سایت خبری تحلیلی کلمهhidden pichidden pichidden pichidden pichidden pic
  • صفحه اصلی
  • » این رفتار، فتنـــــــــــــــه برای حاکم و ذلت برای مؤمن است...
» فریاد امام علی (ع) بر سر پیاده‌ای که دنبال رکاب او می‌دوید:

این رفتار، فتنـــــــــــــــه برای حاکم و ذلت برای مؤمن است

چکیده :در نگاه امام علی (ع) کرامت و عزت آدمی تا آنجا پیش‌بینی می‌شود که در کنار حاکمان نباید عزت و کرامت آدمی کاسته شود، و تواضع حاکمان تا آنجا پیش‌بینی شده که نباید میان مردم این برتری به شکل سوار بر مرکب محسوس گردد./ ای کاش عالمان دین و سخنگویان مذهب، به جای طرح بعضی روایت‌های نه چندان درست و احیاناً عقل‌گریز و یا عقل‌ستیز، گفتارهای اخلاقی را که درکنترل قدرت و مهار دیو استبداد تاثیر دارد، ذکر...


کلمه- گروه سیاسی: یکی از شعارهای مردم مسلمان ایران  در انقلاب اسلامی، تشکیل «حکومت عدل علی» بود. چنین آرمانی، در سه دهه گذشته همواره مدنظر کسانی که معتقد به باقی ماندن در خط اصیل انقلاب بوده‌اند، مانده است و معتقدان واقعی به امام (ره) و انقلاب، همچنان هر تغییر و تحولی را با آن سنجیده و هر گفتار و رفتاری از سوی مسئولان حکومتی را با موازین و مقیاس‌هایی که علی‌بن ابیطالب به دست می‌دهد، مقایسه می‌کنند.

رابطه انسانی، ایمانی، اخلاقی و قانونی بین حکومت و مردم، یکی از مهمترین جنبه‌های مدل سیاسی حکومت امام علی (ع) است که در بسیاری از ابعاد آن، به خصوص در بعد مراعات حقوق و حفظ کرامت انسان‌ها، امام آنچنان واضح و صریح سخن گفته است که جای هیچ تفسیر و تأویلی برای توجیه تخلف از این جنبه‌ها باقی نمی‌ماند.

اما از آنجا که هر بار این مقایسه‌ها تکرار می‌شود، با کمال تأسف، در می‌یابیم که فاصله آن مدل آرمانی با واقعیت امروز، روز به روز بیشتر می‌شود، بازخوانی همیشگی و چندباره رفتار امام علی (ع) به عنوان حاکم نمونه اسلامی با مردم، و آموزه‌های سیاسی و اجتماعی برآمده از آن ضروری است.

آنچه در ادامه می‌خوانید، یادداشتی کوتاه اما گویا از حجت‌الاسلام والمسلمین محمدتقی فاضل میبدی است که به موضوع رابطه حاکم و مردم از نگاه امام علی (ع) می‌پردازد و خطرات تحقیر مردم از سوی حاکم و رواج یافتن چاپلوسی و تملق را از زبان مولای متقیان بیان می‌کند. این یادداشت از وبلاگ «نگاشته‌ها» نقل شده است.

* * *

عنوان این یادداشت (فتنه حاکم و ذلّت مؤمن) برگرفته از کلام امیر مؤمنان حضرت علی‌بن ابیطالب است. سیره‌نویسان اصل داستان و روایت را چنین آورده‌اند: روزی حضرت (ع) از جایی به جایی سوار بر مرکب در حرکت بود؛ یکی از یاران، در حالی که پیاده بود، امام را همراهی می‌کرد. حضرت چون کسی را در رکاب خود دید، فرمود:

ارجع فان مشی مثلک مع مثلی فتنه للوالی ومذلت للمؤمن : برگرد، چرا که راه رفتن مثل تو با مثل من، فتنه برای حاکم و ذلّت برای مؤمن است. (نهج البلاغه / کلمات قصار ، شماره 332)

در نگاه امام علی (ع) کرامت و عزت آدمی تا آنجا پیش‌بینی می‌شود که در کنار حاکمان نباید عزت و کرامت آدمی کاسته شود، و تواضع حاکمان تا آنجا پیش‌بینی شده که نباید میان مردم این برتری به شکل سوار بر مرکب محسوس گردد. مهمترین نکته اخلاقی که در روایت فوق به چشم می‌خورد، نکوهش تملق و مداهنه است؛ تملق و چاپلوسی در نگاه اسلامی، هم به شکل قول و هم به شکل عمل، به شدت نکوهیده و مذموم است.

