتار مردم بردارد. این تحولات هم می تواند زمینه ساز دخالت نظامی در سوریه باشد و هم پرونده ای علیه بشار اسد به جرم جنایت علیه بشریت در حال شکل گیری است. من فکر می کنم اقدامات مختلف اعم از فشار اقتصادی و رسانه ای، تحریم‌های سیاسی و اقتصادی و در نهایت استفاده از نیروی نظامی در مورد سوریه می تواند به تدریج در دستور کار قرار گیرد....


مبارک، بن علی و حالا قذافی. پس از اینها نوبت کدام دیکتاتور است که قدرت را به مردم واگذار کند؟ تحلیل علی خرم، نماینده سابق ایران در سازمان ملل، این است که شاید نفر بعدی، بشار اسد باشد و بهار عربی، به کمک فشارهای جهانی، این بار سوریه را زیر فشار برای تن دادن به خواست ملت خود قرار دهد. دکتر خرم در یادداشتی که در «دیپلماسی ایرانی» نوشته، پیش‌بینی می‌کند که جامعه جهانی از همه‌ی گزینه‌ها برای توقف خشونت‌ها در سوریه استفاده کند. متن تحلیل این کارشناس و دیپلمات سابق را بخوانید:

بعد از سلسله عملیات‌هایی که ارتش سوریه در شهرهای این کشور انجام داد و دست به کشتار بی محابای مخالفین خود زد، جامعه جهانی به سرعت واکنش نشان داد. همین وضعیت را در مورد قذافی شاهد بودیم. قذافی به خاطر اقدامات سبوعانه ای که انجام داد واکنش جامعه جهانی را برانگیخت و منجر به صدور قطعنامه شورای امنیت شد. این اولین بار بود که شورای امنیت در یک مورد حقوق بشری اقدام به مداخله نظامی می کرد. تا قبل از آن چنین سابقه ای وجود نداشت. بنابراین اقدامات وحشیانه قذافی در سرکوب مردم خود منجر به چنین واکنشی از سوی جامعه جهانی شد.

متاسفانه بشار اسد هم راه معمر قذافی را در پیش گرفته است. به نظر می رسد که او هم همانند رهبر لیبی درک درستی از مسائل امروز جهان ندارد. رفتارهای آنها به نحوی است که گویا تصوری از این که الان در سال 2011 قرار داریم، ندارند. مسائل و فضای سال 2011 بسیار متفاوت از سال 1990 یا 2000 وحتی 2009 است. چرا که تحولات نظام بین الملل و توسعه حقوق بین الملل به سرعت پیش می رود. متاسفانه رهبران خاورمیانه هیچ بینشی در مورد این تحولات و توسعه حقوق بین الملل ندارند. از این بابت فکر می کنند اگر سی سال پیش دست به سرکوب کرده اند و واکنشی در جهان دیده نشده است الان هم به همان صورت است و اقدامات آنها واکنشی در پی نخواهد داشت.

در حالیکه شاهد هستیم که در مورد قذافی و بشار اسد اقدامات آنها با واکنش شدید جامعه بین المللی مواجه شده است. آنچه که بشار اسد این روزها در سوریه انجام می دهد بسیار کمتر از آن چیزی است که حافظ اسد سی سال پیش در همین شهرهای حمص و حماء و …انجام داد. او در آن زمان دست به سرکوب زد و نزدیک به سی هزار نفر از مردم سوریه را در این سرکوب کشت. نظام بین الملل در آن زمان واکنش جدی به این کشتار نشان نداد. ولی در حال حاضر نظام بین الملل و حقوق بین الملل به شیوه ای تغییر کرده است که کوچکترین حرکت یک رهبر در یک کشور را مورد نظارت قرار می دهد و به آن رسیدگی می کند و رهبران را به خاطر اعمالشان محاکمه می کند.

لذا در این چارچوب آنچه که بشار اسد انجام داده است خشم جهانی را برانگیخته است. حاصل این وضعیت این بوده است که از یک سو شورای امنیت به دلیل این رفتار وحشیانه واکنش نشان می دهد و از سوی دیگر دادگاه بین المللی جنایی وارد عمل می شود. چرا که این دادگاه اساسا برای رسیدگی به تخلفات رهبران، روسای کشورها، فرماندهان نظامی و به طور کلی کسانی که دارای مصونیت سیاسی هستند، تشکیل شده است. این دادگاه برای افراد عادی تشکیل نمی شود و کارش مختص به این افراد است. بنابراین این دادگاه در مورد مسئله ترور رفیق حریری، حسنی مبارک، بن علی، عبدالله صالح، قذافی و بشار اسد وارد می شود.

یک مظهر و مصداق جنایت علیه، بشریت نقض مکرر و سیستماتیک حقوق بشر است. یعنی اگر نقض حقوق بشر در یک کشور به صورت مکرر و سیستماتیک و نه حتی به حد کشتار و بلکه در حد دستگیری، آزار و .. صورت گیرد، مصداق جنایت علیه بشریت قرار می گیرد. یکی دیگر از مظاهر جنایت علیه بشریت، ژنوساید است. ژنوساید که کنوانسیون پرسابقه ای است بر این مبناست که رهبری دستور کشتار تعدادی را صادر کند. در این مورد هم در لیبی و هم در سوریه و قبلا نیز در مورد صدام این سناریو پیاده شده بود. بنابراین بشار اسد از دو هفته پیش با کشتار وسیعی که انجام داده است به مرز خطر وارد شده است و مشخص بود که از آن پس جامعه جهانی واکنش نشان خواهد داد.

