سایت خبری تحلیلی کلمهhidden pichidden pichidden pichidden pichidden pic
  • صفحه اصلی
  • » گزارش تکان دهنده وزیر دولت خاتمی از وضعیت اقتصاد کشور...

گزارش تکان دهنده وزیر دولت خاتمی از وضعیت اقتصاد کشور

چکیده :کل درآمد ایران از نفت، از آغاز اکتشاف نخستین چاه نفت تا سال ۸۹ ، یک هزار میلیارد دلار بوده است که میزان ۴۵۰ میلیارد دلار آن مربوط به ۶ سال اخیر است/ هر اقتصاددانی که نقد کرد، یا گفتند که طرفدار اقتصاد غرب یا وابسته به دولت های قبلی یا رانتخوار است/ در کدام دولت، مقام های بالای آن متهم به فساد مالی بوده اند؟ حتی قبل از انقلاب هم نبوده است/ یکبار آقای احمدی نژاد آمار بالایی را بیان کرد که آن را ناشی از ورود نیروهای ارزشی دانست، لذا در نامه ای درخواست کردیم تا ادعای خود را ثابت کنند، بعد هم شروع به فحاشی کردند ...


وزیر صنایع و معادن دولت سید محمد خاتمی می گوید: کل درآمد ایران از نفت، از آغاز اکتشاف نخستین چاه نفت تا سال 1389 یک هزار میلیارد دلار بوده است که میزان 450 میلیارد دلار آن مربوط به 6 سال اخیر، میزان 400 میلیارد دلار آن مربوط به پس از انقلاب تا سال 1384و میزان 150 میلیارد دلار هم متعلق به قبل از آن است .طبق قانون برنامه پنجساله چهارم، اگر به آن برنامه عمل می شد، باید بیش از 200 میلیارد دلار در این حساب وجود داشت.

در چهل و چهارمین نشست تخصصی ماهانه این بنیاد که به تازگی با حضور محمد خاتمی، رییس و دیگر اعضای بنیاد باران در تهران برگزار شد، اسحاق جهانگیری وزیر صنایع و معادن دولت اصلاحات به بررسی وضعیت شاخص های مهم اقتصادی کشور، رویکردها و سیاست های موجود و راه حل ها، پرداخت که سایت بنیاد باران متن این سخنرانی را منتشر کرد.

وی در ابتدا فعالیت های اقتصادی را در کنار مقوله های فرهنگ، سیاست و امور اجتماعی، چهار رکن اصلی دوام و قوام جامعه امروز دانست و گفت : نمی توانیم در صورت حساسیت نسبت به دیروز و فردایمان، نسبت به امور اقتصادی غافل باشیم. این فعالیتها بر سه بخش دیگر، هم تاثیر گذار و هم تاثیر پذیر هستند و مثلا رویکردهای سیاست داخلی و خارجی عامل تعیین کننده هستند.

به گزارش کلمه، جهانگیری معتقد است که در فعالیت های اقتصادی سه بازیگر تعیین کننده وجود دارد؛ دولت، بنگاه ها و خانوار. به نسبت اینکه رویکردها، دولت محور، بنگاه محور یا مصرف محور باشد، نقش این بازیگران در اقتصاد کشور افزایش یا کاهش می باید. در اقتصاد کنونی ایران دولت نقش عمده را دارد و آن چه مسلم است اینکه اقتصاد عامل تعیین کننده در اقتصاد ایران است.

وی می گوید: اینکه اقتصاد در رکود یا رونق است و…، مربوط به سیاست های دولت است که باید کالبد شکافی شود. بررسی سیاست های کلان دولت زمان بر و نیازمند آمار مفصل و بحث های تخصصی است.

کلی گویی و شعار دادن در امر اقتصاد در میان مسئولین مرسوم است

یعنی چه ۱۰۰ برابر دولتهای قبلی کار انجام شده؟

به گفته این وزیر دولت سابق امروز،  در امر اقتصاد، کلی گویی و شعار دادن که در میان مسوولین مرسوم است، مقبول نیست. اینکه بگوییم 100 برابر دولت های قبلی کار انجام شده است، قابل قبول نیست، بلکه باید با کمیات در مورد اقتصاد توضیح داده شود. نکته دیگر در اقتصاد تراز و یا عامل سنجش است؛ اینکه گفته شود رشد 5 درصدی خوب بوده است، صحیح نیست. بلکه باید چند شاخص سنجش وجود داشته باشد. در اقتصادی مانند ایران «برنامه» از جمله این شاخص هاست. عامل سنجش دیگر «مقایسه با سال های قبل» است، البته ممکن است این مقایسه صحیحی نباشد و شرایط داخلی و بین المللی و داده های برنامه قبل با آن سال ها تفاوت داشته باشد. عامل دیگر هم «مقایسه با کشورهای هم تراز و همسایه» است.

در دولت نهم و دهم آمارها دچار تردید شد

وی به مخدوش شدن آمار در این دوران اشاره می کند و می گوید: متاسفانه در دولت نهم و دهم، بعد از دوره ای 2،3 ساله آمار هم دچار تردید شد و هم از عرصه اطلاع رسانی حذف شد. در حالی که آمار رشد اقتصادی و بیکاری هر سال سه ماه یکبار از سوی بانک مرکزی منتشر می شد. هیچ گاه دولت ها فکر نمی کردند اگر آمار مغایر با سیاست ها بود، متتشر نکنند، زیرا این آمارها مبنای پژوهش ها و نقد سیاست ها می شود.

سال 90 رشد اقتصادی صفر درصد خواهد بود

وی سپس به بررسی شش شاخص اصلی در اقتصاد ایران می پردازد و می گوید: «رشد اقتصادی» از اصلی ترین چهره های اقتصاد است و رفاه ملت را در بردارد و آینده یک ملت خود را در رشد اقتصادی نشان می دهد. در برنامه 5 ساله سوم، متوسط رشد 5/5 درصد است، در برنامه چهارم هدف گذاری رشد 8 درصد بود که در سه سال اول این رقم تا حدی قابل قبول است، اما از سال 87 کاهش می یابد تا اینکه در 88 بر اساس اعلام صندوق بین المللی پول به هشت دهم درصد می رسد. پیش بینی سال 90 هم صفر درصد است که این موضع موجب نگرانی شده است.

وی می افزاید: قرار بود در برنامه چهارم با صرف 100 میلیارد دلار، میزان 8 درصد رشد اقتصادی داشته باشیم. اما در عمل (در 6 سال) 400 میلیارد دلار هزینه شد، اما میزان رشد 3.9 درصد است.

وی شاخص دیگر را «واردات» می داند و می گوید: در برنامه سوم، قرار شد تا مهر عدم ساخت برداشته شود و واردات تعرفه ای صورت گیرد که یکی از گلوگاه های مهم فساد برداشته شود که شاید در یکی از ملاقات های اول با رهبری، ایشان گفتند که یکی از گلوگاه های مهم فساد مهر عدم ساخت است. با انجام این کار هم به سرمایه گذارها علامت روشن دادیم و هم اینکه لازم نبود، واردکننده ها به وزارت صنایع و معادن مراجعه کنند و مجوز بگیرند. در همان موقع طی بررسی ها مشخص شد که 200 هزار رفت و آمد بخش خصوصی و وزارتخانه کم شده بود. اما ضوابط فنی هم قرار دادیم تا کالاهایی در سطح کیفیت اروپا حق ورود دارند. اما در عین حال وقتی میزان واردات به حدود 27 میلیارد دلار رسید، در هیات دولت بحث شد که ایران نبدیل به پایگاه کالاهای خارجی نشود.