طبیعت آدمیان به گونه‌ای است که از تعریف و تمجید احساس غرور و برتری می‌نمایند، به ویژه اگر صاحب قدرت باشند. بر همین اساس، پیامبر بزرگ اسلام فرمود:

احثوا التراب علی وجوه المداحین : به دهان چاپلوسان و مداحان خاک بپاشید.

صاحب کتاب کنز العمال روایتی به این مضمون آورده است: جماعتی از قبیله “بنی عامر” به محضر مبارک پیامبر (ص) وارد شدند. در خلال گفتار آنان با پیامبر، تملق و مداحی وجود داشت و رسول اکرم را بیش از حد ستایش کردند. پیامبر (ص) برآشفته شد و فرمود:

“سخن خود را بگویید ولی مواظب باشید که شیطان شما را به زیاده‌روی در کلام وادار نسازد.”

یعنی خطر تملق به گونه‌ای است که ممکن است پیامبران را نیز به غرور بکشاند. لهذا در قرآن کریم در کنار آیاتی که در تعریف و بزرگواری و حسن خلق و تواضح پیامبر ص وجود دارد، آیاتی نیز عتاب‌گونه بر پیامبر نازل شده است:

ولو تقول علینا بعض الاقاویل. لاخذ نامنه باالیمین. ثم لقطعنا منه الوتین : اگر او سخنی دروغ بر ما بگوید ما او را با قدرت می‌گرفتیم، سپس رگ قلبش را قطع می‌کردیم. (الحاقه / 43)

یعنی خداوند پیامبر خود را در هنگام رسالت به شکل مطلق نگاه نمی‌کند و به او تذکر می‌دهد که اگر بر خلاف واقع سخن بگوید، با او برخورد می‌شود. ما بر این باوریم که عصمت پیامبران مانع خلاف‌گویی و غرورپذیری آنان است، و سلطه‌جویی و جباریت که از چاپلوسی به وجود می‌آید، در آنان وجود ندارد. اما آموزش آیات الهی این است که زبان عتاب و انتقاد بر زبان چاپلوسی و مداحی مقدم است، و تنها زبان انتقاد است که می‌تواند جلوی غرور و سرکشی را بگیرد.

هنگامی که امام علی را در راه صفین، در شهر انبار، بر اساس رسوم ایرانیان استقبال کردند، حضرت (ع) ناراحت شد و فرمود:

ما هذه الذی صنعتموه والله ما ینتفع بهذا امراءکم : این چه کاری است که می‌کنید؟ به خدا سوگند حاکمان شما از این‌گونه احترام گذاشتن‌ها سودی نبردند. شما در دنیا خود را به زحمت می‌افکنید و در آخرت نیز دچار عذاب می‌شوید، و چه سودمند است آسایشی که امان از جهنم در پی آن باشد. (نهج البلاغه / حکمت 37)

پرهیز امام علی (ع) از عمل و القاب تملق‌گونه به حدی بود که آورده‌اند: در زمان خلیفه دوم در دادگاه در کنار مدعی قرار گرفت. خلیفه، امام را با کنیه صدا کرد و مدعی را با اسم. آثار ناراحتی و برافروختگی در سیمای حضرت ظاهر شد و فرمود: از آن جهت که در رفتارت نسبت به ما دو نفر عدالت رعایت نکردی، نگران شدم؛ زیرا او را با نام صدا کردی و مرا با کنیه و لقب “ابوالحسن” خواندی. ممکن است طرف دعوی نگران شود (ابن‌ابی‌الحدید، ج 17، ص 65)

ای کاش عالمان دین و سخنگویان مذهب، این مطالب و مسائل را در رسانه‌ها به کرات ذکر می‌کردند و به جای طرح بعضی روایت‌های نه چندان درست و احیاناً عقل‌گریز و یا عقل‌ستیز، گفتارهای اخلاقی را که درکنترل قدرت و مهار دیو استبداد تاثیر دارد، ذکر می‌کردند. آن اندازه که در کتب تاریخی و روایی اسلام، تملق و چاپلوسی در برابر والیان نکوهیده گشته، به این نکته مهم اخلاقی اما، در عمل، کمتر توجه شده است.

