سایت خبری تحلیلی کلمهhidden pichidden pichidden pichidden pichidden pic
  • صفحه اصلی
  • » هشدار یک نماینده مجلس: تاخیر‌ در‌ اجرای برجام‌ آسیب‌زاست...

هشدار یک نماینده مجلس: تاخیر‌ در‌ اجرای برجام‌ آسیب‌زاست

چکیده : کمال پیرموذن درباره گردهمایی نمایندگان موافق برجام در روز چهارشنبه و حمایت آنها از دولت و برجام می‌گوید: «اکثریت کمیسیون ویژه برجام مجلس که برگرفته از جریان خاص و جبهه پایداری هستند ظاهرا عزمشان را جزم کرده‌اند که به مخالفت‌جویی‌های خود در برابر توافق عزت‌مدار و سازنده دولت ادامه دهند و تحت هیچ شرایطی از آن کوتاه نیایند. اما در نهایت آنها نمی‌توانند مانع از اجرایی شدن آن شوند. نمایندگان موافق مجلس با تمام توان خود در مقابل سنگ‌اندازی مخالفان خواهند ایستاد.»...


روزنامه آرمان نوشت: وقت تنگ است و زمان کوتاه. زمان یکرنگی و یک‌صدایی با ملت و کشور در سال همدلی و همزبانی فرا رسیده است، تنها ۱۰ روز تا اعلام نتیجه نهایی از سوی مجلس فرصت باقی است. وقت آن است که تندروها و مخالفان برجام تسویه حساب‌های شخصی خود را با دولت و ملت کنار بگذارند و تنگنا‌های کشور را درک کنند و دست از مخالفت‌های بیهوده خود بردارند. سال‌هاست که کشور گرفتار آسیب‌های ناشی از تحریم‌های ظالمانه است. بر همین اساس مردم از وکلای خود در مجلس شورای اسلامی که برآمده از ملت و پیام ملت است انتظار دارند که خواسته واقعی آنها را درک و برخی از نماینده‌ها از انگیزه‌های سیاسی و جناحی خود صرف‌نظر کرده و به یاری دولت در حسن اجرای برجام بشتابند.

در این روزهای پایانی نماینده‌های موافق برجام عزم خود را جزم کرده تا در مقابل مخالفان برجام بایستند و خواسته واقعی مردم که همان عبور برجام از مجلس و لغو تحریم‌هاست مطالبه کنند.

کمال پیرموذن درباره گردهمایی نمایندگان موافق برجام در روز چهارشنبه و حمایت آنها از دولت و برجام می‌گوید: «اکثریت کمیسیون ویژه برجام مجلس که برگرفته از جریان خاص و جبهه پایداری هستند ظاهرا عزمشان را جزم کرده‌اند که به مخالفت‌جویی‌های خود در برابر توافق عزت‌مدار و سازنده دولت ادامه دهند و تحت هیچ شرایطی از آن کوتاه نیایند. اما در نهایت آنها نمی‌توانند مانع از اجرایی شدن آن شوند. نمایندگان موافق مجلس با تمام توان خود در مقابل سنگ‌اندازی مخالفان خواهند ایستاد.»

همه آنچه که از نظر می‌گذرانید گفت‌وگوی «آرمان» با کمال پیرموذن نماینده مردم اردبیل و عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، پیرامون آینده برجام در مجلس و علت سفر ظریف به نیویورک و تشکیل ستاد پیگیری برجام از سوی وزارت خارجه است.

طی روزهای اخیر نمایندگان موافق مجلس نیز در جهت دفاع از دولت و حمایت از برجام و مقابله با تندروها در مجلس گردهم آمدند نتیجه این جلسات چه شد؟

