کسب دومین اسکار اصغر فرهادی در سکوت رسانه ملی و دلواپسان ناکام ایرانی و آمریکایی
چکیده : این تنها خواسته دولتمردان آمریکایی برای زدن بر طبل خشونت و جنگ نیست. آنان همتایان دلواپسی هم در ایران دارند که با حمله به برجام و دستاوردهای دیپلماسی سالهای اخیر ایران میخواهند جنگ و ناامنی را به خانه بیاورند. اما در این تلاش دلواپسانه یک بار دیگر نام ایران نه برای خشونت و جنگ، بلکه به نام فرهنگ در مهمترین رخداد سینمایی جهان برده شد و بیانیه سازنده این فیلم نشان داد که ایران و مردم ایران به دنبال صلح و دوستی با جهان هستند...

کلمه – گروه فرهنگی: اسکار بهترین فیلم خارجی ۲۰۱۷ در حالی به نام اصغر فرهادی ثبت شد که او به نشانه اعتراض به سیاستهای اخیر دولت ترامپ در سالن حضور نداشت. همین عدم حضور همه توجهها را بیش از قبل به این جایزه معطوف کرد. حضور نداشتن فیلمساز و برده شدن نام کشوری به عنوان برنده که دولتمردان آمریکایی بیشترین تلاش را دارند که آن را تروریست و خطرناک معرفی کنند.
این تنها خواسته دولتمردان آمریکایی برای زدن بر طبل خشونت و جنگ نیست. آنان همتایان دلواپسی هم در ایران دارند که با حمله به برجام و دستاوردهای دیپلماسی سالهای اخیر ایران میخواهند جنگ و ناامنی را به خانه بیاورند.
اما در این تلاش دلواپسانه یک بار دیگر نام ایران نه برای خشونت و جنگ، بلکه به نام فرهنگ در مهمترین رخداد سینمایی جهان برده شد و بیانیه سازنده این فیلم نشان داد که ایران و مردم ایران به دنبال صلح و دوستی با جهان هستند.
حضور انوشه انصاری و فیروز نادری دو دانشمند ناسا و نمایندگان اصغر فرهادی در تالار اسکار توجه مضاعفی را از جهانیان به خود جلب کرد. به خصوص آنکه آنان دانشمند در مقولهای هستند که مرزها معنی ندارند.
وقتی انوشه انصاری بیانیه اصغر فرهادی را خواند که در قسمتی از آن نوشته شده بود: «متاسفم که امشب در کنار شما نیستم. من به احترام مردم کشورم و شش کشور دیگر که با قانون غیر انسانی منع ورود مهاجران مورد بیاحترامی واقع شدند به آمریکا نیامدم. تقسیمبندی جهان به ما و دشمنان ما توسط سیاستمداران افراطی باعث ترس میشود؛ ترسی که توجیهی است دروغین برای خشونتها و جنگها؛ جنگهایی که مانع بزرگی بودهاند برای رسیدن به دموکراسی و رعایت حقوق بشر در کشورهایی که مورد تهاجم واقع شدهاند.» که همین جملات با تشویق حضار همراه بود.
در حالی که برنده اسکار بهترین فیلم خارجی توجه همگان و رسانههای بینالمللی را در سراسر دنیا به خود معطوف کرده بود اما سهم این پیروزی دلنشین در اخبار صبحگاهی تقریبا هیچ و خبر دریافت دومین اسکار فرهادی در اخبار نیمروزی در انتهای بخش خبری ساعت ۱۴ اعلام شد.
البته این حرکتی رو به جلو بود زیرا پنج سال پیش که اصغر فرهادی برای جدایی نادر از سیمین اولین اسکارش را گرفت، اعضای تحریریه اخبار صبحگاهی شبکه یک رادیو برای خواندن خبر موفقیت اصغر فرهادی توبیخ شدند.
رسانههای ناکام دلواپس
این بار صدا و سیمای میلی تقریبا سکوت کرد ولی دلواپسانی همچون شریعتمداری و کیهان از روزها پیش نارضایتی خود را احتمال برنده شدن اصغر فرهادی به انحنای مختلف نشان داده بودند.
حتی با لشگرکشی در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی در صدد القای این جریان بودند که دریافت این جایزه کاملا سیاسی بوده است و هیچ ارزشی ندارد.
کیهان حتی از روزها پیشتر به پیشواز این پیروزی رفته بود و اصغر فرهادی را در اقدامی عجیب در کنار عاملان قرارداد ترکمانچای و گلستان قرار داده بود.
نویسندگان کیهان دشمنانیشان نسبت به فرهادی را حتی پنهان نمیکنند. در روزهای دیماه سال جاری وقتی موضوع گورخوابها مطرح شد اصغر فرهادی اولین کسی بود که به این موضوع واکنش نشان داد. روزنامه کیهان به بهانه نامه او به رییس جمهور در ارتباط با گورخوابها، باردیگر به این کارگردان سینما حمله کرد.
نویسنده ناراحت کیهان دربخشی از یادداشت خود نوشته بود: «جناب آقای اسکاری! شما بهتر است سری به خودتان بزنید! و از دروغ و بیرحمی و از یاد بردن هموطنان و … هم دم نزنید! ادعای سراسر وجودم شرم است (اگر واقعا صادقانه باشد) تنها بخش ناچیزی از عدم توجه به این مردم و سرزمین خود و مشغولیت با بازیهای اسکاری است که متاسفانه آن هم نیمه کاره و با فرافکنی و متهم کردن دیگرانی همراه شده که (علیرغم همه معضلات موجود) در بحبوحه غفلتها و خودباختگی ها و بازیهای شبه روشنفکرانی مانند شما، در حد وسع خود و امکانات موجود، به وظایفشان عمل کردهاند. شما را به ایران و ایرانی چه کار!؟ به همان بنیادهای قطری و جشنوارههای غربی رسیدگی کنید!»