مولوی درباره خطر و آفت تملق (در مثنوی دفتر اول) می‌گوید:

لطف و سالوس جهان خوش لقمه‌ایست
کمترش خور کآن پرآتش لقمه‌ایست

آتشش پنهان ذوقش آشکار
دود او ظاهر شود پایان کار

از وفور مدحها فرعون شد
کن ذلیل النفس هوناً لاتسد

تا توانی بنده شو سلطان مباش
زخم کش چون گوی شو چوگان مباش

روانشناسان می‌گویند: “تملق و چاپلوسی در جایی رشد می‌کند که جایی برای اظهار نظر آزاد و انتقاد وجود نداشته باشد. هم جامعه و هم خانواده در بروز این رفتار مؤثرند.”

سخن درستی است، زیرا تملقاتی که در زمان حکومت بنی‌امیه و بنی‌عباس در تاریخ به صورت شعر ضبط شده است، و آنان را به حاکمان مستبد بدل کرد، چنین چیزی در زمان حکومت علی کمتر دیده می‌شود. گروهی به نام غُلات پیدا شدند که نسبت به حضرت علی (ع) غلو می‌کردند و امام شدیدترین برخورد را با آنان داشت؛ و شاید شدت برخوردی که امام با غلاة داشت، با سران شرک و کفر در جنگهای زمان پیامبر نداشت؛ زیرا امام دانا بود که در دل تملق و غلو و مداحی، چه خطرهایی نهان است. به تعبیر مولوی، سالوس و خوشگویی برای مخاطب، نخست، خوش می‌نماید، ولی دود و آتش آن بعدها به خرمن بشریت می‌افتد.


118 پاسخ به “این رفتار، فتنـــــــــــــــه برای حاکم و ذلت برای مؤمن است”

  1. Rezvan گفت:

    امام علي (ع): بدترين حکمرانان کسي است که بدست خود مردمش را به بدبختي و فلاکت بکشاند.

  2. بی طرف گفت:

    این 19 دی دیگه چه روزی بوده ؟

    من همیشه این سوال اذیتم میکنه که مگه نمیگن رهبر باید شجاع ، مقتدر ، آگاه به زمانه و …. باشه ؟ پس چه جوری 30 سال همین آقای … به گفته حامیان دولت چپاول و غارت میکردن و رهبر نفهمیده و یه شبه یکی مثل رئیس جمهور فهمیده ؟ یعنی رهبر نمیدونسته ؟ یا قدرت برخورد (استغفرالله ) نداشته ؟( عنایت به شجاعت و اقتدار رهبری )

    مگه میر حسین موسوی از اعضای مجمع تشخیص مصلحت نبوده پس چه جوری یه دفعه جیره خوار آمریکا شده ( آگاه به امور بودن رهبری ) پس رهبری کجاست که یکی مثل شریعتمداری بیاد بگه که خاتمی جاسوس اسرائیلیا بوده .

    مگه حکم تنفیذ همین آقای خاتمی رو 2 بار رهبری با دو دست تقدیم نکرده ؟!!!!!!!!!!!

    مگه اینا فتنه گر و جاسوس نیستند پس چرا برا خودشون میچرخن ؟

    دوستان لطفا” جواب منطقی اگه دارن بفرماین .