با  پول نفت «چینی سازی» اقتصاد در حال انجام است

وی معتقد است اکنون دولت می گوید، واردات را بخش خصوصی انجام می دهد، اما در پاسخ باید گفت که این عمل از طریق پول نفتی که در اختیار این بخش قرار گرفته، انجام می شود. لذا منابع نفتی به جای تبدیل شدن به زیربنای اقتصاد و پایه توسعه، تبدیل به واردات شد، به جای ایجاد اشتغال در داخل کشور در خارج اشتغال ایجاد شد و در نهایت «چینی سازی» اقتصاد انجام شد. در حالی که ما در دولت قبل بسیاری از تجار را به تولیدکننده تبدیل کردیم، اما امروز متاسفانه بسیاری از صنعتگران تولیدات خارجی را می آورند و چند قطعه به آن اضافه می کنند که خودشان می گویند، جز از این راه نمی توانیم زندگی کنیم.

واردات از 24 میلیارد دلار به 53 میلیارد دلار رسیده، کسی هم حساسیت نشان نمی هد

تعرفه وارادت شکر در زمان اصلاحات ۱۰۰درصد بود الان صفر درصد!!

وی به برنامه پنجم اشاره می کند و می گوید : متوسط واردات در برنامه پنجم هم 24 میلیارد دلار بود که در برنامه چهارم پیش بینی رشد 4/6 درصدی بود، اما متاسفانه رقم متوسط واردات اکنون به 53 میلیارد دلار رسیده است که بدترین اتفاق در کشور است و تعجب می کنم که حساسیتی به آن وجود ندارد. مثلا تعرفه شکر در زمان دولت اصلاحات، 100 درصد بود که اکنون به صفر درصد رسیده است و چغندرکاری و… در کشور وضع مطلوبی ندارد.

اعلام رقم یک میلیون و 600 هزار ایجاد اشتغال، جز تمسخر کردن مبانی علم اقتصاد، چیز دیگری نیست

وی درباره شاخص بعدی که  «بیکاری» است می گوید:  موضوع لشکر بیکاران و ایجاد سرمایه گذاری در کشور برای ایجاد اشتغال همواره مطرح بوده است. نرخ بیکاری با رشد تولید ناخالص داخلی و رشد سرمایه گذاری خارجی، نسبت معکوس دارد و فرمول سنجش آن مشخص است. با اجرای طرح های زودبازده و ضربتی که پمپاژ پول به جامعه و هدر دادن منابع را در پی دارد، هیچگاه مساله اشتغال قابل حل شدن نیست. در قانون برنامه چهارم نرخ بیکاری باید تک رقمی می شد. طبق اعلام مرکز آمار(که بعدا جلوی اعلام آمار آن گرفته شد) در سال 88 این رقم 9/11 درصد و در بهار 89، 6/14 بوده است. در حالی که این رقم در سال پایانی برنامه سوم، 3/10 درصد بوده است. بهترین سال دولت آقای خاتمی از نظر رشد اقتصادی سال 82 بود (با 7 درصد) که حدود 11 درصد هم رشد سرمایه گذاری بود؛ با این آمار، 600 هزار شغل ایجاد کردیم. بهترین سال رشد اقتصادی در دولت نهم، سال 86 با 6/8 درصد و حدود 7 درصد هم رشد سرمایه گذاری بوده است که بر اساس آمار رسمی 600 هزار شغل ایجاد کردند. اما یکباره در سال 89 اعام می کنند یک میلیون و 600 هزار شغل ایجاد شده است. در حالی که بر اساس اعلام خودشان رشد اقتصادی یک درصد است و طبق آمار صندوق بین المللی پول، صفر است. رشد سرمایه گذاری هم اصلا اعلام نمی شود؛ و اعلام رقم یک میلیون و 600 هزار، جز تمسخر کردن مبانی علم اقتصاد، چیز دیگری نیست.

از تورم 11 درصد تا تورم بالای 25 درصد

وی ادامه می دهد: شاخص دیگر، «نرخ تورم» است که می تواند چهره اقتصاد را تا حدی نشان دهد. متاسفانه این رقم در کشور ما همواره دو رقمی بوده است، اما ما در اصلاح ساختاری که در برنامه پنجم پیش بینی کردیم، تصور کردیم در برنامه چهارم می توان آن را تک رقمی کرد، لذا در این راستا هدف گذاری کردیم. در سال 80 هم این رقم به 11.4درصد رسیده بود، در حالی که تا سال 74 این رقم، 49 درصد بود. سال 81 اتفاق مهمی در اقتصاد کشور افتاد که تک نرخی کردن ارز بود که خیلی ها پیش بینی تورم 30 درصدی بود، اما با تدابیری که اندیشیده شد و ایجاد صندوق ذخیره ارزی، نرخ تورم به 15.3درصد رسید. اما متاسقانه با پمپاژ کردن پول نفت به اقتصاد که  انگار دیگران نمی توانستند از آن استفاده کنند!، در سال 87 نرخ تورم به بالای 25درصد رسید که بعد ها تا حدی آن را کنترل کردند.

وی بحث دیگر  را «طرح های بزرگ» می خواند و در عین حال می گوید: این طرح ها عامل حیات و موتور محرک اقتصاد ایران است. البته این به معنای نادیده گرفتن طرح های کوچک نیست، زیرا در صنعت اکثر طرح ها کوچک و متوسط است. مهمترین طرح بزرگ در اقتصاد ایران نفت و گاز است که می تواند عامل رشد یا خلاف باشد، اما با وجود استفاده بد از آن، اگر وجود نداشته باشد، اقتصاد دچار آسیب می شود. حدود 2/4 میلیون بشکه تولید نفت کشور در سال 83 بود و قرار بود یا ظرفیت سازی از طریق منابع مشترک و ایفای نقش در اوپک، این رقم به 5 میلیون بشکه در روز طی برنامه برسد. متاسفانه سال گذشته زیر 4 میلیون بشکه تولید شد که از این نظر وضعیت پارس جنوبی بدتر است.

وی به پارس جنوبی دقت بیشتری نشان می دهد و می گوید: این منطقه یکی از بزرگترین نعمت هایی است که خداوند به ما عطاکرده است و میدان مشترکی با قطر است که آن ها 10 سال قبل از ما شروع کردند اما با سرعتی که در زمان آقای خاتمی پیدا کردیم، از نظر برداشت روزانه به آنها رسیدیم و اگر برنامه ها ادامه می یافت، ازقطر جلوتر می رفتیم، زیرا گاز سیال است و هر کشوری هرچه بیشتر برداشت کند، گاز به سمت آن کشور می رود.

وی می افزاید : مقام رهبری به پارس جنوبی رفتند و فکر می کنم گزارش های مربوط به این منطقه به گونه ای است که هرکس دلسوز باشد، حساسیتی نشان می دهد. در این میدان گازی، مناقصه فاز های 15 و 16 هم در زمان دولت اصلاحات انجام شد، اما اکنون به طور خوشبینانه بالای 60 درصد و بدبینانه زیر 50 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است، اما با این وضعیت می گویند که یکباره تا فاز 29 را می خواهند به مناقصه بگذارند تا 35 ماهه کار تمام شود. این اتفاق در فولاد و فلزات وضع بدتری دارد و یکبار آقای احمدی نژاد  در سخنرانی 22 بهمن آمار بالایی را بیان کرد که آن را ناشی از ورود نیروهای ارزشی!! دانست. لذا در نامه ای درخواست کردیم تا ادعای خود را ثابت کنند، بعد هم شروع به فحاشی کردند تا اینکه در نهایت گفتند منظور ما ظرفیت تولید است. در حالی که تولید باید مطابق با ظرفیت پیش بینی شده باشد و طبق برنامه چهارم ظرفیت این طرح ها خیلی باید بالاتر می رفت.