متاسفانه اکثریت کمیسیون خاص برجام مجلس که برگرفته از جریان خاص و جبهه پایداری هستند ظاهرا عزمشان را جزم کرده‌اند که به مخالفت‌جویی‌های خود در برابر توافق عزت‌مدار و سازنده دولت ادامه دهند و تحت هیچ شرایطی از آن کوتاه نیایند. طبق دو نظرسنجی موثق میدانی، خواست اکثریت ملت یعنی بیش از ۸۶ درصد مردم نظرشان موافق صددرصد توافق بوده و همچنین امیدشان بر این است که برجام از مجلس شورای اسلامی با موفقیت عبور کند. براساس این نظر سنجی ۱۴ درصد دیگر، برخی از آنها مخالف و برخی نیز همانطور که خودشان گفته‌اند در محتوای توافق چندان به جزئیات دقیق نشده‌اند. خواست واقعی ملت را که مورد حمایت دلسوزان نظام و سازگار با ملک و منافع ملت است گویا برخی بر‌نمی‌تابند. تندروها به خاطر انتقاداتی که نسبت به تیم مذاکره‌کننده سابق وجود داشت به دنبال انتقادات غیرمنطقی از دولت بوده و به همین دلیل می‌خواهند استمرار حضور خود در کرسی‌های مجلس و نهاد ریاست‌جمهوری را پی‌ریزی کنند. به جد نمایندگان حامی برجام که خواست واقعی ملت و صدای ملت را شنیده‌اند، برجام را پیش‌نیاز تحقق رشد و شکوفایی حماسه اقتصادی و افزایش ثروت ملی را در حسن اجرای برجام می‌دانند. بنابراین نمایندگان موافق برجام عزمشان را جزم کرده‌اند که به هر طریق ممکن با برخورداری از سیاست‌های حمایتی همه ملت و دلسوزان نظام با سنگ‌اندازان برجام مقابله کنند. غرض و انگیزه سیاسی تندروها در راستای حفظ منافع ملی نیست. بر این اساس نمایندگان باید قبل از هر چیز منافع ملی و نظام را در خدمت‌گذاری خود به ملت و کشور لحاظ کنند. متاسفانه برخی از نمایندگان در سال همزبانی و همدلی دولت و ملت گویا تنها منافع جناحی، باندی، گروهی و شخصی برایشان مهم است. نمایندگان موافق مجلس اجازه نخواهند داد که مخالفان بتوانند کام ملت را از شهد شیرین توافق تلخ کنند.

وزن نماینده‌های مخالف با برجام در مجلس چگونه است و رای آنها تا چه اندازه می‌تواند در نتیجه برجام تاثیرگذار باشد؟

متاسفانه اکثریت اعضای کمسیون برجام در دست مخالفان است. اکثریت نمایندگان مخالف مجلس نیز قدرت تاثیرگذاری لازم را دارند همان‌طور که در استیضاح چند تن از وزرای دولت یازدهم نقش داشتند، آنها قدرت تاثیرگذاری در جلب رای‌های مخالف دیگر را نیز دارند. به هر حال امید می‌رود با یاری افکار عمومی بتوان مخالفان را شکست داده و اجازه نداد که این افراد با فرصت‌سوزی‌ها عرصه را بر ملت و کشور تنگ کرده و دستاوردهای دولت را بیش از این کم‌ارزش جلوه دهند. همانطور که روشن است تقریبا ۱۲ روز تا اجرای برجام مانده است یعنی تا آن زمان باید مجلس رای نهایی خود را اعلام کند. مخالفان می‌خواهند با برخورد فرسایشی در راه اراده دولت و ملت در توافق با دنیا سنگ‌اندازی کنند اما تردیدی وجود ندارد که به فضل پرودگار چیزی عاید آنها نخواهد شد و ما به عنوان نمایندگان موافق و وکلای مردم در خانه ملت نیز شجاعانه، صریح و شفاف همراه با دیگر حامیان توافق از این توافق دفاع خواهیم کرد و منافع ملی را در اولویت قرار خواهیم داد. امید می‌رود که مخالفان به خود بیایند؛ آنها نمی‌توانند افکار عمومی را فریب بدهند. نمایندگان موافق مجلس با تمام توان خود در مقابل سنگ‌اندازی مخالفان خواهند ایستاد. با توجه به مصوبه شورای امنیت، جهان در حسن اجرای مفاد برجام در قبال ایران متحد است و همانطور که جمهوریخواهان کنگره موفق به رد برجام نشدند در ایران هم تندروها نخواهند توانست به اهداف منفعت‌طلبانه خود که مخالف آرمان‌های انقلاب و منافع نظام است، برسند. چرا که علت برخی از این مخالفت‌ها کاملا روشن است، با این وجود آنها نخواهند توانست اهداف خویش را محقق سازند.