    • ناشناس گفت:

      سلام دوست عزیز؛
      1- مطمئنا برخی دیدگاهها مثل اینکه خاتمی جاسوسه، مهندس جیره خور امریکاست و … دیدگاههای افراطی هستند و رهبری با آنها موافق نیستند (و گرنه به قول شما چرا مهندس با دستور رهبری عضو مجمع است؟!)
      2- در زمان حضرت امیر هم بودند کسانی که تخلف می کردند. حتی عملکرد برخی از حکمرانان منصوب حضرت هم مورد تایید ایشان نبود. به عنوان مثال کمیل ابن زیاد از یاران بسیار نزدیک امیر المومنین است (به گونه ای که دعای کمیل را حضرت به ایشان تعلیم داده اند). اما همین کمیل یک بار مورد عتاب بسیار شدید حضرت قرار می گیرد (این عتاب در نهج البلاغه اومده، فکر می کنم نامه 61 باشه). پس آیا درسته که بگیم حضرت شایسته رهبری نبودند؟
      3- وظیفه رهبری تعیین جهت گیری های کلی نظامه. اگر کسی تخلفی کرده باید قوه قضاییه برخورد کنه.

  3. سبز حسینی گفت:

    نمیدونم نظرم منتشر بشه یانه ولی…
    آیا همه این تمهیدات و مقدمه چینی ها و تبلیغات از بیش از یکماه پیش برای این بود که معترضان به تقلب و کودتای انتخاباتی به میکروب و … تشبیه بشوند و اعلام واکسینه شدن حکومتی که خودش عامل تقلب بوده !!؟؟
    وقتی سیاسی کاری و خود را پیشرو جناحی سیاسی کردن اینگونه جایگاهی رو تقلیل میده نمیتوان شخص در این جایگاه را فراتر از یک سیاسی کار دانست.و حاصلش آنکه از دین چیزی نمانده جز ابزاری برای پیشبرد سیاست.
    جمعیتی عظیمتر و خودجوش تر از این در مراسم خاکسپاری آیت الله العظمی منتظری بصورت غیره مترقبه و بدون تبلیغات هفته ها و بسیج دولتی و نظامی… ظاهر شد.
    چیزی که مشخص است این تبلیغات و گردهمایی های برنامه ریزی شده و دنبال اتومبیل دواندن حاضرین و دشنام به معترضین کودتا مشروعیتی نمیتواند برای حکومتی که پایه هایش با ستم و دروغ و تقلب سست شده در پی داشته باشد.
    به قول میرحسین عزیز گیریم که سبزها را از کشتی سرگردان حکومتتان پیاده کردید، از کشتی مسلمانی و قیام بر اصلاح که پیاده نشده ایم.
    اگر جنبش سبز فقط و فقط در یک زمینه موفق بوده باشد و آن نشان دادن چهره اصلی مخالفین اصلاحات و مشوقین تقلب و آشکار کردن مشکل اصلی در راه رسیدن به آزادی و مردم سالاری که اینگونه آشکار شده میتوان گفت که به پیروزی رسیده است.
    ما در سرزمینی زندگی میکنیم که فردی و جریانی تا جایگاه خدایی و تا جایگاه معصومین بالا رفته اند و با هر فرمانشان ظلمی جاری، حقی ناحق و دروغی جا انداخته میشود و کسی را یارای مخالفت با آن نیست! تاوانش زندان و قتل و شکنجه و سانسور است!
    شاید به زعمشان صداقت و راستی و ایستادن پای حق مردم، میکروبی برای دروغ و تقلب و تخلفات گسترده بود! ولی با سرطان دروغ و تقلب و تخلفات گسترده از قانون اساسی چه میکنند!؟ گویی نیاز به شیمی درمانی وسیعی خواهند داشت تا به این سرطان وخیم چیره شوند.ولی کار از کار خواهد گذشت آنچنان که سرطان دروغ و تقلب سلول سالمی باقی نخواهد گذاشت!
    آنچنان هم دیر نخواهد پائید رسیدن به این روز…
    آری از کشتی مسلمانی که پیاده نشده ایم و چه زیباست که سکان این کشتی با دروغگویان و متقلبان نیست…
    یاحسین… میرحسین

  4. علی از قم گفت:

    من دیدیم در انتهای رودخانه قم 15الی 20دستگاه اتوبوس آورد بودن مردم و

  5. سبز حسینی گفت:

    … در ادامه نوشته قبلی ام خواستم بگویم و فراموشم شد; و چه عبرت انگیز که پادشاهان بسیاری از این سرزمین بودند که این روزها را و دست افشانی در پی مرکب ها را تجربه کردند.(جالب آنکه چند دهه حکومت در مقابل حکومت آنان چشم بر هم زدنی بیش نیست) و آخر سر آنچه موجب سقوطشان بود دوری از عدالت و در پیش گرفتن ظلم و دروغ گویی هایشان بود.این روزها نیز به مددشان نیامد آنچنان که در گفتار مولا علی(ع) خوانده ایم.

