سایت خبری تحلیلی کلمهhidden pichidden pichidden pichidden pichidden pic
  • صفحه اصلی
  • » بیست و هشت سال پس از آغاز ساخت مصلای تهران: افتتاح دو سال دیگر به شرط پرداخت۴۰۰ میلیارد تومان...

بیست و هشت سال پس از آغاز ساخت مصلای تهران: افتتاح دو سال دیگر به شرط پرداخت۴۰۰ میلیارد تومان

چکیده :گویا حکایت برخی پروژه‌های عمرانی و اجرایی قرار است هیچگاه تمام نشود. البته پروژه های نیمه تمام عمرانی همواره محل مناسبی برای گروه ها و افرادی بوده که قصد اصلی شان به جیب زدن پول های کلان است. مصلای تهران یا مصلای امام خمینی پروژه ای ۲۸ ساله...


کلمه- گروه اجتماعی: گویا حکایت برخی پروژه‌های عمرانی و اجرایی قرار است هیچگاه تمام نشود. البته پروژه‌های نیمه تمام عمرانی همواره محل مناسبی برای گروه‌ها و افرادی بوده که قصد اصلی‌شان به جیب زدن پول‌های کلان است. مصلای تهران یا مصلای امام خمینی پروژه‌ای ۲۸ ساله است، مجموعه‌ای از بناها و فضاهای لازم برای حضور جمعیت‌های میلیونی و برگزاری مراسم عبادی، سیاسی، اجتماعی و انجام فعالیت‌های متنوع فرهنگی است.

ساخت این مجموعه در سال ۱۳۶۷ آغاز شد و زمین‌های عباس‌آباد برای احداث آن در زمینی به وسعت ۶۵ هکتار که از شمال به بزرگراه شهید همت، از جنوب به خیابان شهید بهشتی، از شرق به خیابان شهید قنبرزاده و از غرب به بزرگراه شهید مدرس محدود است، انتخاب شد.

از یک میلیون تومان کمک امام تا هزینه چند صد میلیاردی‌

طرح مصلا، از سال ۶۱ با اختصاص یک میلیون تومان از طرف امام خمینی با تاکید بر رعایت سادگی در ساخت آن، بطور رسمی کلید خورد و عملیات عمرانی نیز پس از ۱۰ سال به‌طول انجامیدن کارهای تحقیقاتی، در سال ۷۲ آغاز شد. در نامه‌ای که امام خمینی برای دستور ساخت مصلا نوشت آمده‌ است: «سادگى مصلا باید یادآور سادگى محل عبادت مسلمانان صدر اسلام باشد و شدیدا از زرق‌وبرق ساختمان‌های مساجد اسلام آمریکایی جلوگیرى شود.»

مسئولیت ساخت این مجموعه از همان ابتدا به سپاه واگذار شد اما اراضی عباس آباد به جای مصلا به چاه ویلی از هزینه برای دولت‌های مختلف تبدیل شد اینکه بودجه‌های کلانی که تا کنون برای این محل اختصاص داده شده به کجا رفته را کسی نمی داند.

اما یک نکته روشن در کارنامه ساخت این مجموعه وجود دارد مهمترین بخش ساخت و ساز های این مجموعه زیر نظر موسسه شهید رجایی که بخشی از قرارگاه خاتم الانبیاء است، انجام شده است.  قرارگاه خاتم بزرگترین پیمانکار پروژه های دولتی در ایران است و در این سال ها هر جا نامی از فساد مطرح بوده پای قرارگاه خاتم نیز در میان است.

قرارگاه خاتم بخشی از سپاه پاسداران است که به دستور مستقیم رهبری و با حکم محسن رضایی تشکیل شد و هدف از تأسیس آن «آب‌رسانی، صدور نفت و گاز، پروژه‌های سدسازی، انتقال آب و نیرو و راه‌سازی» مطرح شد.

در سال‌های اخیر رقابت برای ساخت بزرگ‌ترین پروژه‌ها در شهر تهران زیاد بوده است. مثلا پروژه تونل نیایش که آن را بزرگ‌ترین در کشور و خاور میانه خوانده‌اند. پروژه‌هایی مثل نیایش- صدر،  تونل انتقال آب از پایین دست سد تنظیمی کرج به تصفیه‌خانه ششم تهران و یا تونل آب‌رسانی لواسان، آزادراه تهران- ساوه و ….