در حال حاضر آمریکا، اتحادیه اروپا، کشورهای عربی، ترکیه و حتی روسیه یک صدا علیه بشار اسد موضع گرفته اند و از او خواسته اند که دست از کشتار مردم بردارد. این تحولات هم می تواند زمینه ساز دخالت نظامی در سوریه باشد و هم پرونده ای علیه بشار اسد به جرم جنایت علیه بشریت در حال شکل گیری است. اگر چه قبلا این سابقه وجود نداشته است که برای دستگیری رهبر یک کشور به آن کشور حمله کنند ولی این به این معنا نیست که از این پس نیز امکان چنین امری نباشد. با تحولات کنونی در حقوق بین الملل هر چیزی در این عرصه قابل پیش بینی است. اگر چنین حالتی ایجاد شود دیگر بشار اسد و فرماندهان او نمی توانند مقاومت کنند چرا که با یک جبهه متحدی از جامعه جهانی روبرو خواهند شد.

بنابراین به نظر من قضیه سوریه جدی شده است. وقتی رهبران ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا و کشورهای اسد اعلام می کنند که بشار اسد مشروعیت خود را از دست داده است و باید برود به این معناست که همه چیز در این راستا شکل می گیرد. حتی بخش خصوصی، شرکت‌ها و موسسات مالی، بانکها، بیمه و … به این جبهه می پیوندند و در همین راستا حرکت می کنند.

بر اساس آنچه که اعلام شده است نمایندگان حقوق بشری سازمان ملل در روزهای آینده به آن کشور می روند و به مسائل مطرح شده رسیدگی می کنند و همه این جنایاتی که صورت گرفته را به صورت مستند تنظیم می کنند. وقتی این اعمال مستند شد، بشار اسد باید نسبت به این اقدامات پاسخگو باشد. بعد از آن این گزارش به شورای حقوق بشر و سپس شورای امنیت ارائه می شود. از باب جنایت علیه بشریت هم دادگاه بین المللی جنائی وظایف خود را انجام می دهد و قدم‌های بعدی شناسایی این مجرمان و تعیین میزان جرم آنهاست. سپس به جهانیان اعلام می شود و در نهایت دستگیری و نقل و انتقال این افراد صورت می گیرد.

من فکر می کنم اقدامات مختلف اعم از فشار اقتصادی و رسانه ای، تحریم‌های سیاسی و اقتصادی و در نهایت استفاده از نیروی نظامی در مورد سوریه می تواند به تدریج در دستور کار قرار گیرد. باید دانست کسی که در جامعه جهانی بدنام شود، چه به حق و چه به ناحق با مشکلات عدیده مواجه می شود. ما فکر می کنیم این بدنام شدن باید حق باشد تا در مورد آن اقدام تنبهیی انجام شود. در حالی که اگر کسی به این نام معرفی شد و برای جامعه جهانی به این عنوان مطرح شد همه از معامله با آن خودداری می کنند، بیمه‌ها محموله‌های آن را بیمه نمی کنند، بانک‌ها از مبادلات ارزی آن جلوگیری می کنند و هزاران مشکل دیگر ایجاد می شود.

بنابراین چنانچه خانم کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز گذشته در بیانیه ای اعلام کرد که اتحادیه اروپا تصمیم گرفته تا 20 نهاد و مقام سوری جدید را به لیست تحریم‌های خود بیفزاد، این اقدامات تداوم می یابد. اتحادیه اروپا دارایی آنها را مسدود و مانع سفرشان به دیگر کشورها می شود. این اتحادیه همچنین در پی اعمال محدودیت‌هایی در راستای جلوگیری از واردات نفت خام سوریه، تعلیق کمک‌های بانک سرمایه گذاری اروپا و بلوکه کردن دارایی‌ها یا اعمال محدودیت سفر علیه افرادی که از سیاست‌های دولت بشار اسد حمایت می کنند است.

به نظر می رسد جامعه جهانی در راستای مقابله با بشار اسد از همه گزینه‌های خود در حال استفاده است و در هر مقطع از گزینه‌های خاصی استفاده می کند تا به اهداف خود دست یابد.


34 پاسخ به “بشار اسد هم راه معمر قذافی را در پیش گرفته و ممکن است کار به دخالت نظامی در سوریه برسد”

  1. مبارز سبز گفت:

    امیدوارم اینگونه نشود چون که همین حملات ناتو بود که پیروزی مردم لیبی را 6 ماه به تاخیر انداخت.

  2. دانشجو گفت:

    من دانشجوی ساکن پاریس هستم و با جوانان عرب-افریقایی الاصل زیادی ارتباط دارم، که خیلی هاشون فعالیت سیاسی دارن، خصوصا برای مسئله ی غزه. این دوستان به هیچ عنوان مثل ما به قضیه ی لیبی نگاه نمیکنن، بهتره ما هم محتاط تر باشیم.

  3. ناشناس گفت:

    ببخشید فراموش کرده اید که قبل از اینکه ناتو حمله کند ارتش لیبی به پشت دروازه های بنعازی رسیده بود

  4. ناشناس گفت:

    امیدوارم اسد درس بگیرد و صد البته مسئولان ما
    چه خوبه که دولتها خودشون کنار برن نه با زور سلاح بیگانگان بلکه با خواست مردمشان
    این یه افتخاره کسی قبول کنه نمیتونه یه کشور رو اداره کنه و اگر نباشه ملت و کشورش و دینشان مضمحل میشود
    خدا به همه چشم بصیرت بده

    اگر این آقایون قبول میکردن که دورانشون تموم شده و یک کشور حتما قائد نمیخواد الان هزاران نفر کشته نمیشدن

  5. ناشناس گفت:

    به عقیده من اگر حملات و حمایتهای ناتو نبود به این زودی مردم لیبی پیروز نمی شدند حال باید در نظر گرفت که مطمئنا ناتو در قبال حمایتش خواسته هایی داشته به عبارتی هیچ کربه ای محض رضای خدا موش نمیگیره

  6. هادی گفت:

    امروز قذافی ، فردا هم اسد
    فی جیدها حبل من مسد

  7. ناشناس گفت:

    محض اطلاع مبارز سبز بگویم که اگر ناتو هم نبود بعد از کشتار مردم لیبی توسط قذافی نوبت به سیف اسلام میرسید که چهل سال دیگر اینکارها را انجام بده

  8. حبیب تبریزیان گفت:

    دوستان! ما همه حق داریم با سقوط یک مستبد روانپریش و خود شیفته (نارسیست) که خود ماهم نمونه اش را داریم شاد باشیم بهم تبریک بگوئیم آنچنکه گویی آزادی به خانه ماهم آمده است ولی سرنگون کردن مستبد ساده ترین مرحله از یک تحول جدی برای ساختار سازی دموکراتیک و عقلانی در این منطقه خاور میانه ای ما است.
    در کشور های دستخوش تحول، تلاش تب آلودی در عرصه صف بندی سیاسی و اجتماعی برای شکل دادن به نظام آینده آغاز گشته است. در تونس که مدرنترین کشور عربی است نیروهای شریعتگرا که سابقه بسیار طولانی تری از احزاب بی تجربه تازه کار دارند و از سرمایه ذهنیت مذهبی جامعه بویژه در میان اقشارمعلق شهری، روستائیان، کسبه خرد و بازاریان هم حد اکثر سوء استفاده را میکنند، بر رقیبان عرفگرای خود برتری چشمگیری دارند.
    در یک آمار گیری در تونس که پیش رفته ترین کشور عربی است؛ در یک آمارگیری از 42 % از مردم که تصمیم قطعی خود را برای آنتخابات مجلس موسسان دراکتبر آینده، یعنی دوماه دیگر، اسلامیها 47 % عرب ناسیونالیستها 19% لیبرالها 19% و کمونیستها 6% رأی دارند. با توجه به اختلاف راهبردی بین این سه جریان اخیر که امکان مانور به اسلامیستها میدهد، به دشواری راه باید پی برد و تذکر اینرا لازم میدانم که وقتی از اسلامیست ها نام میبرم نباید جریانهای اصلاح طلب یا ملی مذهبی خودمان را به ذهن تداعی شود بلکه این تیپ مذهبی ها بیشتر جزء این سه کاته گوری اخیر هستند نه آن 47 درصدی.
    از هم اکنون برنامه شریعت خواهی حزب اسلامی«نهدا یا نحدا» Nehda (رشید قانونی) با 21 %، زنان اقشار متوسط شهری را با برنامه ی خود بوحشت انداخته است. در مقابل این حزب حزب «دموکراتیک» در بلوک عرفگرایان 8% و پس از آن حزب کمونیست 5 % قرار دارند.
    هیچ قطعیتی وجود ندارد که همین کمونیستها هم به انگیزه سکولار بودن با لیبرال های متمایل به غرب و نظام غربی حاضر به ائتلاف باشند نباید پنداشت که با تصمیم گیری آن 58% هم موازنه بسود دموکراسی بهتر خواهد شد.
    در مصر و لیبی وضع از اینهم بسیار بدر است. در مصر سلفیستها و اخوان المسلمین که اکیداً خواهان یک حکومت اسلامی بر مبنای احکام قرآن هستند برتری شکننده ای نسبت به رقبای عرفگرای خود دارند. در لیبی با توجه به بافت عقب مانده تر جامعه، وضع باز هم بدتر است. در کنار این برتری بدون استثنا احزاب اسلامگرا دنبال علم کردن تشنجی با غرب و اسرائیل میگردند که در سایه دمیدن به آن بتوانند احساسات مذهبی و ناسیونال عربیسم مردم را بیشتر تحریک و آنهار را بسوی خود بکشانند.
    احزاب بنیاد گرا رهبرد استراتژیک خود را بر تأکید روی «هویت اسلامی و عربی» نهاده اند که ترجمه ساده آن میشود اولویت استراتژیک دادن به مبارزه با امریکا و اسرائیل در بیرون و با سکولار ها، لیبرالها و چپها در داخل است.
    ولی خوشبختانه جریانهای عرفگرا نسبت به خطر طالبانیسم آگاهند و نشانه های مثبتی از تمایل به وحدت عمل در آنها نیزمشاهده میشود. عنصر مثبت دیگری که در این معادلات وجود دارد فرو نپاشیدن کامل ارتش های این کشور هاست که بدنه اصلی و میانی آنرا میتوان در زمره طبقه متوسط شهری محسوب کرد که از نظم و سازماندهی هم برخوردار است.
    در یک جمله سونامی تحولات جاری بهارعرب سونامیک تر ازآنست که آنرا در سقوط چند دیکتاتور و دامنه آنرا فقط به خاور میانه و شمال آفریقا محدود کرد.
    من سعی خواهم کرد در تعطیل آخر هفته بیشترو تحلیلی تر در این باره نظر خود را بنویسم.
    ضمن تشکر از دوستانی که تذکر داده بودند خلاصه تر بنویسم، سعی خود را خواهم کرد ولی بر ای فشرده کردن هر مطلبی هم حدی هست. سعی میکنم از حاشیه روی هم پرهیز کنم. در تنظیم این مطالب از نشریات خود کشورهای عربی استفاده میکنم البته با توجه به مواضع آنها.