  6. ‫کاشف السلاطین گفت:

    ‫ظاهرا مسولان پذیرایی از رهبری هم سبز تشریف دارن. روی تمام جعبه های دستمال کاغذی جلو رهبر و روحانیونی که به دیدنش رفتن نوشته: سلطان یا KING ! ‫راستی اینها فکر میکنند میتونن با این جنبش همه گیر در بیفتن؟

  7. ناشناس گفت:

    علي (ع) حكومت را فداي اسلام كرد …. فداي حكومت مي كند.
    من خودم ساكن قم هستم و شاهد فضا سازي هاي كه حكومت از هفته پيش تر تيب داده بودم.
    از مانور بسيجيان و نيروي انتظامي و لباس شخصي ها در خيابانهاي شهر گرفته تا تبليغات پياپي صدا و سيماي قم و نصب گسترده بنرهاي رهبری در تمام نقاط شهر و پلاكارد هاي خوش آمد گويي سر در تمام مدارس و دبيرستانها و دانشگاه ها و نصب عكس بر روي شيشه تاكسيها و اتوبوسها و حتي دكان هاي خيابانهاي اطراف حرم و پخش عكسها بين مردم و خودروهاي عبوري و آوردن مردم با اتوبوس از اطراف شهر و … كه البته اين مسائل بارها تو مملكت ما اتقاق افتاده و مردم از واقعيت پس پرده آگاه هستند ولي اينارو گفتم تا بگم با همه اين برنامه ريزي ها و فراخوان ها و تبليغات جمعيتي از حاميان جنبش سبز كه روز تشييع جنازه ي آيت الله منتظري بصورت خود جوش( تحت شديد ترين تدابير براي سركوب مخالفين و جلوگيري از ورود مردم از شهر هاي ديگر) در قم حضور داشتند بيش از جمعيت استقبال كنندگان بود حتي به ازعان بسياري از طرفداران حكومت.

  8. محمد گفت:

    مگر فيلتر شکن حرام نيست پس چرا شما سانديس خورا حمله کرديد به سايت ، خواهشن اينجا رو ديگه با عشقتون کهريزک اشتباه نگيريد……

  9. محمد گفت:

    ببخشيد ها! اما اون وقتي كه موسوي و خاتمي و كروبي و دار و دستك شما حضرات كارناوال راه مي انداختند و شهر به شهر مي رفتند و مردم را دنبال خود مي كشيدند چرا فرياد “وا اسلاما” و “وا عليا” سر نمي داديد؟!!! تازه فيل تان ياد هندوستان كرده ؟

    مشكل شما فقط يك چيز است: “حسادت”. چشم تان از حدقه داره بيرون مي ياد از حسادت. داريد مي تركيد از حسادت. اين حديث را هم كه بلديد حتما :الحسد ياكل الايمان”.

  10. آنتی گرین گفت:

    با سلام

    مخالفت چشماتونو کور کرده،هر حرکتی از مدیران نظام می بینید باهش مخالفت می کنین،یه روز ریس جمهور، یه روز معاونین و مدیرانش و حالا رهبری،خوب وقتی مردم دوستش دارن و علاقه دارن چه جوری ابراز کنن؟

  11. یا علی گفت:

    وقتی امام علی علیه السلام به شهر انبار وارد شد، مردم شهر از مرکب های خود پیاده شدند و پیشاپیش امام دویدند. امام با عصبانیت فرمود: این چه کاری است که انجام می دهید؟ گفتند: یکی از عادت های ماست که به وسیله آن، حاکمان خود را گرامی می داریم. امام فرمود: وَ اللّه ِ ما یَنْتَفِعُ بِهذا اُمراءُکُمْ وَ إنَّکُمْ لَتَشُقُّونَ عَلی اَنْفُسِکُمْ فی دنیاکُمْ وَ تَشُقُّونَ بِه فی آخِرَتِکُمْ وَ ما اَخْسَر المَشقَّةَ وَراءَهَا العِقابُ وَ اَرْبَح الدَّعَةَ مَعَها الاَمانُ مِنَ النّار.
    به خدا قسم، امیران شما از این کار چه سودی می برند؟ (سودی نمی برند) شما خودتان را در دنیایتان و آخرتتان به زحمت می اندازید. و چه زیان بار است، زحمتی که به دنبالش عذاب باشد و چه سودمند است، آسایشی که به همراه دوری از آتش باشد.

  12. ناشناس گفت:

    آيا ميدانيد شما ميكروب سياسي شده ايد؟

    آيا جوابي داريد ؟يا باز هم سكوت هميشگي آقاي موسوي؟

  13. فریاد سبز گفت:

    30آذر 88 روز تشیع جنازه منتظری عزیز بنام آتشفشان سبز ماندگار شد.

  14. ناشناس گفت:

    اگه نظرات خودتون رو نمايش نديد كه خداي نكرده ميگن شما منزوي شديد آقايون سبزها

  15. hadi گفت:

    میکروب کسانی هستند که حرکت میلیونی مردم در 25 خرداد را فتنه خواندند و به خون کشیدند. کسانیکه ابتدائی ترین حقوق مردم برای آنها سمی مهلک است و دلیل اقتدارشان اعمال قدرتشان!

  16. امیر گفت:

    خودمونو گول نزنیم سیاست همینه .در زمان حضرت علی هم شاید نیاز بود حضرت مانوری برای دشمن داشته باشه

    • طلسم شده گان گفت:

      با این اسرافها و اجحافها یعنی حضرت علی و فعل حرام؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟وانگهی ما تمام زندگیمان شده مانور.اصلا مانور برایمان شده تفریح و سرگرمی روزمره که متناوبا باید از رسانه میلی ببینیم.نیویورک و لبنان و قم و……به به چه چه

  17. sabz گفت:

    ای خدا…!! یعنی میشه حق من تو مملکت برگرده پول دار شم، خونه بخرم، ماشین بخرم، زن بگیرم،برم مکه باهاش …؟؟؟!!! یا هنوزم باید این دزدان سیاست از حق من بدزدند،یعنی اون روز میاد….؟؟!!!
    من که بعید میدونم

  18. ناشناس گفت:

    طرفداران مهندس عزیز در درجه اول معتقد به نظام جمهوری اسلامی هستند و بدون شک محور این نظام مقام معظم رهبری است. برخی می خواهند جمعیت پرشور و انبوه استقبال کننده از رهبر انقلاب را به نام احمدی نژاد تمام کنند. در حالی که این درست نیست.

  19. بسیجی سبز گفت:

    از پایگاه ما در تهران روز استقبال یک عده رو بردن ماموریت قم

  20. حسین گفت:

    میخواستم بگم انتخابات تمام شد به هر حال فکر میکنید رییس جمهور بعدی انشا ا.. کیست ایا اصلاح طلبان تایید صلاحیت میشوند یا اصول گراها قدرت را دوباره به دست میگیرند

  21. مصطفی گفت:

    با سلام
    تفاوت زیادی وجود داره بین 12 بهمن 57 با دیروز
    12 بهمن 57 مردم با قلبشون رفتم به استقبال
    اما دیروز مردم را بردند ادارات را تعطیل کردند و خیلی کارهای دیگه که خودتون بهتر آگاهید
    مسئله اینجاست که حاکمان خوب میدانند نباید اجازه دهند قم به پایگاه مبارزه با ظلم و فساد حکومت تبدیل شود برای همین میلیاردها تومان هزینه کردند تا جمعیتی را گرد آوردن از سراسر ایران و با بهترین تصویربرداران، تصاویری مجازی و دروغ به جهان مخابره کنند.
    والله خیرالماکرین

  22. سبز فسفری گفت:

    ما امدایم بند باز کنیم..نه انکه بنذی ببندیم ..امام حسین..بند خرافات.دورغ.ریا.فریب.حال شمایان مدعایان راه علی بگوید این راه علی است یا راه معاویه .ابوسفیان ..حق را ملاک قرار دهید نه شخص را تا به گمراهی نیفتید..