پروژه‌هایی که صفت اولین‌ها و ترین‌ها را با خود به‌یدک می‌کشند و البته همگی آنها در یک چیز با هم مشترک هستند بودجه‌های کلان و مجری ثابت که قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء است.

معاون وزیر راه و شهرسازی: ساخت مصلا ۴۰۰ میلیارد تومان اعتبار می‌خواهد

حالا معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه در حال حاضر مجموعه مصلا ۶۶ درصد پیشرفت فیزیکی دارد، گفته که اگر ۴۰۰ میلیارد بودجه ساخت مصلا در موعد مقرر تخصیص داده شود، پروژه را دوساله تحویل می‌دهیم. محمدجعفر علیزاده، رئیس سازمان مجری ساختمان‌ها و تأسیسات دولتی و عمومی می‌گوید: امسال هم ۱۲۰ میلیارد تومان اعتبار داده شده که اگر تخصیص یابد فازهای مهم دیگری تکمیل می‌شود.

اینکه تا به امروز چند میلیارد تومان صرف ساخت مجموعه مصلا شده بر کسی روشن نیست. کسی نمی‌داند پس از این این مجموعه به چقدر هزینه نیاز دارد. همه مسئولان همواره از اعلام رقم دقیق بودجه خودداری کرده‌اند و اعتبار لازم برای اتمام پروژه را به دلیل نوع اجرای آن غیر قابل تخمین می‌دانند.

در سال ۱۳۹۰ اعلام شد که پس از ۲۳ سال زمان و صرف هزینه حدود ۳۵۰ میلیارد تومان، در صورت صرف ۸۵۰ میلیارد تومان دیگر، این مجموعه ظرف پنج سال آینده به بهره‌برداری خواهد رسید.

این درحالی است نادری که در سال ۱۳۸۵ مدیریت مصلا را بر عهده گرفت، در مصاحبه ای با ایسنا در مرداد ماه ۹۱ می‌گوید: پیش از او کار مصلا به صورت پیمانی-امانی و توسط خود مصلا پیش می‌رفته است و در واقع کارفرما و پیمانکار یکی بوده و همین امر موجب شده بود که نظارت مطلوبی در کار صورت نگیرد، اما از سال ۸۵ وزارت مسکن مجری طرح شد و انتخاب پیمانکار و مشاور با آن بود.

مدیر عامل مصلا بودجه مورد نیاز سال ۹۱  مصلا را ۲۰۰ میلیارد تومان عنوان کرده هرچند او هم از اعلام رقم دقیق بودجه در نظر گرفته شده برای ساخت مصلا خودداری کرد.

ساخت مصلا به شهرداری سپرده شد

در فروردین ماه سال ۹۴ ساخت و تکمیل مصلای تهران با دستور رهبری از سپاه به شهرداری تهران سپرده شد. در همان زمان محمدباقر قالیباف شهردار تهران در صفحه اش در شبکه اجتماعی اینستاگرام نوشت که اتمام پروژه مصلای تهران به شهرداری تهران واگذار شده است.

اما محمدباقر قالیباف به عنوان شهردار خود زمانی از فرماندهان سپاه بوده بنابراین از نفوذ قرارگاه خاتم در اجرای پروژه‌های شهرداری کم نشد و اجرای پروژه‌های جدیدی هم به این قرارگاه واگذار شد.

در همان زمان در قراردادی دیگر تکمیل فاز دوم بخش مرکزی مصلا را با سرمایه‌گذاری حدود ۱۰۰ میلیارد تومان به قرارگاه خاتم واگذار شد. «محمدجعفر علیزاده» معاون وزیر مسکن در مصاحبه‌ای با روزنامه ایران خبر از این واگذاری به قرارگاه خاتم داده بود و گفته بود که فاز دوم این بخش مصلا شامل ایوانی است با ظرفیت ۱۲ هزار نمازگزار و ارتفاع ۷۵ متر و عرض ۷۵ تا ۱۲۰ متر که بزرگ‌ترین ایوان در میان مکان‌های مذهبی جهان است.

داستان ساخت بزرگترین ها و اولین ها در تهران با بودجه های کلان و مدیریت قرارگاه خاتم الانبیاء و بقیه بخش های سپاه پاسداران ادامه دارد و هنوز هم مشخص نیست پروژه هایی مانند ساخت مصلای تهران کی تمام می شود و چند میلارد تومان دیگر از سرمایه های ملی باید به جیب کسانی برود که پیمانکار ساخت آن هستند.


دیدگاه‌ها بسته شده‌اند.