  9. فرهنگ گفت:

    چرا فقط سوریه ؟و عربستان سعودی نه؟ مگر نه اینکه” تحولات نظام بین الملل و توسعه حقوق بین الملل به سرعت پیش می رود”.فکر نمیکنید مسئله دیگری مطرح است و دموکراسی بهانه ای بیش نیست.همه کشورهای جهان اول با بحران حاد اقتصادی مواجه اند و میخواهند با تحمیل هزینه به کشورهای جهان سوم، بخشی از این بحران را حل کنند و گرنه چرا به داد بحرین و یمن نمیرسند؟

  10. ناشناس گفت:

    دوستان یادمان باشد که :
    1- این پیروزی با کمک ناتو انجام شد
    2- لیبی یک کشور جهان سوم است
    3- لیبی مقروض نبود
    4- رشد فرهنگی مردم لیبی بالا نیست
    5- نظام لیبی قبیله ای است
    6- آلترناتیو قوی در لیبی نیست
    7- زیر ساختارهای فرهنگی و اجتماعی و سیاسی لیبی بسیار ضعیف است
    8- مردم لیبی در رفاه نسبی بودند
    9- قدرتهای بزرگ با اتخاذ استراتژی حساب شده تا ده سال لیبی را در حالت جنگ و صلح و وعده و وعید نگه خواهند داشت
    10 – اسرائیل و کشورهای غنی بمدت زیادی نفت و منابع لیبی را به یغما خواهند برد
    11- دیری نخواهد گذشت که مردم لیبی حسرت روزهای قذافی را خواهند خورد
    12- سطح رفاه ، بهداشت و ….در زمان قذافی در سطح بالایی بوده است.
    13- این تحولات باعث هوشیاری و بیداری مقامات ایرانی نخواهد شد و از آن درس نمی گیرند
    14- اسد هم سقوط خواهد کرد.
    15- مردم مصر هم به این زودی طعم دموکراسی را نخواهند چشید و همین طور با این مردم بازی خواهند کرد
    16- در لبنان حزب اله بشدت تضعیف خواهد شد
    17 – همه این وقایع طرح مشغول کردن دول مسلمان منطقه و کمربند ایمنی برای اسرائیل است
    18 – ملل عرب هیچ دلخوشی از ایرانیان ندارند برای اینکه عرب قومیت را بر اسلام ترجیح می دهد و مضافآ بر اینکه ایران هم با این روش حکومتداری دیگر الگویی برای آنها نیست برای اینکه جنایات بعد از انتخابات 88 توسط نظام ، ایران را در نزد ملل عرب و حتی ترک بی اعتبار کرده است
    19- شما یک کشور مسلمان را نشان بدهید که مسلمان بدون دردسر دارند زندگی می کنند
    20- اما برای اینکه ما در ایران بتوانیم ملت و کشور را نجات بدهیم جز اینکه راههای ذیل را برویم راه دیگری نداریم
    1- نظام چه بخواهد و چه نخواهد ناچار است راه اصلاح طلبی را پیش بگیرد والا بطور کلی دیر یا زود سقوط خواهد کرد
    2- اگر راه اصلاح طلبی را پیش بگیرد نظام ولایت فقیه ناکار آمد است پس قانون اساسی باید اصلاح شود
    3- روحانیت در حد یک کارشناس باید عمل کند. و مانند دیگر قشرها و طبقات می تواند زندگی کند برتری جویی و طبقه ممتازه بودن همین
    بلایی است که در حال حاضر سر نظام آمده است. نمونه اش روحانیتی است که دخالت خود را در هر مسئله ای واجب می داند.
    4- خبرگان یا مجلسی متخصص به جای این مجلس تشکیل بشود که از افرادی متخصص شامل ده رشته تخصصی اقتصادی ، اجتماعی ،
    سیاسی ، فرهنگی ، دینی ، پزشکی و…… توسط مردم انتخاب بشوند تا این کشور و ملت را از این همه مصیبت که آقایان درست کرده اند
    نجات بدهند.
    5- احزاب و گروهها و تشکلها و… توسط مردم تشکیل بشوند تا بتوانند مردم با کمال آرامش آنها را انتخاب بکنند.
    6 – آموزش های سیاسی و … لازم به مردم داده شود تا هر کس و حزبی و .. در جهت منافع ملی کار نکرد به ایشان رای ندهند
    7- رئیس جمهور منتخب مردم کلیه امور را در دست داشته باشد
    8 – قوه قضائیه مستقل با رای ملت ایجاد بشود تا هر بی عدالتی بوجود نیایید
    9 – نظامیان در امور سیاسی به هیچ وجه دخالت نکنند
    10 – به تمام اقلیت های قومی آزادی مطرح شده در قانون اساسی داده شود.

  11. ناشناس گفت:

    اجماع استکبار جهانی + فتنه سبز در ایران برعلیه بشار اسد خود حداقل بیان کننده موضع حق سوریه حداقل دراینمورد است و نشان دهنده قدرت پوشالی دشمنان دولت و ملت سوریه می باشد. هواداران سبز ایا از خود می پرسند دلیل یکی بودن موضع کشورهای دیکتاتور و استکبارامریکا، روسیه، اتحادیه اروپا درمورد خط مقدم جبهه علیه صهیونیستهای جنایتکار و غاصب با موضع کلمه ارگان رسمی سبزها چیست؟ اگر این خود بدرستی بیان کننده سرسپردگی به این قدرتها نیست پس چه معنی دارد؟الحمدلله که دشمنان ملت مسلمان ایران عده ای احمق و نادان می باشند!!!