  23. ناشناس گفت:

    ایران دیگر وطن من نیست. وطن من در استعمار عرب ها و عرب پرستان است.ترک وطن باید کرد.

  24. یک بنده خدا گفت:

    سلام. وقت همه عزیزان بخیر. تقریباً همه نظرات دوستان رو خوندم. اولاً باید بگم که احترام می ذارم به نظر همه. ثانیاً بگم که خودم هم ته دلم، به یکی از دو جناح ایجاد شده(حکومتی های فعلی ویا جنبش سبزها) افکارم نزدیکتر هست؛ ولی وقتی بعضاً بگو و مگو های طرفداران هر دو گروه رو می خوندم، حسرت می خوردم و می خورم که این همه انگیزه، زمان و انرژی همه ما(معمولاًجوونای) ایرانی، اگه همه باهم جمع بشه و یکپارچه بشه باهاش بزرگترین کارها رو می شه انجام داد. اگر واقعاً دلسوز مملکتمون، خودمون و آیندمون هستیم؛ اگه معتقدیم که اوضاعمون بده، می تونیم با همدلی،با اعتماد، بامحبت و پشت به پشت هم همه چیز رو سروسامون بدیمو بهترش کنیم. اگه اوضاع هم خوبه، بازم با حسن نیت و باهم بودن می تونیم بهترش کنیم. به نظر من مهم نیست که کی هستیم، کجا هستیم و… ؛ مهم اینه که همه ایرانی هستیم و می تونیم لذت باهم بودن به هم کمک کردنو ببریم. اونوقت، نتیجه هم هرچی که می خواد باشه(که مطمئنا برای هممون خوبو شیرینه) بیشتر مورد رضای خداست. همتونو دوست دارمو امیدوارم که همیشه خوبو سلامت باشین. ببخشید اگه زیادی حرف زدم، خدانگهدارتون.

  25. بنده ی خدا گفت:

    بسم الله ارحمن الرحیم
    خدایا کمک کن تا که با ناحق نسازم.یادداشتهای بالا را خواندم و خواهش میکنم به مسئله بدون تعصب نگاه کنیم . از تدارکات استقبال و هزینه های انجام شده همه (موافقین و مخالفین تحلیل بالا) میبایست ناراحت شوند ولی این یک امر طبیعی است در همه حکومتها از این ریخت و پاشها انجام میشود و هیچ اشکالی ندارد اما مطلبی که من و شاید خیلی ها را می رنجاند مقایسه این حکومت با حکومت پیامبر و امام علی است که بسیار زشت و نارواست . دوستان سبز شمارا به صبر و ذوب شدگان را به تفکرو اندیشه دعوت و برای همه آرزوی موفقیت در زندگی دارم.

  26. فرزند شهید (یاسر) گفت:

    بزرگان هرگز حرف زشت نگویند.اگر گوید بزرگ نیست!!!!! اگر قدرت پیامبر دست بعضی ها بود جنگ دنیا تمامی نداشت درود بر موسوی مظلوم ویاران وفادارش و درود بر کروبی مبارزورحمت خدا برشهدای سبز و خانواده های گرامی پیروزی نزدیک است این روزها روزهای امتحان است.

  27. ناشناس گفت:

    من که میگم تا زمانی که مردم ایران بدنبال قهرمان برای خودشان هستند اوضاع بهتر از این نمیشه.یادس بخیر که میگفت ما شیفتگان خدمتیم نه تشنگان قدرت. راستی ان ماشینی که اقا سوار بود ساخت کجاست خودرو ملی بود.

