گسترش اعتراضات در سوریه: بازداشت صدها نفر
چکیده :در حالیکه بشار اسد چند ماه پیش و همزمان با خیزش های مردمی در تونس و مصر و یمن و الجزایر، ادعا کرده بود که کشورش "امن" است و حکومت از "محبوبیت" برخوردار بوده و امکان هرگونه اعتراضی "محال" است، اما گزارش ها حاکی از آن است که اکنون در هشتمین هفته، اعتراضات به شهرهای مختلفِ سوریه، از غرب تا شرق و از جنوب تا شمال کشیده شده است....
در حالیکه گزارش های رسیده از سوریه حاکی از آن بود که روز گذشته (چهارشنبه چهارم مه) اعتراضات مردمی به شهرهای شمالی آن کشور نیز کشیده شده و فعالان سوری از برگزاریِ تظاهراتِ بزرگی برای روز جمعه (فردا) خبر داده اند، روز پنجشنبه منابع خبری گزارش داده اند که نيروهای نظامی و امنيتی سوريه، برای مقابله با تظاهرات مردمی در شهر سقبا، در حاشیه شهر دمشق، بيش از ۳۰۰ تن را دستگير کرده و در تلاش هستند تا تمامی تجمع های اعتراضی را سرکوب کنند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه و تلویزیون الجزیره، در ميان دستگير شدگان شماری روحانی هم به چشم می خورد. همچنين گزارش شده که شماری از دستگيرشدگان در پی ضرب وشتم از سوی نيروهای دولتی، بشدت زخمی شده اند.
معترضان تابلوی بزرگی در ميدان اصلی شهر نصب کرده و اسم آن را به «ميدان شهدا» تغيير داده بودند که نيروهای امنيتی اين تابلو را پايين آورده و آن را تخريب کردند.
بر اساس این گزارش، بيش از دو هزار نيروی امنيتی از نقاط مختلف کشور در این شهر ظاهر شده و هرکسی که سر راه آن ها بود را بازداشت کرده اند.
تظاهرات اخير پس از این بود، که فعالان سوری گفته بودند از آن جايی که درخواست های آن ها برای اصلاح نظام سرکوب شده، به “انقلاب عليه نظام بشار اسد” ادامه خواهند داد.
تداوم اعتراضات در سراسر کشور
در حالیکه بشار اسد چند ماه پیش و همزمان با خیزش های مردمی در تونس و مصر و یمن و الجزایر، ادعا کرده بود که کشورش “امن” است و حکومت از “محبوبیت” برخوردار بوده و امکان هرگونه اعتراضی “محال” است، اما گزارش ها حاکی از آن است که اکنون در هشتمین هفته، اعتراضات به شهرهای مختلفِ سوریه، از غرب تا شرق و از جنوب تا شمال کشیده شده است.
در همین رابطه، خبرگزاری فرانسه گزارش داده است که روز چهارشنبه چهارم ماه مه، در شهر حلب بیش از یکهزار دانشجو با راهپیمایی در خیابان ها، خواستار اصلاحات سیاسی گسترده و برخورد با عاملان سرکوب تظاهرات اعتراضی شده اند. بر اساس گزارش ها، نیروهای امنیتی با استفاده از گاز اشک آور کوشیده اند تظاهرکنندگان را متفرق کنند و تعداد نامعلومی هم بازداشت شده اند .
همچنین، هزاران تن در شهر قامشلی، در شمال شرق سوریه و نزدیک مرز این کشور با ترکیه، تظاهرات کرده و حمایت خود را از معترضان در نقاط دیگر سوریه ابراز داشته اند.
جمعیت این شهر از کردها، عرب ها و مسیحیان آشوری و ارمنی تشکیل یافته و تظاهرات آنان می تواند به نشانه ای دیگر از اشتراک نظر گروه های مختلف قومی سوریه در مورد لزوم تغییرات سیاسی در این کشور تعبیر شود.
در حالیکه به نظر می رسد حکومت سوریه با توسل به نیروی نظامی و سرکوب می کوشد هر چه زودتر به تظاهرات اعتراضی خاتمه دهد، گزارش های رسیده از ادامه تظاهرات و گسترش آن به شهرها و روستاهای مختلف حکایت دارد.
پیشتر گزارش شده بود که با تشدید برخورد دولت با تظاهرات اعتراضی، طی چند روز اخیر، نیروهای نظامی و امنیتی در شهرهای مختلف سوریه به دستگیری گسترده معترضان روی آورده و چند هزار نفر را بازداشت کرده اند.