  12. سبز مرتضی گفت:

    خطاب به مبارز سبز :
    شما از کجا این حرف رو میزنید ؟ اگه حملات هوایی ناتو نبود قذافی با حملات هوایی و پیشروی تانک هاش و موشک باران و … صدها هزار نفر رو توی کشورش قتل عام کرده بود .
    اگر حملات هوایی ناتو نبود پیروزی کامل مخلفان خیلی مشکل و حتی امکان داشت غیر ممکن بشه.

  13. عاشق ایران گفت:

    من با نظر بالا موافقم این تغییرات باید فقط به دست مردم سوریه انجام گیرد و لا غیر. همچنین از نظر دور نداریم که مردم مناطق دیگر از جمله بحرین و یمن هم به حمایت نیاز دارند زیرا برخلاف تبلیغات جمهوری اسلامی مردم این منطقه به دنبال ایجاد مردم سالاری واقعی مبتنی بر آرا خود هستند به امید پبروزی همه حق طلبان.

  14. ناشناس گفت:

    این راهی که لیبی و سوریه در پیش گرفته اند نتیجه یک دندگی و قدرت طلبی حاکمین دیکتاتور آنان میباشد و جنگ مسلحانه و تخریب و کشتار و دخالت بیگانگان تنها وقتی ممکن شد که حاکمین تن به آزادی های سیاسی و اقتصادی ندادند و تمام امکانات ملی را برای خود میخواستند. اما من فکر نمیکنم که حاکمین و از طرف دیگر ملت آگاه ما اینقدر خائن باشند که منافع خود را بر منافع ملی ترجیح داده و تا آنجا پیش بروند تا به حد خیانت به ایران و اسلام برسند .وظیفه تک تک ما این است که مثال “رم میسوخت و نرون بشکن میزد “را در مورد خود نیز بکار گیریم و از خرابی و فجایع پیش آمده در اثر این جنگهای داخلی زیاد هم ذوق و شوق نکنیم و سعی بر راهکار های دیگری باشیم تا به اتحاد ملی برسیم.
    تا آنجا که با افکار میر عزیز و آقای کروبی و دیگر دلسوزان نظام آشنا هستم ، میدانم که این بزرگان هرگز از این خونریزی ها و خشونت ها راضی و خوشحال نمیشوند.

  15. حسن گفت:

    سایت خیلی دیر به روز می شود. این وضع با شتاب اوضاع اصلا تناسب ندارد

  16. رضا گفت:

    آره تو راست میگی!!بشار اسد در خط مقدم جبهه علیه صهیونیست هاست!!واسه همینه که مزدورانش هفته گذشته پناهگاه آوارگان فلسطینی در لاذقیه رو بمباران کردند!واسه همینه که چند شب پیش مردم رام الله در کرانه باختری علیه حکومت اسد و حزب بعث شعار دادند!ماشالله شما ولایی ها روی سنگ پای قزوین رو هم سفید کردید!

  17. ناشناس گفت:

    دوست عزیز. من هم موافق دخالت خارجی نیستم ولی مثل اینکه فراموش کردید اگر هواپیماهای فرانسه یک روز دیرتر اقدام میکردند بنغازی هم در حال سقوط بود. ممنون میشم دلادلتون رو توضیح بدین!

  18. شورشگر گفت:

    اینان با مردم خودشان چه می کنند که هیچ دشمنی نمی کند؟؟ چرا حتا به دخالت بیگانگان هم رضایت می دهند؟؟؟ چرا اینان اینقدر بی خردند. نوبت رهبران ایران کی است؟؟؟ آیا کلمه روزی آزاد خواهد شد؟؟؟ آیا آن روز دیر نیست؟؟؟ اگر چه دور نخواهد شد.

  19. عبدالله احمدپارسیانی گفت:

    بایدفریادرسی برای مردم بی دفاع ومظلوم کشورهایی که حاکمانشان ظالم هستند باشدبه خدا قسم حکومتهای ظالم وخونریزکه هیچ رخمی به مردمشان نمی کنند وآنها را نوکر خود می دانند این حاکمان اشغالگرندوبایدبه تاریخ بپیوندنداگرجامعه جهانی نبودالآن میلیونها نفردرلیبی کشته شده بودندوالآن هم وظیفه جامعه جهانی اینست که به کمک مردم سوریه بیایند وبه هر طریق ممکن این ظالم وسفاکی که متاسفانه حامیانی درکشور ماداردرا سرنگون کنند تابیش ازاین خون مردم سوریه ریخته نشود

  20. ماهانی گفت:

    کشورهای غربی در شرایط فعلی دنیا با هر نیتی که باشد به مردم تونس ؛ مصر و لیبی در گسترش دموکراسی و نقش مردم در تعیین سرنوشت خود کمک کرده اند . بعید نیست در مورد سوریه نیز چنین نقشی ایفا کنند . این واقعیتی است که نباید ان را نادیده انگاشت و انکار کرد ؛ حتی اگر معتقد باشیم سیستم سرمایه داری دارای اشکالات اساسی است که بحران اقتصادی جهانی یکی از باز تاب دهنده های انست . به نظر نمی رسد در شرایط تاریخی کنونی بدیلی برای این سیستم وجود داشته باشد مگر اصلاح ان بطور مستمر و فرارویی اش به یک نظام کیقیتا متمایز تحت هر ایسمی که باشد . فرایند تاریخی نیز در جهت تعمیق دموکراسی و گسترش نقش نهادهای جهانی در تصمیم سازی سر نوشت کشورها حرکت می کند . این روندی است در جهت پیشرفت .