۵هزار میلیارد تومان معوقات بانکی به ۵۰ هزار میلیارد تومان رسیده است

شاهد موج چک های برگشتی هستیم

وی به «معوقات بانکی» هم اشاره می کند و می گوید: میزان پنج هزار میلیارد تومان معوقات بانکی در سال 83 بود که اکنون به 50 هزار میلیارد رسیده است. هرچند که در این سال ها تلاش کردند تا این پولها را تبدیل به وام کردند تا حالت معوقه به خود نگیرد، لذا شاهد موج شدید چک های برگشتی هستیم. همچنین شاهدیم که فقط افرادی که پول ها را پرداخت نکرده اند محکوم می شوند، در حالی که این اتفاق ناشی از سیاستگذاری های غلط است.

وی می افزاید :این شاخص ها در دوره ای بوده که طلایی ترین دوره اقتصاد ایران است. «درآمد افسانه ای نفت» از جمله دلایل مهم بودن این دوره است. کل درآمد ایران از نفت، از آغاز اکتشاف نخستین چاه نفت تا سال 89 ، یک هزار میلیارد دلار بوده است که میزان 450 میلیارد دلار آن مربوط به 6 سال اخیر، میزان 400 میلیارد دلار آن مربوط به پس از انقلاب تا سال 1384و میزان 150 میلیارد دلار هم متعلق به قبل از آن است. یکی از بزرگترین کارها در برنامه سوم که البته با تاخیر انجام شد، حساب ذخیره ارزی بود که در پایان دوره اصلاحات 12 میلیارد دلار ذخیره در آن موجود بود. در یکسال پایانی دولت اصلاحات، برخی دوستان به آقای خاتمی فشار می آوردند که این پول را استقاده کند و کالا به بازار وارد کند، اما ایشان گقتند که مگر این پول شخصی بنده است و با اعتبارات مملکت می توان این گونه برخورد کرد؟ رییس جمهور بعدی طرح های بزرگ را با آن اجرا می کند».

به جای 200 میلیارد دلار تنها 15 میلیارد دلار در صندوق توسعه ملی است

به گفته جهانگیری ، طبق قانون برنامه پنجساله چهارم، اگر به آن برنامه عمل می شد، باید بیش از 200 میلیارد دلار در این حساب وجود داشت. کویت همین میزان در حساب دارد و در عربستان هم چند برابر؛ آنها از این اعتبار برای ذخبره پول و استفاده از رکود جهانی با خرید سهام شرک تهای اروپا، استفاده کردند. اما ما فقط کالا خریدیم و نتیجه اینکه 198 میلیون دلار در حساب ذخیره ارزی و 15 میلیارد دلار در صندوق توسعه ملی وجود دارد.

وی دومین فرصت طلایی که این دولت از آن برخوردار بوده است را «حمایت تمام ارکان نظام» می نامد و می گوید: یعنی تمام دستگاه ها در خدمت منویات آن بودند. فرصت سوم این بود که سه برنامه توسعه بعد از جنگ اجرا شده بود و زیر ساخت ها شکل گرفته بود. فرصت چهارم هم اینکه در موارد اختلافی اقتصادی به تفاهم ملی رسیده بودیم، زیرا دولت آقای خاتمی آن را تدوین و مجلس با ریاست آقای ناطق نوری آن را تصویب کرد، در حالی که تا قبل از آن در مورد مناطق آزاد، مالیات بالای 60درصد و… اختلاف نظر داشتیم. نیروی انسانی 26 سال تربیت شده بود و یا تحصیل کرده بودند یا اینکه در طول پس از انقلاب تجربه کسب کرده بودند.

وی ادامه می دهد: اصل 44 قانون اساسی هم به عنوان دغدغه ما در برنامه سوم که می توانست تحولات زیادی را ایجاد کند، پس از کار روی سیاست های آن، در این دولت به نتیجه رسید و ابلاغ شد. سند چشم انداز بیست ساله هم فرصت طلایی دیگری بود.

به گفته وزیر دولت اصلاحات، با توجه به این فرصت ها و آن شاخص ها، مهمترین سوال این است که چرا اقتصاد کشور چنین شد؟ در سال 84 آقای احمدی نژاد طی یک انتخابات، انتخاب شد؛ اما وی این روند را یک انقلاب دانست که این یک دید غلط و آغاز مشکلات بود. مشکل دیگر، تمرکز تمام قدرت در ریاست جمهوری بود، لذا شوراهای مختلف منحل شدند، وزرایی که نظر متفاوت داشتند، برکنار شدند، به علم اقتصاد اعتقادی وجود ندارد و به توان شخصی افراد اعتماد می شود و از قانون عبور می شود.

می گفتند می خواهیم بودجه در جیب جا بگیرد! در حالی که بودجه باید شفاف و قابل بررسی باشد

وی ادامه می دهد: این رویکردها منجر به سیاست هایی شد که آن شاخص ها را در پی داشت. یکی از آن رویکردها کنار گذاشتن برنامه توسعه و سند چشم انداز بود؛ به صراحت گفتند که این برنامه ها غربی است و نیازی به آن نیست، در حالی که مجلس، شورای نگهبان و مجمع تشخیص آن را تصویب کرده بودند. رویکرد دیگر انحلال سازمان مدیریت و برنامه ریزی و 28 شورای تخصصی بود. سازمان مدیریت جلوی تمام سیاسی کاری ها را می گرفت و نتیجه انحلال آن تورمی شدن بودجه و وابستگی شدیدتر به نفت است، تا جایی که می گویند اگر نفت زیر 80 دلار شود در هزینه های جاری دچار مشکل می شویم. دایم می گفتند می خواهیم بودجه در جیب جا بگیرد! در حالی که بودجه باید شفاف و قابل بررسی باشد. در نتیجه بودجه سال 1390 برای اولین بار پس از آغاز سال تصویب می شود یا سال 89 بدون برنامه توسعه می گذرد.

هر اقتصاددانی که  انتقاد کرد گفتند یا طرفدار غرب است یا رانتخوار

به اعتقاد جهانگیری رویکرد دیگر بی اعتمادی به اقتصاددانان است. هر اقتصاددانی که نقد کرد، یا گفتند که طرفدار اقتصاد غرب یا وابسته به دولت های قبلی یا رانتخوار است. تغییرات پی در پی مدیران هم رویکرد دیگری است؛ سه مدیرکل بانک مرکزی، چند وزیر اقتصاد و… از جمله این موارد است.

17 هزار میلیارد تومان، بدهی دولت به شرکت های پیمانکاری است

وی این سوال را مطرح می کند که اما چه باید کرد؟ و می گوید: فکر می کنم این شاخص ها، نشان می دهد وضعیت نگران کننده است. من از دغدغه های مقام معظم رهبری در اعلام سال جهاد اقتصادی خبر ندارم، اما در هر صورت این شاخص ها نیازمند جهاد است تا جمهوری اسلامی نسبت به کشورهای منطقه عقب نیفتد. راهکار هم «استفاده از تمام سرمایه های کشور» است. دارایی کشور فقط نفت نیست، نیروهای انسانی و سرمایه های اجتماعی هم هست و هیچ کس حق ندارد با دارایی انسانی یک نظام برخورد کند؛ ممکن است کسانی که در پست ها حضور نداشته باشند، اما در محافل علمی باید برای آنها فضا ایجاد کنیم، هچنین باید فضای کسب و کار را با محوریت بخش خصوصی ایجاد کنیم. بدترین فضای کسب و کار اکنون بر کشور حاکم است؛ باید به بخش خصوصی واقعی اعتماد کرد. خیلی از شرکت های پیمانکاری سرمایه های کشور هستند، زیرا با شرکت های خارجی رقابت می کردند، اما اکنون 17 هزار میلیارد تومان، بدهی دولت به این شرکت هاست. مبارزه با فساد هم باید انجام شود، زیرا وقتی عده ای ببینند که از این طریق می توانند پول به دست آورند، دیگر تلاشی انجام نمی شود. در کدام دولت، مقام های بالای آن متهم به فساد مالی بوده اند؟ حتی قبل از انقلاب هم نبوده است، لذا دستگاه قضایی باید تکلیف موضوع را روشن کند. دلیلی ندارد کارمندان پایین دست احساس کنند، مقام های بالاتر، دست به این کارها می زنند.