دولت سوریه به منظور جلوگیری از انتشار اخبار تظاهرات اعتراضی، از ورود خبرنگاران خارجی به آن کشور جلوگیری می کند و خبرهای مربوط به برخورد دولت با معترضان عمدتا توسط شهروندان عادی سوریه در دسترس رسانه های بین المللی قرار می گیرد.
تظاهرات اعتراضی در سوریه که با درخواست تظاهرکنندگان برای اصلاحات سیاسی آغاز شد، در پی واکنش خشونت آمیز دولت، که بیش از ششصد کشته و هزاران زخمی و بازداشت برجای گذاشته، به تغییر حکومت گرایش پیدا کرده است.
اواخر هفته گذشته، دولت سوریه به منظور پایان دادن به تظاهرات اعتراضی، واحدهای پیاده و زرهی ارتش را به تعدادی از شهرهای این کشور – از جمله درعا- اعزام کرد و گزارش هایی از عملیات خشونت آمیزنظامیان علیه ساکنان این شهرها و حمله به خانه های آنان انتشار یافته است.
دولت بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، به برخی اصلاحات سیاسی از جمله لغو مقررات وضعیت فوق العاده دست زده اما همچنان برگزاری تظاهرات غیر دولتی را “توطئه خارجی” دانسته و برگزاری آن را ممنوع کرده است.
امروز پنجشنبه در گزارشی دیگر، رسانه های دولتی سوريه خبر دادند که خروج تدريجی نيروهای نظامی از شهر درعا در جنوب اين کشور آغاز شده و با دستگيری “تروريست ها” ماموريت در اين شهر به پايان رسيده است.
درعا، کانون مرکزی شروع تظاهرات و اعتراض های مردمی در سوريه بود و از همين شهر بود که موج نارضايتی ها در تمامی کشور سوريه به راه افتاد و از ده روز پيش نیز، حکومت نظامی در شهر درعا برقرار شده و نيروهای امنيتی و تانک های نظامی در اين شهر مستقر شده اند.
ادامه واکنش های جهانی
هيلاری کلينتون، وزير خارجه آمريکا، درحالیکه کشورش تحریم های سختی را علیه مقامات سوری (بدلیل سرکوب مردم) اِعمال کرده، روز پنجشنبه در رم و در يک کنفرانس خبری با فرانکو فراتينی، وزير خارجه ايتاليا گفت که هر دو کشور خواهان پایان سرکوب خشونت بار معترضان در سوريه هستند و هر دو هشدار دادند دولت حاکم سوريه به درخواست مردم و حقوق آن ها احترام بگذارد.
وزیر خارجه فرانسه به حکومت سوریه هشدار داد ادامه سرکوب معترضان موجبات سرنگونی بشار اسد را در پی خواهد داشت و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی نیز گفته است: از مسئولین سوریه خواسته ایم با مردم خود که خواسته هایی دارند مدارا کنند.
در حال حاضر، ایالات متحده تحریم هایی را علیه دولت سوریه و تعدادی از مقامات ارشد آن کشور به اجرا گذاشته و انتظار می رود اتحادیه اروپا نیز به اقدامات مشابهی دست بزند.
روز گذشته، ورنر هویر، معاون وزارت خارجه آلمان نیز گفته بود: “ادامه اقدامات سرکوبگرانه دولت سوریه برای اتحادیه اروپا چاره ای باقی نمی گذارد جز اینکه با جدیت طرح اعمال تحریم های هدفمند علیه رژیم آن کشور را دنبال کند.”
عفو بین الملل، از سازمان های جهانی مدافع حقوق بشر نیز، مجددا با صدور بیانیه ای هشدار داده است که بسیاری از بازداشت شدگان شکنجه شده اند.
گفتنی است طی روزهای اخیر، دولت سوریه طی ضرب الاجلی تهدیدآمیز، از مخالفان و معترضان خواسته بود تا خود را به نهادهای امنیتی معرفی کنند.
طی اعتراضات چند هفته اخیر، بالغ بر ۶۰٧ نفر کشته و هزاران تن دستگیر و روانه بازداشتگاه شده اند.
مقامات رسمی جمهوری اسلامی، کماکان از پرداختن به وقایع سوریه خودداری کرده و آنرا “توطئه” ارزیابی می کنند.
فعالان سوری اعلام کرده اند که فردا جمعه ششم ماه مه، در تمام نقاط کشور به تظاهرات اعتراضی علیه حکومت دست خواهند زد و تا رسیدن به مطالبات خود سکوت نمی کنند.














25 اردیبهشت