  21. ناشناس گفت:

    طی سی سال گذشته حکومت مذهبی درایران جواب نداده است. راه آینده ایران فقط در جداشدن دین ازسیاست به تمام معنی خلاصه می شود، والا باید دراین مملکت علاوه برهزاران مشکلات دیگر شاهد درگیریهاو خصومتهای مذهبی باشیم، مثل اتفاقاتی که درعراق می افتد.

  22. بهرام گفت:

    با سلام به همه این آقای بشار اسد و پدرشون در طول این جهل و جند سال مقاومت (کشک)در مقابله با این اسرائیل حتی یک تیر هم به سویش شلیک نکردند اما تا دلت بخواهد گلوله و آرپی جی و تانک و خمپاره به طرف مردم خودشان شلیک کردند دارم از بعضی از سطح فکرها و ادبیات ها و …….. بالا میارم

  23. همشهری در کالیفرنیا گفت:

    عزیزان هم میهنم ،
    شما را بخدا سوگند میدهم از این نوع نگارش که همطراز محاوره است دست بردارید و زبان زیبای فارسی را اینگونه به لبه پرتگاه نکشانید . شما را بخدا این کلمات یعنی چه ؟ نمیدونن ، میتونن ، میخام ، اومد ، ایرونی ، پدرشون ، میافته !! رحم کنید به این زبان زیبا و درست بنویسید .

  24. ناشناس گفت:

    نگرانی غرب از تغییر رژیم در سوریه در حدی بود که وزیر خارجه امریکا چندین بار در جهت موافقت و ترغیب بشار اسد صحبت کرد چون در صورت تغییر رژیم و استقرار دموکراسی حلقه محاصره اسرائیل کامل میشد. برداشت بشار اسد هم همین بود و بر طبل خشونت و جنایت علیه مردم سوریه کوبید تا آنجا که دیگر حمایت ضمنی غرب و تداوم روش حمایت کجدار و مریز را انان را از دست داد. این روش در مورد حکومت خودمان هم صادق است. تداوم روش فعلی امکان حضور دراز مدت نظامی ( اخیرا” فروش 200 دستگاه تانک مدرن لئوپارد به عربسان)، اقتصادی ( برداشت نفت و ….) و سیاسی (حمایت در مقابل ایران) دولتهای غربی را تسهیل میکند. بنظر میرسد در مورد سیاستهای حکومت مستقر در ایران باید بر اساس نتایج حاصله ارزیابی کرد و نه بر مبنای شعارهای مسئولین آن که در این صورت واقع گرایانه نتیجه گیری خواهد شد.

  25. محمدی گفت:

    به نظر شما چرا عربستان حامی دمکراسی در سوریه شده است؟

  26. ناشناس گفت:

    آقای ناشناس اسد که سهل است نوبت دیکتاتور ما هم می رسد! دیکتاتورها به نوبت!

  27. به محمدی گفت:

    چون سوریه متحد استراتژیک ایران است و ایران رقیب عربستان. در ضمن عربستان نگفته “دموکراسی” در سوریه

  28. ناشناس 2 گفت:

    با ناشناس موافقم.
    1- به صفحۀ لیبی در ویکی پدیا نگاه کنید. تورم خیلی کم است. و چندین سال است که غرب تحریم ها را از لیبی برداشته است. شاخص های مهم اقتصادی آن از ایران بهتر است.
    2- متأسفانه لیبی روی دموکراسی را نخواهد دید. چون هنوز جامعه اش مدرن نشده است و اغلب نگاه قبیله ای دارند.

  29. ناشناس گفت:

    دوستان چ
    چراغی که به خانه رواست به مسجد حرام است . به فکر آزادی مملکت به تاراج رفتمون باشیم نهتفسیر سوریه ،لیبی اونا خودشون بلدن چطوری تفسیرش بکنند بیایین باری آزادی دمکراسی ایران عزیز و طنمون راهی بیندیشیمو تفسیرش کنیم

  30. masoud گفت:

    من زیاد اطلاعات سیاسی ندارم اما یه چیز رو خوب متوجه میشم…
    اونم اینه که چطوره شده که آمریکا و اروپایی که در مقابل خواست دمکراتیک مردم یمن، و بحرین و مصرو … ایستادند و در لیبی هم تا اونجا که مطمئن به سقوط غذافی نبودند حمایتش کردند، چطور شده الان دلسوز مردم سوریه شده؟ اونم در شرایطی که کشته ها از مردم عادی نبودند و اکثرا مسلح بودند و موجب یک جنگ داخلی شده اند؟
    من کاملا مخالف حکومت های پادشاهی هستم اما در این قضیه مطمئن هستم که سوریه فرو نخواهد پاشید، به دلیل اینکه مردمش دقیقا میفهمند که آمریکا داره موش میدوونه و در ضمن اسد مانند بقیه رئسای جمهور کشورهای ساقط شده ظالم و جناتیکار نبوده و مردم سوریه از پدر اون هم راضی بودند…

  31. عیسی ... گفت:

    عزیزانی که میگویند ناتوچرادخالت کرداگه ناتونبود سیف قذافی ومعمرباهواپیماهای جنگنده بنغازی راباخاک یکسان میکردند…
    2-اگرامریکاوناتونبوددیگرمسلمانی دربوستی وهرزوگوین نبودند وتوسط صربهاقتل عام میشدند
    3-اگرامریکاوناتونبودالان صدام براریکه قدرت نشسته بود ودرافغانستان ملاعمر .طالبان حکمفرمایی میکردند
    4-اگراین سران کشورهای اسلامی کاری میکردندتاحالاکرده بودند همه فقط فگرگلیم زربافت خودشون هستند…
    5-ودراخرهمه اینهامشیت الهی است وخداوند خودش آگاهست که شیشه عمرچه رژیمی راباچه سنگی بشکند ..