به اعتقاد جهانگیری اقتصاد هم باید به عنوان یک علم پذیرفته شود و با اتکا به نیروی انسانی، به آن عمل شود. در بررسی کشورهای آسیای شرقی می بینیم که حتی با انجام کودتا در یک کشور هم سیاست های کلی تغییر نمی یابد. تعامل با اقتصاد جهانی هم باید صورت گیرد؛ زیرا اقتصادی که 200 میلیارد دلار تجارت دارد، اقتصاد بزرگی است که باید بتواند با دنیا تعامل کند. همچنین باید امکان نقد خشن صاحبنظران به سیاست ها، فراهم شود تا بتوان اشتباه ها را اصلاح کرد.

جهانگیری در پایان تاکید کرد: “من معتقدم، کسانی که دلسوز این انقلاب هستند باید حساسیت نشان دهند و اشتباه ها را جبران کنند.”


51 پاسخ به “گزارش تکان دهنده وزیر دولت خاتمی از وضعیت اقتصاد کشور”

  1. lOve گفت:

    از دیدگاه کلی اقتصاد ایران یک اقتصاد در حال رکود است. از دیدگاه جزئی تر اقتصاد ایران کمرش شکسته است. نگاهی به آمار و ارقام واقعی و درامد 450 میلیارد دلاری 6 ساله گویای همه چیز است. گفتن جهاد اقتصادی افاده ای ندارد. وقتی بزرگان اقتصادی و سیاسی ایران از دور خارج می شوند تعجبی ندارد به این وضع گرفتار شویم.
    سال جهاد اقتصادی تنها در صورتی موفق می شود که همه دست به دست هم دهیم. متاسفانه بسیاری از این دست ها حذف شدند. پس کارمان تمام است.
    8 سال جنگ و دفاع کردیم. دست در دست هم و یک دل. با وضع امروز 1 روز هم نمی توانیم بجنگیم، چه در جبهه نظامی چه در جبهه اقتصاد..
    جنگ قدرت همه شما را نابود خواهد کرد. به خود بیایید. یادتان نرود دیگر دستان شما در دستان ما نیست. بیش از نیمی از مردم ایران دیگر دستان شما را حس نمی کنند ولی باز می گویید مردم با شما هستند. حقیقت این است بیش از نیمی را از دست دادید!
    چرا اسطوره های سیاسی ایران را حصر کردید. این جنگ را تمام کنید تا کشور از بحران خارج شود.
    آبا گوش شنوایی هست؟ فکر نکنم! پس بجنگید بر سر قدرت و نابود شوید..

  2. سبز.مشهد گفت:

    اقتصاد یکی از زیر شاخه های علوم اجتماعی است .حال اقایان کم سواد وبی سواد نسبت به علوم اجتماعی تصمیم دارند ان را دست کاری کنند
    خوب از کوزه همان تراود که در اوست . در کشورهای توسعه یافته ودر حال توسعه .امروز مسئولین این کشور ها بکی از رشته های علوم اجتما ی
    را خوب میدانند ودر ان تخصص گرفته اند . حال اقایانی که می خواهند بروند به جنگ این علوم ورهبر هم گاه وبیگاه از انها پشتی بانی می کند
    نتیجه هم از قبل معلوم است

  3. ناشناس گفت:

    شما هم که غربی شدید بودجه تو جیب جا میشه علاوه بر اون هر کس که حرف تمجیدی و با دستمال یزدی از ما بزند ارزشی است کلا ارزش ما هستیم بعد هر کی اصلاحاتچی باشد ضد ارزش است چون اصولا اصلاحات با ما منافات دارد ما باید آن چه تاکنون دستاورد انقلاب هست به عنوان رئیس همه، خراب کنیم شما می گید اصلاح کن؟؟!! ما 100 برابر دوول قبلی به کشور گند زدیم 1 ملیون و 600 هزار شغل هم ایجاد کردیم مثل فال فروش، گدا، سیگار فروش، بلیط فروش، جماق دار، سرکوب گر، باتوم وارد کن، گاز اشگ آور وارد کن، آدم کش، قاتل، مواد فروش، رانت خوار، زمین خوار، رای دزد، فحش چی، بوقچی و ….
    کلا ما هستیم و به غیر از ما همه با کل اسلام منافات دارند و به اندازه بزغاله هم نمی فهمند. باور نداری؟ از عباس آقا رمال دفترمون بپرس جن میاره برات ثابت می کنه.

    یارو روانیه شما داری از اقتصاد براش حرف می زنی ؟؟؟؟ سوت بلبلی می زنه واست!

  4. محمد رضا گفت:

    با تمام احترام ببینید ، اساس مشکل دارد ، بسیاری از اصلاح طلبان هنوز مسامحه کرده و اصل قضیه که استبداد است زا نادیده می گیرند، مثلا به جای این که بگویند آقای خامنه ای می گویند مقام معظم رهبری! این غلط است، این خود ترویج استبداد است . ببینید! مردم می فهمند، اعتماد مردم کالایی نیست که آن را در بازار مصلحت خرید و فروش کنید.

  5. ناشناس گفت:

    مشکل اینجاست که بعضی ها خودشون رو مجسمه ارزش(تبعیت ازرهبری راهرکس که بکندارزشی است حتی اگرچماق بدست باشدویاتوی مداحی اش فحش بدهد)معرفی می کنند اما خودشون هزار کار خلاف اسلام انجام می دهند

  6. هم نظر گفت:

    همين چاپلوسي ها و لقب هاي بزرگ به اشخاص دادن باعث ايجاد ديکتاتوري در ايران شده هم زمان شاه و هم در حال حاضر

    حکومت بايد صادقانه در خدمت مردم باشد و از هيچ کس توقع تعريف و تمجيد نداشته باشد بله من هم با نظر محمد رضا موافقم

    استبداد منشا همه مشکلات در کشور ماست

  7. چنین یورشی علیه ایرانیت گفت:

    از حمله مغول چنین یورشی علیه ایرانیت و اسلامیت رخ نداده»
    در پنجاهمین سالگرد تأسیس نهضت آزادی، یکی از بنیان‌گذاران این نهضت، در عین انتقاد از اقدامات نادرست دولت دهم می‌گوید که از «حمله مغول» به این‌سو «ایرانیت و اسلامیت» به حد کنونی مورد «یورش» قرار نگرفته است

  8. علیرضا گفت:

    …. هست همینه
    مگر نباشه که با یک انتخابات ازاد و تعییین حکومت این مملکت سراسر ثروت پیشرفت کنه

  9. ناشناس گفت:

    همه چیز یعنی اقتصاد وفرهنگ وسیاست ومدیریت ووو به دیکتاتوروحکومت دیکتاتوری برمی گردد

  10. نوکر حقیقت گفت:

    آقا، “ایوالله” چند بخشه؟

  11. نوکر حقیقت گفت:

    خوب نهضت آزادی همین حرفا رو می زنن که تو سرشون می زنن دیگه.
    آقا من تاریخ خوندم. مغول ناز کرده ما رو بخدا، چیکار کرده بیچاره، سوخته، برده، خورده، کشته، زده، کرده، …
    چیکار کرده بیچاره مغول اینقدر بی انصافی می کنین

  12. همایون گفت:

    منطور احمدی نژاد از اینکه بودجه باید در جیب جا بگیرد اینبود که بتوانند در جیب خود و دوستانشان قرارداده با خود ببرند .
    ضررها و خیانت های معجزه هزاره سوم ( بزرگترین فاجعه بعد از مغول ) و دوستانشان به ایران ، ای کاش در حد 450 میلیارد دلار بود .شاید 20 سال طول بکشد تا بتوانیم عمق فاجعه احمدی نژاد را درک کنیم.