  28. علی م گفت:

    اون دوستانی که میگن برااستقبال ازرهبری آدم ازاینطرف واونطرف آورده بودندکاملاراست میگن منم کلی آدم رودیدم که ازشهرهای دیگه بهشون دست بندزده بودندومیگفتندبایدسرراه رهبری دست جمعی به زورخوشحالی کنیدواشگ ذوق بریزیدوگرنه ……تازه زندانیهای کل کشورروهم مرخصی دادندبشرط حضوردرقم؟؟؟کلی هم ازلبنان وفلسطین وافغانستان آدم اجاره کردن برااستقبال رهبر…..آخه باباجون یه سرسوزن هم حیاخوبه ////چراخورشیدروانکارمیکنیدهان؟؟؟/یریدون یطفئون نورالله بافواههم والله متم نوره؟؟؟؟چراغی راکه ایزدبرفروزدهرآنکس پف کندریشش بسوزد؟؟؟؟؟///آقایان ::::بپای رهبری عزیزلااقل 60میلیون نفرتاپای جان هستند///واقعاشمااین رانمیدانید؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟

    • ناشناس گفت:

      شهر را تعطیل نکرده بودند.متاسفم که جوان خام هستید اگر خواب نباشید.بگذریم از حیف و میل بیت المال.همه را هم از خودتان ندانید تظاهرات پارسال که چیز دیگری میگفت.

  29. خوش خیال گفت:

    راستی یکی به من بگه چطوری میشه یه شبه ره صدساله رو طی کرد و یه دفعه از حجت الاسلامی به آیت اللهی رسید؟

  30. مازیار گفت:

    “گفتارجالبی بود یادم می اید.بعد از پیروزی انقلاب که سوم دبیرستان بودم این گفتار را ازیک طلبه جوان ازمنبر مسجد محلمان شنیدم.به دوست طلبه ام گفتم خوش بحال ملتی که چنین حاکمانی داشتند.گفت ماهم امروز نمونه آن راداریم .امام خمینی شروعش هست”.خدا خیرتان دهد که بایاد آوری این گفتار هم به یاد آن طلبه شهید و هم به یاد سایر رزمندگان برای آرامش خودم کمی گریه کنم.

  31. ابوذر گفت:

    من نظرم را بیان میکنم و از دوستان موافق و مخالف میخواهم آن را خوانده و داوری کنند و در صورت مخالفت از دشنام دادن بپرهیزند:
    1- استقبال و حمایت از فردی که هنوز به حکومت نرسیده هیچ مانعی ندارد چرا که نشان دهنده ی آن است که وی مورد علاقه و حمایت مردم برای حکومت بر آنهاست.مثال: استقبال مردم مدینه از پیامبر در زمان هجرت از مکه به مدینه – تجمع مردم به دور خانه امام علی برای بیعت با ایشان پس از کشته شدن عثمان خلیفه سوم – استقبال مردم ایران از امام خمینی در بهمن 57 ( توجه: هیچکدام از این سه بزرگوار هنوز در منصب حکومت نبودند) در همین راستا میتوان استقبال از کاندیداهای ریاست جمهوری را نیز نوعی حمایت مردم از آنها برای رسیدن به حکومت ارزیابی کرد که به خودی خود کار بدی محسوب نمیشود چرا که هنوز به قدرت نرسیده اند . پس استقبال از میرحسین موسوی یا دیگر کاندیداها امری مذموم نیست .
    2- فرمایش امام علی به فردی که در پی اسب وی میدوید و نهی وی از این کار پس از به قدرت رسیدن ایشان بوده و در واقع امام با این کار به حاکمان اسلامی درس بزرگی داده اند.
    3- مراسم استقبال از پیامبر و امام علی و حتی امام خمینی هیچ گونه هزینه ای بر بیت المال مسلمین تحمیل نکرد.( سادگی مراسم استقبال از امام را در فیلمهای پخش شده از تلویزیون میتوان دید)
    4 – با فرض اینکه استقبال مردم از مقام رهبری در قم خودجوش بوده باشد باز هم نمیتوان منکر ریخت و پاشها و چاپ صدها هزار پوستر و عکسهای نفیس و صدها بنر تبلیغاتی و سایر هزینه های کمرشکن و تحمیل آنها بر بیت المال شد. که یقینا مقام رهبری از همه این هزینه ها و مسائل باخبرند.آن هم در زمانه ای که بسیاری از مردم محتاج نان شب خود هستند.
    5 – وسرانجام اینکه حاصل این سفر با صرف هزینه های گزاف برای مردم قم و سایر ملت ایران چه خواهد بود؟؟؟