    موفق باشید(( به امیدسرنگونی رژیم بشاراسدومحاکمه ی اوکسیکه درماه رمضان خون انسانهای روزه دارراریخت ومناره های مساجدراباتانک موردهدف قرارداد وحتی مرجع تقلیدی بانگ برنداشت که اسلام درخطراست))

    به امیدآزادی شیخ مهدی ومیرحسین دلم براتون خیلی تنگ شده …چراملت کاری نمیکنند دلم گرفته است دلم گرفته است

  32. یاور گفت:

    دوست عزیز این عملیات ناتو بود که پیروزی مردم لیبی را ۶ ماه به جلو انداخت!

  33. ساسان گفت:

    بشار اسد براي در امان ماندن از سقوط به مردم تكيه كند نه به مساعدتهاي ديكتاتوري در ايران.

  34. عمران گفت:

    آيه 98 سوره مباركه مريم : و كم اهلكنا قبلهم من قرن هل تحس من احد او تسمع لهم ركزا ؟
    و چه بسا گروه هائي پيش از ايشان هلاك كرديم – آيا يك تن از ايشان را مييابي و يا از ايشان اندك آوازي مي شنوي ؟
    ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
    سلسله ها با قدرت ها و شاهان با ثروت هاي عظيم آمدند و رفتند – وقتي به تاريخ گذشته نگاه مي كنيم و حركت تمدن به سوي عصر كنوني و نابودي تمام انسانهائي كه براي اين زمين و وطن خود خود را به نابودي كشيده و به قتل رسانده اند و جنگها براي زمين و وطن خود كرده اند – به كجا ختم شده اند و الان كجايند آنهائي كه ادعاي وطن پرستي مي كردند و آيندگان چرا از گذشته ها پند نمي گيرند ؟ آيا اين عظمت آفرينش زمين و انسانها و آنچه آفريده شده هدف فقط براي لهو و لعب و خوردن و دفع خورده ها – زنده ماندن و توليد مثل و دفع شهوت و ديگر هيچ آفريده و بوجود آمده است ؟ آيا منطق آفرينش اين است كه تسلسل حيات بشري را رقم مي زند؟

    كجايند قوم ها و حكومت هاي و شاهان و قدرتمندوحاكمان آنها ؟ :
    ايلاميان – مادها – هخامنشينان – سلوكيان – اشكانيان – ساسانيان – امويان – عباسيان – طاهريان – صفاريان – سامانيان – غزنويان – سلجوقيان- خوارزمشاهيان- مغولان – ايلخانيان- تيموريان– صفويان – افشاريان – زند يان – قا جاريان – و پهلوي كه جمهوري اسلامي باشد ؟

    تمام اين انسان ها كه ادعاي خدائي مي كردند و غرور و تكبر و قدرت و مقام و ثروت آنها را به حد برترين انسان روي زمين كشانده بود با زمان و پيري و مرگ به هيچ رسيده اند و چند هزار سال از مركشان مي گذرد و ما هم بعد از مرگ به سرنوشت آنها دچاز مي شويم – اين سئوال پيش مي آيد كه تمام اينها با تمام جنايات و جنگ ها به نقطه بدون حساب و كتاب رسيده اند و ديگر هيچ و هيتلر و استالين و جنايتكاران تاريخ و كساني كه در طول زندگي خود حق و حقوق ديگران را خورده اند برنده و موفق بوده اند و حق كساني كه پيايمال شده باخته اند و يا خالق انسانها در دنيا بعد از مرگ و دنياي ديگر كه همانند اين دنيا خواهد بود به حساب و كتاب و پرونده كاري هاي دنيوي آنها نخواهد رسيد ؟ و جهنم و بهشتي نخواهد بود ؟

    قدرت منداني در تاريخ بشري در روي زمين همانند حكومت هاي ايراني در كشورهاي ديگر مثل انگلستان و آمريكا و قاره اروپا و آسيا آمدند و رفتند و اسكندرها و كوروش ها و داريوش ها و هزاران حكومت هاي ديگر آمدند و رفتند و ما هم خواهيم رفت و همين جمعيت 7 ميلياردي روي زمين بعد از صد سال يك نفرشان روي زمين نخواهند بود و در قرن ها گذشته هم ميلياردها انسان ها متولد شده و رفتند و با ادعاي قدرت و مقام و ثروت و جمع آوري آن همه ادعا ها با مرگ كه يك هشدار و آگاه دهنده بشري است گذاشتند و رفتند و هيتلر كه تمام قاره اروپا را درجنگ جهاني فتح كرد كجايند و آنهائي كه در جنگ جهاني مانند چرچيل و رزولت و ترومن و استالين كجايند؟
    اگر اين همه جنايات بشري براي ارضائيات نفساني و خواسته هاي نفس اماره و قدرت و مقام و ثروت طلبي بوده بعد از مرگ به نقطه پاياني و هيچ ميرسد بعد اين همه عظمت آفرينش همه براي لهو و لعب و كار كردن و خوردن و دفع مدفوع و دفع شهود و لعو و لعب است – اين است منطق و هدف و منظور خالق و آفريننده كائنات – خدائي كه آنچه آفريده از هيچ آفريده است ؟
    قدافي ها و بشار اسد ها و مبارك ها و عبدالناصر ها و صدام ها و هزاران قدرت طلبان ديگر كه شيطان و نفس اماره و خواسته هاي نفساني آنها عقل و درك و درايت و منطق آنها را كور كرده است – كجايند كه اين حكومت جمهوري اسلامي باشد ؟