  13. شقایق گفت:

    من با دوستان عزیز موافقم که این همه مشکلات با وجود دیکتاتوری نه تنها حل نمی شوند بلکه روز به روز بر تنوع و حجم مشکلات افزوده می شود.

    اما دوستان خوبم بیایید با هم صادق باشیم. فرض کنید در کشور ما دیکتاتوری بر سر کار نباشد و مردم با رأی خود نماینده واقعی خود را انتخاب کنند و به مجلس بفرستند یا به ریاست جمهوری انتخاب کنند و اثری هم از هیچ مانع و رادعی بر سر نمایندگان واقعی مردم نباشد؛ خوب؟…
    توی این وضعیت آرمانی فرض کنید رئیس جمهور یک فرد عادی مثلن یکی از اطرافیان میرحسین باشد؛ کسی که تا حالا ما او را مثل خودمان میدانستیم. فردا بشود رئیس جمهور منتخب ما .
    از فردا تمام جملات او به صورت کلمات قصار بر درو دیوار نوشته می شود. اگر همین کسی که امروز در کنار ما می نشست فردا به عنوان رئیس جمهور وارد جمع ما شود همه به پایش بلند می شویم دست می زنیم یا صلوات می فرستیم ، قیچی افتتاح را به دستش می دهیم گویی برکتی در دست اوست ،با دقت به حرفهایش گوش می دهیم و از انها تیتر روزنامه می سازیم، هر کس که به دنبال آب و نانی باشد خودش را در اطراف او جا می کند و شروع می کند به تمجید و چاپلوسی، و چون ما ایرانیها از تمجید خیلی خوشمان می آید رئیس جمهور بخت برگشته کم کم باورش می شود که کسی است ، کم کم تکبر برش می دارد ، کم کم خود را بالا می کشد و ما با دست خودمان او را بالا و بالاتر می بریم….
    می بینید؟ ….
    درست است که حاکمیت باید اصلاح شود اما خود ما مردم نیاز به اصلاح نداریم؟
    حتی در سطح روابط عادی اجتماعی هم همین طوریم. حرف حساب اگر از دهان یک کارگر ساده بیرون بیاید مورد توجه ما نیست اما اگر رئیس کارخانه همان حرف را بگوید باید با آب طلا بنویسیم.
    هر کسی می تواند دهها مثال از بت سازی های ما بیاورد که فرهنگ ما را آلوده است و متأسفانه برای ما عادت شده است.
    این خود ماییم که دیکتاتور می پرورانیم.

  14. شپل گفت:

    اتفاقا آقای احمدی نزاد به اندازه تمام 30 سال انقلاب واسه این ملت کار کرد و ما ازش حمایت میکنیم حتی اگه رهبر هم بخواد بهش خیانت کنه اونو هم میزنیم کنار به امید ریاست مادام العمر این یار خدوم ملت

  15. علی گفت:

    چه انتظاری آقای جهانگیری دارد آقا جان مقام معظم رهبری گفته اند در صد سال گذشته چنین دولت خوب و مطلوبی در ایران نداشتیم ایشان تمامی مسائل را بیش از همه میداند ولی یک جای کار خراب است که مجبور است از این دولت بی لیاقت و منفور دفاع کند و همه میدانند چه در پشت پرده است که مجبور به دفاع از دولت هستند فقط این را میدانم اگر دولتی همچون خاتمی و یا موسوی 500 میلیارد دلار در 6 سال درآمد داشتند و اصل 44 هم که از درآمد نفت مهمتر بود به آنان واگذار شده بود الآن 20 سال جلو بودیم و ذره ای از این مشکلات را هم نداشتیم ولی شوربختانه دوران طلائی درآمد نفتی بدست نالایق ترین آدم افتاد و مملکت در پرتگاه سقوط است.و مردمی که خاتمی را پشتیبانی نکردند و به احمدی نژاد در بعد از خاتمی رآی دادند بعنوان قدر ناشناس باید فقیر شوند و بعد هم در 4 سال بعد از آن دچار تقلب و دیکتاتوری شوند.

  16. ايرانى گفت:

    قصد بى احترامى به هيچ بنى و بشرى رو ندارم،ولى واقعا دارن به شعور مردم توهين ميكنن.
    حالا هى بشينن چپ و راست آمار بدن،وقتى كه وضع مالى افراد روز به بدتر ميشه (البته،تا الان واسه خيلى ها نابود شده)،آمار و ارقام نجومى،چه فايده اى داره؟!؟!
    من كه خودم بچه ى دو تا فرهنگى ام،به وضوح ميبينم هر روز داره از لقمه ى تو دهنم كم ميشه.
    خدا به داد درد و دلامون برسه…براى روزى كه هيچكى،تو هيچ جاى دنيا،با شكم گرسنه سرشو زمين نذاره…
    به اميد اون روز زيبا

  17. mohammad گفت:

    Shomaha hame mesla ham hastin faghat name mokhtalef darein…. hame doozd va janeey.
    …..

  18. ناشناس گفت:

    اینکه مفرمایند اقتصاد یکی از زیر شاخه های علوم اجتماعی است درست.اما در بین شاخه های مختلف علوم اجتماعی اقتصاد مهمترین آنها ست چرا که اساسی ترین و اولیه ترین نیازهای بشری خوراک-پو شاک و مسکن و در مجموع کلیه عرصه های زندگی اجتماعی فر هنگی حقوقی و ….مستقیم و یا غیر مستقیم با اقتصاد ارتباط دارند.شما بروید بدادگاهها هیچ پروندهای بر سر اختلافات دینی ما بین افراد وجود ندارد.عمده پرونده ها مربوط بقاچاق دزدی چکها ی برگشتی و غیره است وارگانهای عمده کشور نظیر وزارت امور اقتصادی وزارت بازرگانی وزارت صنایع و معادن وزارت نفت بانکها گمرکات و صدها ارگان ریز و درشت دیگر همگی در گیر فعالیتهای اقتصادی تولیدی خدماتی و غیره هستند.کنترل اقتصاد دست هر کسی باشد کنترل سایر عرصه های زندگی نظیر رسانه ها آموزش و پرورش دانشگاهها قوه مقننه قوه قضائیه و قوای نظامی هم در کنترل آنها قرار میگیرد.در ایران وضع چنین است و علت اینکه به اصلاح طلبان و سایر اقشار میهن پرست اینهمه فشار وارد میکنند علتش این است در صورت تن دادن باصلاحات باید از تمام عرصهها تمرکز زدائی شودو امکانات کشور بنحوی در جامعه توزیع بشود توزیع امکانات و قدرت موجب توانمندی تشکلهای مردم نهاد شده و عرصه برای افزون خواهان تنگ میشود و بر همین اساس است که حاکمیت ایران بمنظور حفظ اقتدار خود و تسلط بلا منازع باقتصاد و دلارهای سرسام آور نفتی از کلیه ابزارها اعم از دینی و نیروهای قهریه در سرکوب اصلاحات بهره میگیرد.پس اقتصاد را دستکم نگیریم.