با همه تلاش رسانههای دلواپس برای تخریب چهره فیلمساز فروشنده و حملههای بیامان به موضوع فیلم، اما این نام فرهادی و منش او بود که باعث شد چند روز مانده به روز مراسم اسکار آژانس سینمایی United Talent Agency اعلام کند به نشانه حمایت از اصغر فرهادی و اعتراض به تفکر جلوگیری از ورود مسافران و مهاجران به آمریکا، مهمانی اسکار خود را که هر سال برگزار میشود کنسل کرده و هزینه آن را که ۲۵۰ هزار دلار است به پناهجویان کمک خواهد کرد.
فرهادی حتی اگر اسکار را هم نمیگرفت تا همین جا توانسته بود که با زبان فرهنگ و هنر با سیاستهای تبعیضگرانه ترامپ مبارزه کند.
واکنش شخصیتهای سیاسی به دومین اسکار فرهادی
اولین شخصیت سیاسی که پیام توییتری داد، وزیر امور خارجه محمدجواد ظریف بود. در تبریک توئیتری ظریف آمده است: «به عوامل فیلم فروشنده برای کسب اسکار و ایستادن در مقابل “ممنوعیت ورود مسلمانان” افتخار میکنم. ایرانیان هزاران سال است که جلوه گاه فرهنگ و تمدناند.»
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پی دریافت جایزه اسکار فیلم «فروشنده» اصغر فرهادی پیامی خطاب به او صادر کرد. صالحی امیری در بخشی از پیام خود آورده: « در جهان پرآشوب، ناامن و تاریک امروز، نوع دوستی و صلح طلبی، چراغ فروزانی است که انسانهای آزادی خواه و وجدانهای بیدار را گردهم میآورد و شما توانستید با زبان گویا و بیان رسای هنر، پیام صلح جویی ایران و ایرانی را فراتر از مرزهای جغرافیایی طنین انداز کنید.»
محمود صادقی نماینده مجلس در توییتر خود نوشت: « افتخار آفرینی دوباره اصغر فرهادی در اسکار را به همه مردم بویژه نسل خلاق سینمای ایران تبریک میگویم.»
اینها تنها بخشی از واکنشهاست. اما در جهان رسانهها تیترهای مهمی درباره ایران زدند.
بازتاب دومین اسکار «فرهادی» در رسانههای جهان
روزنامهها و نشریات خبری متعدد به اعطای جایزه بهترین فیلم خارجی اسکار ۲۰۱۷ به فیلم «فروشنده» ساخته «اصغر فرهادی» پرداختند.
به گزارش ایسنا، «شیکاگو تریبیون» نوشت: اصغر فرهادی که در جوایز اسکار غایب بود و با «فروشنده» جایزه بُرد، خواستار همدلی شد.
این نشریه خبری در ادامه به زیرساخت سیاسی که بر اعطای جایزه بهترین فیلم خارجی اسکار به «فروشنده» تاثیر گذاشت، اشاره کرد و سپس از «انوشه انصاری» فضانورد زن ایرانی که به نمایندگی از «فرهادی» سخنرانی او را در مراسم اسکار خواند، نام برد.
در این خبر همچنین از «فیروز نادری» از مدیران سابق ناسا که به همراه «انصاری» جایزه اسکار «فرهادی» را دریافت کرده نام برده شده است.
روزنامه «ایندیپندنت» تیتر زد: وقتی «فروشنده» اسکار بهترین فیلم خارجی را برد، «اصغر فرهادی» قانون ضدمهاجر «ترامپ» را هدف قرار داد.
«ایندیپندنت» همچنین نوشت: فیلمساز ایرانی پس از وضع این قانون از سوی رئیس جمهور، مراسم اسکار را بایکوت کرد.
«لس انجلس تایمز» که پیش از این با تیتری کنایهآمیز به توییتهای «دونالد ترامپ» اشاره کرده و به نقل از مدیر کمپانی «سونی» نوشته بود: “اخبار کذب” اسکار را به «اصغر فرهادی» میدهد، برنده شدن دوباره کارگردان ایرانی فیلم «فروشنده» را در این رقابتها تیتر کرد.
مجله «پیپل» هم نوشت: کارگردانی ایرانی که در مراسم اسکار شرکت نکرد، در سخنرانی دریافت جایزهاش قانون “غیرانسانی” ضدمهاجر «ترامپ» را مورد هجمه قرار داد. این نشریه همچنین کلیپی را درباره علت عدم حضور «فرهادی» در مراسم اسکار ۲۰۱۷ تهیه و منتشر کرد.
«فیگارو»، «گاردین»، «واشینگتن اگزماینر»، «اسلیت مگزین»، «نیوز ۱۸»، «تیوی گاید»، «یوروپ ۱»، «پاریسین»، «پرمیر» و «رادیو لوکزامبورگ» از دیگر رسانههای بینالمللی بودند که کسب اسکار بهترین فیلم خارجی از سوی «فرهادی» را تیتر کردند.