    در اين رابطه به قرآن رجوع كنيم و آيات الهي را نظري بيفكنيم نا بدانيم كه قرآن در اين رابطه چه مي فرمايد :

    آیه 27سوره صاد : ما آسمانها و زمین و آنچه میان آنها است بیهوده نیافریده ایم
    آیه 3سوره احقا ف : ما نیافریده ایم آسمانها و زمین و آنچه میان آن دو است جزء به راستی و مدتی معین.
    آیه 38 سوره دخان: آسمانها و زمین و آنچه میان آن دو است به بازی نیافریده ایم .
    آیه 2 و 3 سوره همزه : آنکه مال بر هم نهد و آن را بشمارد – پندارد که مال او پاینده اش دارد ؟
    آیه 102 سوره تکاثر : زیاده طلبی شما را مشغول داشت تا گورستانها را زیارت کردید.!!!
    آیه 24- 25سوره قیامت : وای بر تو – وای بر تو * باز وای بر تو – وای بر تو
    آیه 64سوره عنکبوت: زندگانی این دنیا جزء لهو و لعب چیزی نیست و به یقین سرای آخرت سرای زندگانی است اگر میدانستید
    آیه 4 سوره ضحی: و بی شک آن جهان ترا بهتر است از این جهان
    آيه 4 – 5 – 6 – 7 – 8 – 9 – 10 سوره بلد :
    بيافريدم انسان را در سختي – – آيا مي پندار كه كسي بر او غالب نشود ؟
    مي گويد ما فراوان هزينه كردم – – آيا مي پندارد كسي او را نديده است ؟
    مگر براي او دو چشم قرار نداديم ؟ — و يك زبان و دو لب ؟ و راه خير و شر را به او ننموده ايم ؟
    يا طعام دادن به روز گرسنگي – به يتيمي كه خويشاوندان است – يا مسكيني كه خاك نشين است ؟.
    گفتار ها زياد ودرد ها زيادند و وقتي انسان قدرت و مقام و ثروت را كسب مي كند – عقل و درايت و چشم منطق او كور ميشود و حقيقت را و آينده ومرگ را نمي بيند و براي اين زندگي موقت – براي حفظ قدرت به قتل و جنايات متوسل ميشود و اين كشتار را بنام خدا مي نويسد خداوند در قرآن فرموده است :

    آيه 45 سوره مباركه فاطر : يواخذ الناس بما كسبوا ما ترك علي ظهرها من دابه = اگر خدا مردم را به ‌آنچه كرده اند بازخواست كند – بر پشت زمين هيچ جنبده اي نميگذاشت

    آنوقت تو ميائي بجاي خدا انسان ها را ميكشي ؟ خدا قدرت مطلق آفرينش كه آنچه كه آفريده از هيچ آفريده ميفرمايد اگر خدا مردم را به آنچه كرده اند بازخواست كند هيچ جنبده اي روي زمين نمي گذاشت – انسان هاي روي زمين و بندگان خدا به كفر و قتل و جنايات و فحشا و فساد روي آورده ا ند و اكثريت به خدا ايمان ندارند ولي خدا روزي همه آنها را بعنوان خالق و مخلوق ميدهد و مي فرمايد روزي همه شما را ميدهم ولي گرامي ترين شما پيش من با تقوا ترين شما است و در آيات زير مي فرمايد :

    آيه 92 سوره مائده : فاعلموا انما علي رسولنا البلاغ = و بدانيد كه بر عهده رسول ما ( حضرت محمدص )- فقط پيام رساني آشكار است .
    آيه 99 سوره مائده : ما علي الرسول الا البلاغ = جزء رساندن پيام بر عهده رسول خدا نيست .
    آيه 40 سوره رعد : فانما عليك البلغ و علينا الحساب = بر(عهده ) تو رساندن پيام است و بر ما حساب كردن ( در روز قيامت )

    آيه 83 سوره زخرف : فذرهم بخوضوا و يلعبوا حتي يلقوا يومهم الذي يوعدون = پس بگذار ايشان را كه گفتگو كنند و بازي كنند تا برسد به روزي كه وعده شان داده ايم
    يعني ( در روز قيامت )
    آيه 47 سوره الانبياء : و نضع الموازين القسط ليوم القيمامة فلا تظلم نفس شيا و ان كان مثقال حبة من خردل اتينا بها و كفي بنا حاسبين
    روز قيامت ترازوي عدل بنهيم – به هيچ نفس چيزي ستم نشود اگر چه آن عمل همسنگ يك دانه خردل باشد – آنرا به ايشان بياوريم – كافي است كه ما به روز حساب ( روز قيامت ) برسيم .

    ………………………………………………………………………………………………………………

    در حكومت جمهوري اسلامي بيائيم از ديكتاتوري دست برداريم و عملكرد بد خود را به اسم ننويسيم و موسوي و كروبي كه مي خواستند مردم را از فقر نجات بدهند به زندان نياندازيم – اين دنيا به كسي وفا نكرده خدا نعمت بزرگي كه به انسان پند ميدهد بنام مرگ و رفتن از دين دنيا و ابسته نشدن به ثروت و مقام و قدرت به ما گوشزد كرده ولي شهوت نفساني انسان و نفس اماره و شيطان انسان را بخاطر شهوت شيرين نفساني و قدرت و مقام و ثروت از راه به در ميكند و به جهنم واصل مي كند – همه در روز قيام درحضور خدا قرار مي گيرند وخدا از بندگان مي پرسد :
    حال چه ميگوئيد ؟ كجا آن دنيا كه بخاطر ش انسان ميكشتيد ؟ و به هم رحم نمي كرديد و اين دنيا و اين روز را در نظر نميگرفتيد ؟