  19. ناشناس گفت:

    علي اقا احمدي نژاد با راي مردم رييس جمهور نشد. او قبلا انتخاب شده بود

  20. مرتضی گفت:

    محمد جان برادرم همه را به یک چوب راندن خطاست بالاخره آدمای فرصت طلب وخائن در هر سیستم وگروهی ممکنه وجود داشته باشن من هم 80در صد با حرفهای جناب آقای جهنگیری موافقم

  21. حامد -مشهد مقدس گفت:

    از ماست که بر ماست …روزی که فرهیختگان و دانشگاهیان و اقتصاددان ها فریاد زدند احمدی نژاد دروغگو و متقلبی بیش نیست کو گوش شنوا اقای خامنه ای امسال رو سال جهاد اقتصادی اعلام کرد میدونید چرا ؟ چون فهمیده بود این ادم منتخب خودش که با تائید کردنش واسش رای جمع کرده بود چه گندی به اقتصاد این کشور زده (امسال اگه کسی از گشنگی بمیره {شهید} محسوب میشه چون در حال جهاد مرده) بله اقایون وقتی یکیو بت درستش میکنیم همین میشه شما ببینید تو این چند وقت چقد با اراجیفی که در مورد رهبر تو نماز جمعه ها به خورد عوام میدن میخان تابوی قدرت خامنه ای رو حفظ کنند چون با حمایتی که از احمدی نژاد کرد و با این فشار اقتصادی که به مردم وارد شده حکومت 32 ساله خودشو خمینی رو زیر سوال برده دیگه راهی ندارند جز رمالی و جادو و جنبل تا باز هم مردم روستایی و عوام و از طریق دین و اسلام فریب بدن و پایه های حکومت رو سفت کنند …..از ماست که بر ماست

  22. علی گفت:

    دوست عزیز مگه شما رمال یا نوحه خون هستی که راجع اقتصاد نظر میدی؟ اول شاگردی این آقایان رو بکن . بعد نظر بدهید.
    ضمنا یه کمی هم هاله نوری چیزی هم داشته باشی بد نمیشه.

  23. ناشناس گفت:

    خلایق هرچه لایق …استبدادی اگه وجود داره خودمون میخواهیم که وجود داشته باشه

  24. ناشناس گفت:

    با کلنگ افتتاح جعلی به جان بیت المال و ذخائر گذشته و اینده این کشور افتاده اند

  25. بی خیال غصه خور گفت:

    به نظر من وزارت نفت دست رییس جمهور باشه خیال همه راحت تره !
    در ضمن اونایی که میگن داره به مردم فشار میاد و گرونی بیداد میکنه و غیره و غیره …. چرا الکی خالی میبندین اگه زندگی سخت شده واس شما که نشده واسه قشر ضعیف شده ؛ قشر ضعیف جامعه مگه زبون نداره ؟؟؟ اگه نداره که بره بمیره اگه زبون داره و بلده تو همه راهپیمایی ها و نماز جمعه ها هم بره که خودش دردشو میگه !
    با تشکر

  26. گرسنه گفت:

    آقای شپل!
    قبل از نظر دادن باید متن بالا رو بخونی
    همون متنی که زیر تیتر (گزارش تکان دهنده وزیر دولت خاتمی از وضعیت اقتصاد کشور) نوشته شده.
    حالا برو بخون و دوباره نظرتو بنویس
    بعضی مردم انگار …

  27. ابراهیم گفت:

    تمام این دعواها که در حکومت می بینید به خاطر پوله. دارند مسابقه می دهند که چه کسی سهم بیشتری از غارت و چپاول ایران داشته باشد. خوب معلومه تو این شرایط تنها چیزی که اهمیت نداره رشد و پیشرفت کشور هست! شما ببینید سپاه که یک نهاد نظامی است آنچنان وارد کارهای اقتصادی شده که میگه پروژه های زیر 100 میلیارد قبول نمیکنیم. لازمه رشد اقتصادی رقابت و وارد شدن مردم به عرصه اقتصاده.مگر کسی هم می تواند با سپاه رقابت کند اگر جرات هم کند و اینها را خوب نشناخته باشد شب قبل از امضای قرار داد دچار گازگرفتگی مونوکسید کربن یا چیزی شبیه این میشود….. توی ایران به جای رقابت برای پیشرفت و سازندگی و تولید رقابت برای دزدی و چپاول وجود دارد!

  28. شریف گفت:

    با کامنت شماره 278775 موافقم ، با این اضافه که امروز در بیشتر جوامع همینطور است نه فقط ایران، یعنی اساس همه امور اجتماع اقتصاد است ، منتها در کشورهای دیکتاتوری ، نظر حاکمیت است که اقتصاد را می چرخاند و در کشورهای آزاد تنازع بقا حکمفرماست هر که زورش بیشتر برسد و استعداد بیشتری و تلاش بیشتری داشته باشد روی اقتصاد کشور اثر عمیقتری می گذارد.

  29. عبدالله گفت:

    من میپرسم ایا راهی جز این مانده که همگی بریزیم تو خیابونا وفریاد بزنیم”وای به روزی که بفه میم چی شد”؟!!

  30. گرسنه گفت:

    جرات داشتین این حرفها رو جلوش می زدین تا جواب بشنوین از خود احمدی نژاد. باید بحث دو طرفه باشه. این بگه اون جواب بده. نه اینکه از پشت دیواز آدم یه چیزی بپرونه. اگه این چیزا راست بود، موقعی که مهندس جلو احمدی نژاد صحبت می کرد، صداش نمی لرزید. انتقاد سازنده خوبه! راهکار بدین نه این که بگین این بده این بده این بده.

  31. ایرانی گفت:

    جهانگیری عزیز در حال حاضر ایران یک کشور نیست بلکه دهِ بزرگی شده که کدخدا منشی اداره می شود و بیش ازین هم از این آقا توقع نیست و تا زمانی که رهبری به اشتباه این دولت را خدمت گزار معرفی کند وضع همین است من نمی دانم ما مگر در صد سال قبل زندگی می کنیم که بگوییم شاید به رهبر گزارش های غلط می دهند؟ امروز عصر ارتباطات است و این که گزارشهای غلط می دهند از مسؤلیت رهبری نمی کاهد .این ملت چند سال باید خون دل بخورد تا خطاهای این دوکت کدخدا منشی را جبران کند؟حضرت آیت ال… خامنه ای رو.ی سخنم با شماست .گرامی شما معصوم و مصون از اشتباه نیستید .و دفاع از اشتباه خود اشتباهی بدتر است. مقام رهبری اعتراف به اشتباه جرات می خواهد و شما دارید این جرات را پس به خود بیایید و بگذارید تاریخ از شما به نیکی یاد کند .والسلام. کلمه ایان عزیز سانسور نکنید لطفا

  32. کارشناس ارشد گفت:

    مشکل اینجاست که تعریفی که از بخش خصوصی در ایران ارائه میشود یک تعریف عوام فریبانه است. از طرفس شعار کوچک کردن دولت را میدهند از طرفی در عمل روز بروز دولت بزرگتر میشود. فقر و بیکاری و فساد اداری تنها برخی از علائم این بیماری مهلک هستند. شما ملاحظه بفرمایید نهادهای مختلف دولتی هر کدام به نحوی وارد فعالیتهای اقتصادی شده اند بعنوان مثال بنیاد مستضعفان و جانیازان و کارخانه های زیر مجموعه آن که تحت نظر نهاد رهبری هستند. یا سپاه که میاید و 50% سهام مخابرات را حدود هشت میلیارد دلار میخرد! خوب فکر میکنید این پول از کجا میاید؟ آقای فرمانده زنگ میزند به رییس بانک فلان که مثلا ما 200 میلیون دلار پول کم داریم از بانک دیگر 300 میلیون دلار میگیرد و الی آخر. پولی که باید موجب افزایش تولید در بخش خصوصی میشد حالا با رانت به یک نهاد حکومتی داده شده است و قسمت جالبش هم اینجاست که آنرا بخش خصوصی تعریف میکنند!!! در صورتیکه اگر شرکت مخابرات دولتی مانده بود برای اقتصاد کشور خیلی بهتر بود چون حداقل نهادهای نظارتی مثل مجلس یا سازمان بازرسی کل کشور روی آن نظارتی داشتند که الان آنرا هم ندارند! حالا این آقای سپاه پولش را چطور خرج میکند بماند ولی وقتی موعد پرداخت قسطهایش به بانکها میشود میگوید پول نداریم بعدا میدهیم! ( بخوانید اگه میتونی بیا بگیر !) و از آن طرف کارخانه های بخش خصوصی بعلت عدم سرمایه گذاری و نبود نقدینگی ورشکست میشوند و بر خیل عظیم بیکاری افزوده میشود! یا اینکه فلان کارخانه عظیم را که میخواهند خصوصی کنند میدهند به سازمان تامین اجتماعی ! بعد هم هر وقت خواست به قول میرحسین مثل خزانه قجری از آن برداشت میکند!
    بخشی از سخنان میر حسین در مناظره با احمدی نژاد:
    “همین شورای پول و اعتبار عملاً بانک ها را به حیاط خلوت شما تبدیل کرده است، این سیاست قجری است، قدیم حکام قجری چکار می کردند؟ میرزا آغاسی چه کار می کرد؟ یک خزانه ای داشت، از آن پول برمی داشت به این تخصیص می داد، به آن تخصیص می داد. آقا شورای پول و اعتبار برای این است که شما را محدود کند، بنده را محدود کند، سازمان مدیریت و برنامه ریزی برای این است که نگذارد شما هر گونه که دلتان خواست هزینه کنید، بیاید از شما حساب کشی کند.”
    خوب وقتی کارخانه مدیدریت دلسوز نداشته باشد و به کارخانه به عنوان کیف پول نگاه شود آخرش به مرز ورشکستگی میرس مانند بسیاری از کارخانجات عظیم دولتی که الان زیان ده هست و آنوقت هم دولت میاید آن کارخانه را به سهام های ریز تبدیل میکند و به عنوان سهام عدالت پخش میکند و ژست خدمت به محرومین هم میگیرد! هم کارخانه ورشکست میشود و هم سهامداران جزء پولی دریافت نمی کنند!
    وقتی مدیریت دولتی باشد نتیجه این میشود که مثلا شرکت عظیم ایران خودرو زیان ده میشود و با وجود حمایتهای افراطی دولت مانند گمرکی 100% ماشینهای خارجی باز هم این شرکت نمی تواند پیشرفت کندو نتیجه این میشود که ماشینهای بسیار بی کیفیت را تولید می کند و هیچ تلاش جدی را هم برای بهبود کیفیت نمی کند و آن وقت نقدینگی که باید صرف اشتغال زایی و تولید و پیشرفت کشور شود صرف هزینه های بیمارستان مصدومین و کفن و دفن کشته شدگان جاده ای و یا بیماران آلودگی هوا میشود و یا صرف تعمیرات مداوم ماشینهای بی کیفیت میشود. کلمه لطفا سانسور نکن!

  33. تت گفت:

    لذت میبرم از اینکه این همه عقده ای رو اینجا می بینم که نظر نوشتن – دست شما هم از بابت سایت درد نکنه که باعث شده یه عده عقده هاشون رو خالی کنن!!!!!!!!!!!
    به همه عقده ای ها که بابت رای نیاوردن و ….دارن میسوزن از ته دل و با خوشحالی سلام میکنم.
    تا زمانی که عقده ای هایی مث شما تو این مملکت هستن اقتصاد بیشتر از این هم نمیشه!!!!!! همه چی رو با هم قاطی می کنید. چون شما یک عقده ای هستید و من بهتون تبریک میکم.
    همش تو خیال و اوهام یه مش که فک میکنین عقل کلین
    ان شا الله که باشین
    بعید می دونم نظرم رو بنویسید.!

  34. ملت پناه گفت:

    اگر شما تاریخ رو خونده باشی باید این نکته را بفهمی که تاراج مغول نقطه عطفی در تاریخ تجاوزات بیگانگان به گشور ماست و ظهور حاکمیت فعلی هم نقطه عطفی دیگر در اضمحلال بنیانهای اجتماعی و ملی ماست و

  35. ناشناس گفت:

    من از همه دوستان در تعجب هستم که این مقدار از درآمد نفتی می گویند ولی کلامی از هرم سنی نمی زنند. عزیزان، اوج هرم سنی ایران متولدین سال 1364 هستند. یعنی الان در 26 سالگی هستند. واین سرمایه اصلی و تجدید ناپذیر و در حال از بین رفتن می باشد. اگر از این نیروها استفاده شد کشور ساخته می شود و گرنه این پتانسیل نه به نیروی محرکه بلکه به معضلی عظیم برای سال های آینده تبدیل می شود.

  36. سقراط گفت:

    من وقتی نطق تبلیغاتی آقای احمدی نژاد را دیدم به خانمم گفتم اگر این آقا انتخاب هم نشود کاری بزرگ انجام داد و آن این که گفتمان امام و گفتمان انقلاب و گفتمان عدالت را دوباره زنده کرد. در صد سال اخیر هیچ دولتی مانند این دولت وجود نداشته است. ما از نزدیک در جریان امور هستیم، بسیاری از اظهار نظر ها که می شود و آمارهایی که داده می شود بسیار بدبینانه و به دور از واقع است. سازمان های جهانی خودشان مجبور به اعتراف شده اند که در زمان این دولت میزان فساد کاهش یافته است. اوضاع اقتضادی روز بروز در حال بهتر شدن است، این دولت مردمی، پرکار، طرفدار عدالت است…. چه کسی طی شش سال گذشته این جملات را بارها و بارها تکرار کرد و برای بیان این عبارات و یا اظهارت مشابه آن هیچ سخنرانی را از دست نمی داد؟ مشکل کجاست؟ احمدی نژاد؟

  37. ایرانی مسلمان گفت:

    خود کرده را تدبیر نیست
    از ماست که برماست

  38. ناشناس گفت:

    عجب اشتهايی دارند ؟!

  39. Ali گفت:

    وقتی حزب مخالف در مجلس وجود ندارد و سازمان برنامه منحل و سازمان حسابرسی و بازرسی در خوابند و تصميمات و هزينه کردنها خود محورو مثل اينکه از جيب پدرشان خرج ميکنند چه انتظاری داريد؟
    چه کار زير بنايی طی اين 6 سال شده؟ غيراز هياهو و جنجال و شعار و ارايه آمارهای دروغين ؟

  40. ناشناس گفت:

    چرا به ميلياردها دلاردرآمدهای ديگر دولت مثل ماليات و عوارض و صادرات غيرنفتی و سود شرکتهای دولتی… اشاره نشده که کجا خرج شده ؟

  41. راوري از مشهد گفت:

