سایت خبری تحلیلی کلمهhidden pichidden pichidden pichidden pichidden pic

صفرها و سایه‌های تردید

چکیده :دكتر سيد احمد ميرمطهري :در حالي كه قيمت طلا و نفت هر روز ركوردهاي تازه‌اي از افزايش دارند، كشور در حال تجربه حذف يارانه‌ها و افزايش نسبتا شديد قيمت برخي حامل‌هاي انرژي است. بانك‌مركزي هنوز بسته پولي سال‌جاري را قطعي نكرده و بودجه سال 1390 در مجلس نهايي نشده و اجراي برنامه پنجم در اولين...


دكتر سيد احمد ميرمطهري :در حالي كه قيمت طلا و نفت هر روز ركوردهاي تازه‌اي از افزايش دارند، كشور در حال تجربه حذف يارانه‌ها و افزايش نسبتا شديد قيمت برخي حامل‌هاي انرژي است.

بانك‌مركزي هنوز بسته پولي سال‌جاري را قطعي نكرده و بودجه سال 1390 در مجلس نهايي نشده و اجراي برنامه پنجم در اولين سال خود فعلا شروع نشده، ناگهان موضوع حذف چند صفر يا همه صفرهاي واحد پول ملي مطرح مي‌شود. نحوه طرح آن نيز به نوعي است كه ظاهرا بانك مركزي تصميم خودش را گرفته و قصد اجراي آن را دارد؛ فارغ از آنكه اين يك تصميم ملي است و بدون اخذ نظرات صاحب‌نظران و كارشناسان و فعالان اقتصادي و بررسي دامنه‌ها و بازتاب‌هاي اين تصميم كه بر روي تك‌تك آحاد ملت ايران و تمامي سياست‌هاي اقتصادي اثر مي‌گذارد، نگاه بانك مركزي به موضوع، برخوردي اداري و خالي از كار كارشناسي به نظر مي‌رسد.

اگر بانك مركزي تعريف پول را كه وسيله مبادله است مي‌خواهد عوض كند و به تعريف ارزش پول و پول پرقدرت كه به رشد اقتصادي، افزايش حجم صادرات، حجم ذخاير ارزي و توان توليد بستگي دارد، اعتقادي ندارد و حفظ ارزش پول ملي و مبارزه با تورم ديگر در دستور كار اين بانك قرار ندارد نه يك صفر، بلكه همه صفرها را هم مي‌تواند حذف كند.

اينكه از محسنات اين تصميم، گفته شده كه در آينده يك ريال برابر يك دلار خواهد شد، مژده‌اي نيست كه با عجله چنين تصميمي گرفته شود؛ چراكه اقتصاد ايران بر مبناي دلار نمي‌چرخد و آيا بانك مركزي به نظريه برابري قدرت خريد اعتنايي دارد و يا آنكه صرفا با برابري فعلي هر 10000 ريال با يك دلار كه آن‌هم محاسبه‌اي ايراددار است، مي‌خواهد با حذف صفرهاي ريال و برابر كردن هر يك ريال با يك دلار، پول ملي را افزايش ارزش دهد.

در شرايطي كه بحران مالي جهاني كماكان استمرار دارد و پيامدهاي آن‌ كه ركود و كسادي است غيرمستقيم بر تراز پرداخت‌هاي اقتصاد ايران اثر مي‌گذارد و ركود بيشتري را به داخل كشور منتقل كرده و شرايط ركود تورمي را تشديد مي‌كند، رسانه‌اي كردن تصميمي غير كارشناسي در مورد پول ملي، در حالي كه در پهنه بازار پول، مشكلات شبكه بانكي با مطالبات لاوصول و سرمايه‌ ناكافي برخي بانك‌ها به‌جاي خود باقي است و بسته پولي بانك مركزي براي سال جاري مواجه با ابهاماتي جدي مي‌باشد، سايه‌هاي ترديد بر ضرورت و اثربخشي حذف صفرها را افزايش مي‌دهد.

فراموش نشود شرط لازم براي عبور اقتصاد ايران از مشكلاتي كه با آن مواجه است، فعلا دستكاري در صفرها نيست و در صورت اتخاذ چنين تصميمي اين وظيفه مجلس شوراي اسلامي است كه در اين خصوص، نظر نهايي را در مورد پول ملي اعلام كند.

منبع: سرمقاله دنیای اقتصاد


4 پاسخ به “صفرها و سایه‌های تردید”

  1. ناشناس گفت:

    ابزار این دولت سرگرم کردن مردم با حرف های گنده گنده است.

  2. برگزیده گفت:

    جالبه که در بدنه دولت یک نفر نیست که اطلاعات دقیق اقتصادی داشته باشه. اگر با حذف صفر پول با ارزش می شد که ژاپنی ها خیلی زودتر این کار را انجام می دادند. اینها کار درست حسابی بلد نیستند و می خواهند کل مملکت و دنیا را به آشوب بکشند تا امام زمان زودتر ظهور کنند.

  3. سرخورده گفت:

    بنال ای دل دراین بازار اشفته

  4. ناشناس گفت:

    زمان حکومت سفله ها ست