سایت خبری تحلیلی کلمهhidden pichidden pichidden pichidden pichidden pic
  • صفحه اصلی
  • » ماه‌های نگرانی:‌ آیا خاورمیانه‌ی امریکایی شده برای جنگ جدیدی مهیّا می‌شود؟...

ماه‌های نگرانی:‌ آیا خاورمیانه‌ی امریکایی شده برای جنگ جدیدی مهیّا می‌شود؟

چکیده :به‌نظر می‌رسد دولت ترامپ مرتکب مخاطره‌ای (ریسکی) بسیار بزرگ شده است. ترامپ دائماً ادّعا کرد که صلح می‌خواهد، اما به‌نظر می‌رسد این اقدام دولت وی می‌تواند شعله‌ی یک جنگ جدید را در خاورمیانه فروزان...


حسن محدثی گیلوایی

این روزها هر صبح و شام اخبار نگران کننده‌ای به گوش می‌‌رسد و هر بار نگرانی و تنش به جان ما می‌ریزد. بار دیگر خاورمیانه آبستن تحوّلات سیاسی و نظامی جدید شده است.

امروز صبح را با خبر تلخ و تأسف‌بار ترور سردار بزرگ ایرانی قاسم سلیمانی شروع کردیم. آمریکا پس از تحرکات ایرانی، به‌ویژه پس از اسقاط پهپاد امریکایی در ماه‌های اخیر، اقدام بسیار مخاطره‌‌‌آمیزی انجام داد و کاروان حاوی فرمانده‌ی برجسته‌ی ایرانی را در اطراف فرودگاه بغداد در شرایطی صلح‌آمیز مورد حمله قرار داد.

اگر صرفاً به‌عنوان یک کارشناس بی‌طرف به این اقدام مخاطره‌‌آمیز دولت ترامپ بنگریم، شرایط را چه‌گونه می‌توان ارزیابی کرد؟

به‌نظر می‌رسد دولت ترامپ مرتکب مخاطره‌ای (ریسکی) بسیار بزرگ شده است. ترامپ دائماً ادّعا کرد که صلح می‌خواهد، اما به‌نظر می‌رسد این اقدام دولت وی می‌تواند شعله‌ی یک جنگ جدید را در خاورمیانه فروزان سازد.

جنگ‌های بزرگ در بسیاری مواقع با اشتباهات بزرگ دولت‌مردان کشورهای ذی‌ربط شروع شده است و در حال حاضر، نخستین اشتباه بزرگ را دولت ترامپ در سطح جهانی برای برافروختن یک جنگ جدید مرتکب شده است.

خاورمیانه‌ی موجود به‌شدت امریکایی شده است. کشورهای حاشیه‌ی خلیج فارس نظراً و عملاً تابع سیاست‌های امریکا هستند و امریکا می‌کوشد در عراق و سوریه نیز پای‌گاهی محکم پیدا کند و در این میان کشورهای تا حدی مستقل‌تر مثل ترکیه و قطر را نیز با خود هم‌راه کند.

سیاست‌های ایران در چند دهه‌ی اخیر با سیاست‌های دولت امریکا ضدیت داشته است. اما به‌رغم این ضدیت در پاره‌ای موارد دولت ایران در جهت تنش‌زدایی گام برداشته است.

اکنون باید دید تصمیمات ایران در قبال این مخاطره‌ی امریکایی چه خواهد بود؟‌ آیا ایران در جهت واکنش شدید به دولت امریکا گام برخواهد داشت؟ اگر این‌گونه باشد، شرایط برای هر دو کشور سخت خواهد شد و دولت ترامپ هم در سطح بین‌المللی و هم در سطح داخلی (که در آن درگیر در کارزار انتخاباتی است) دچار بحرانی جدّی خواهد گشت.

لذا ممکن است برای کسب مشروعیت و وجاهت در داخل، اقدام به مخاطرات جدید بکند و منطقه بیش از پیش به آشوب کشیده شود.

امیدوارایم روابط بین دو کشور بیش از پیش به تنش کشیده نشود و تصمیمات خردمندانه‌ای گرفته شود که هم به اعتبار ایران لطمه‌ای نخورد و هم خاورمیانه از افتادن در گرداب جنگی جدید مصون بماند!


دیدگاه‌ها بسته شده‌اند.