    (حوصله ندارم ، ولي براي شما مي نويسم كه بفهميد نه اقتصاد دانتان از اقتصاد چيزي سرش مي شود و نه سياست مدارتان از سياست )
    درخصوص رشد اقتصادي گفتيد ، لازم است مثالي را بزنم كه بفهميد ، اگر شما 50 ميليون پول داشته باشيد و در جلوي پاي شما 2 مسير باشد ، يكي خريد لوازمي مثل ال سي دي يخچال سايد با سايد و… براي منزل و زيبا نمودن منزل ، و مسير دوم اينكه شما در منزلتان ، همسرتان دچار مرض سرطان باشد و پول لازم داشته باشد تا مريضي او خوب شود ؟ پاسخ اين موضوع روشن است ، عقل حكم مي كند پول را خرج خوب كردن سرطان همسرتان كنيد .
    خوب در خصوص اقتصاد ايران هم يك چنين چيزي حاكم است ، اينكه بياييم و مقايسه كنيم كه با افزايش درآمد نفت بايد رشد اقتصادي مثلا 2 رقمي شود 100% غلط و سطحي نگري است زيرا اقتصاد مرضي دارد و بايد نخست آن مرض را خوب كرد بعد به فكر پيشرفت اقتصاد افتاد ، كه خوب كردن يك چنين مرضي در اقتصاد دولت احمدي نژاد حقا دقت شده است .
    آن مرض چيزي نيست جز زيرساخت ، زيرساخت يعني اينكه بايستي نخست بستر ايجاد يك اقتصاد پيشرفته را آماده كرد و سپس به فكر پيشرفت افتاد . زير ساختي مثل سيمان ( نمونه : قبل دولت نهم 80 كارخانه سيمان در ايران بود ، اكنون 158 كارخانه است ) ، زير ساخت يعني راه و جاده ي ترانزيتي ( نمونه : آزاد راه خرم آباد – پل زال كه مهندسي و زمان ساخت آن و حفاري آن در دنيا بي نظير است ) زير ساختي مثل فولاد ، آلومينيوم ، شيشه ، مس و … .
    اگر قبل از رفع مرض زير ساخت به سراغ پيشرفت اقتصادي رويم يك پيشرفت حبابي و كوتاه مدت و دفعي خواهد بود و بعد سقوط شاخص هاي اقتصادي و ايجاد يك اقتصاد وابسته به ديگر كشورها ( مثل كشور هاي عربي كه با بحران مالي غربي آن ها هم همسوي با غرب دچار بحران شدند ، زيرا رشد اقتصاديشان بدون درست كردن زير ساخت داخلي بود .)
    پس اگر قدري ريشه يابي تر و منصفانه تر و حق مدارانه تر ( !! ) بررسي نماييم و بخواهيم ببينيم كه آيا پول نفت جاي جايش استفاده شده يا نه بايد اين طور عميقانه بررسي كرد ( اگر اقتصاد دانتان ، اقتصاد دان باشد و غرض و مرض نداشته باشد ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! )
    گر تو را عقل بود تأمل بايدت .

  42. green Persian گفت:

    “شقایق : این خود ماییم که دیکتاتور می پرورانیم.”

    دقیقا” همینه

  43. امیر گفت:

    دوم خرداد هم هیچ خبری نیست؟

  44. نسرین گفت:

    منطور احمدی نژاد از اینکه بودجه باید در جیب جا بگیرد اینبود که بتوانند در جیب خود و دوستانشان قرارداده با خود ببرند .
    ضررها و خیانت های معجزه هزاره سوم ( بزرگترین فاجعه بعد از مغول ) و دوستانشان به ایران ، ای کاش در حد ۴۵۰ میلیارد دلار بود .شاید ۲۰ سال طول بکشد تا بتوانیم عمق فاجعه احمدی نژاد را درک کنیم….با اجازه از همایون

  45. ناشناس گفت:

    اين دولت هيچ وقت جوابگوي مردم نبوده است يك سوال چرا به منتقدان اقتصادي انها كه ميفهمند الان در چه شرايطي هستيم و تاثير پرداخت يارنه ها در زندگي و اقتصاد كشور چيست مشكلات اقتصادي كشور بدون غرض ورزي و بدون جبهه گيري سياسي را كابد شكافي كنند اجازه اعلام نظر نميدهند اكر اينطور نيست چرا اقتصاد دان كشور مان را ( فريبرز رييس دانا ) را شبانه دستگير و زنداني شد فقط به دليل مصاحبه با بي بي سي در مورد ازاد سازي قيمت ها تحت فشار گذاشته اند اقتصاد فقط در فضاي ازاد رشد ميكند نه با بگير وببند معترضان به شرايط موجود و تا فضا ي ازاد بوجود نيايد خروچ از شرايط فعلي رويايي بيش نيست.

  46. ایران آزاد گفت:

    راست گفتند خوب صد برابر کار انجام دادند. البته منظورشون از کار چاپیدن مردمه

  47. بهروز گفت:

    چیزی درباره ی این موضوع لازم نیست گفته بشه. همه داریم تو این مملکت زندگی می کنیم و کسایی که حاصل زحمت خودشون رو می خورن می دونن که اوضاع چقدر خوبه یا چقدر بد.
    حرف من با شماست آقای سایت کلمه! برای اینکه آزاد بودن و شفافیت این سایت رو اثبات کنید دارید زیاده روی می کنید. اگه یه نفر می تونه از مشهد بیاد از هر 4 کلمه که مینویسه با یکیش به 90 درصد خواننده ها توهین کنه، خوبه که بقیه هم جواباشون به این موجود که تازه کار با اینترنت رو یاد گرفته چاپ بشه.
    ظاهرا هرکی آخر کامنتش بنویسه “بعید می دونم بنویسید” 100 درصد چاپ می شه.

  48. حسین گفت:

    مسولیت اصلی با مردم است همگی ما به نوعی اگاه شده ایم که رشد نقدینگی بلای جوامع مصرفی است حال همگی ما پول حاصل از نفت را که متعلق به همه مردمان امروز و فرداست به هزاران راه سالم و ناسالم به عنوان وام می گیریم و خانه و خودرو و غیره میخریم این نوع زندگی هیچ توجیهی ندارد این نوع مالکیت هیچ پشتوانه ای ندارد با اگاهی از این موارد هر فردی حرفه و کارش را گرزی میکند و بر سر بقیه می کوبد چونکه زندگیش خرج دارد با این اوصاف مملکت و نفت وهمه استعدادهای دیگرش می شودگوشت قربانی که همگان و هر روزه انرا لت و پار میکنیم چند سال دیگر با چاههای نفت خالی وطبیعت سوخته واستعدادهای از بین رفته و نفرین ایندگان چه خواهیم کرد در راه سلامتی و بهروزی جامعه گذشتن از قید و بندهای خانمانسوز رفاه طلبی و تحمل ضررهای مالی حد اقل کاری است که باید انجام دهیم همدلی و همکاری زن و مرد ایرانی لازم است

  49. امیر گفت:

    مسولیت اصلی با مردم است همگی ما به نوعی اگاه شده ایم که رشد نقدینگی بلای جوامع مصرفی است حال همگی ما پول حاصل از نفت را که متعلق به همه مردمان امروز و فرداست به هزاران راه سالم و ناسالم به عنوان وام می گیریم و خانه و خودرو و غیره میخریم این نوع زندگی هیچ توجیهی ندارد این نوع مالکیت هیچ پشتوانه ای ندارد با اگاهی از این موارد هر فردی حرفه و کارش را گرزی میکند و بر سر بقیه می کوبد چونکه زندگیش خرج دارد با این اوصاف مملکت و نفت وهمه استعدادهای دیگرش می شودگوشت قربانی که همگان و هر روزه انرا لت و پار میکنیم چند سال دیگر با چاههای نفت خالی وطبیعت سوخته واستعدادهای از بین رفته و نفرین ایندگان چه خواهیم کرد در راه سلامتی و بهروزی جامعه گذشتن از قید و بندهای خانمانسوز رفاه طلبی و تحمل ضررهای مالی حد اقل کاری است که باید انجام دهیم همدلی و همکاری زن و مرد ایرانی لازم است

  50. ناشناس گفت:

    فعلا آقای احمدی نژاد به فکر زیبایی خود افتاده و اقدام به تزریق آمپول بوتاکس برای از بین بردن چین و چروک پیشانی خود کرده است وا مصیبتا از آقایان با بصیرتی که مملکت را برای چنین فردی هزینه کردند و آنهایی که افکارشان به ایشان نزدیک است ما این ظلم بزرگ به ملت ایران را به کجا ببریم