می‌توان رای مخالفان برجام را نادیده گرفت؟

امید بر این می‌رود که مخالفان در عمل نتوانند لطمه‌ای به برجام وارد کنند اما تعداد نمایندگان حاضر در کمیسیون ویژه برجام مبین آن است که تعداد کثیری از این نمایندگان مخالف برجام هستند، در حالی که در مجموع این طور نیست. در مجلس طی روزهای اخیر دیده شد که وزیر وزارت کار و رفاه بی‌دلیل کارت زرد دریافت کرد. این مساله نشان می‌دهد برخی نمایندگان به خاطر اینکه روحانی و کابینه دولت به مبانی فکری اعتدال و اصلاحات نزدیک است، ظاهرا مخالف حضور و اجرایی‌شدن توفیقات دولت هستند. افکار عمومی به یاری نماینده‌های موافق مجلس می‌توانند مانع از تحقق اهداف آنها شوند. تعداد تندروهای مطلق در پارلمان زیاد نیست. تعداد نماینده‌های مخالفی که قبلا طرح توقف مذاکره را امضا کردند ۶۰ نفر است اما همین تعداد حداقلی می‌توانند با برخی سیاه‌نمایی‌ها دیگران را به سمت خود بکشانند. برخی از مخالفان به صورت ناعادلانه نیز مطرح کردند که ایران از ۱۰۰ حق هسته‌ای خود در مقابل توافق با غرب عبور کرده است در حالی که توافق دو طرفه بوده است. ایران دو گام برداشته و در مقابل غرب نیز سه گام برداشته است، اما به‌یقین منافع کشور در این توافق تامین شده است. به همین دلیل می‌توان گفت چیزی از مخالفت‌جویی عاید مخالفان نخواهد شد ولی متاسفانه به نظر می‌رسد مخالفان در صورت عدم مدیریت لاریجانی بتوانند بر جو غالب مجلس تاثیرگذار باشند و این مساله می‌تواند شرایط بدی را به دنبال داشته باشد.

ستاد پیگیری برجام از سوی وزارت خارجه تشکیل شده است. از سویی نیز ظریف طی هفته گذشته به نیویورک سفر کرده تا در رابطه با نحوه چگونگی اجرای برجام با طرف‌های تفاهم به گفت‌وگو بپردازد. همه این مسائل دال بر این است که برجام به نتیجه رسیده است، باز هم سنگ‌اندازی تندروها در نتیجه نهایی تاثیرگذارخواهد بود؟

تندروها با اقدامات نسنجیده و غیرعقلانی خود نخواهند توانست بر برجام خدشه‌ای وارد سازند. باید اقدامات مقتدرانه دولت و ظریف را ستود که به خواست واقعی ملت بها می‌دهند چرا که اکثریت ملت همانطور که قبلا اشاره شد در پی این توافق هستند، زیرا توافق پلی برای افزایش ثروت ملی و تحقق اهداف اقتصادی است. گرچه مخالفان چیزی در نهایت عایدشان نخواهد شد اما باید به‌طور جد در مقابل آنها محکم و باقدرت ایستاد. ما نمایندگان موافق برجام و وکلای مردم در مجلس شورای اسلامی اقدام دکتر ظریف مبنی بر تشکیل ستاد پیگیری برجام و سفر وی به نیویورک همزمان با سفر رئیس‌جمهور روحانی در اجلاس سازمان ملل متحد را به فال نیک می‌گیریم و از همکارانمان در مجلس درخواست داریم که یار معاون وزیر امور خارجه در حسن اجرای مفاد این برجام باشند.

گفته می‌شود که کمیسیون برجام وظیفه رد و تایید برجام را بر عهده ندارد و برجام نیز پیش از این به تصویب رسیده است، این مساله تا چه اندازه صحیح است؟

کمیسیون برجام برابر با مفاد آیین‌نامه داخلی مجلس، فلسفه وجودی‌اش صرفا تحلیل و ارائه گزارش از برجام است و در نهایت قرائت در صحن در مجلس را به عهده دارد. به عبارتی حدود اختیارات آنها تنها در این حد و اندازه است اما اعضای کمیسیون ویژه را اکثرا مخالفان تشکیل می‌دهند که به‌دنبال مخالفت‌جویی بیشتر با اکثریت نمایندگان موافق دولت، ملت و برجام هستند. متاسفانه نکته مهم این است که اکثر مخالفان برجام را اعضای دولت سابق تشکیل می‌دهند و آنها مدعی هستند که در این توافق سهم دارند. مجلس نمی‌تواند در مفاد برجام تغییر به وجود آورد و مخالفان این اختیار را دارند که مفاد برجام را به کمیسیون‌های همفکر خود با هماهنگی هیات رئیسه ارجاع دهند، در کمیسیون فرهنگی که بیشتر اعضای آن را جریان خاصی تشکیل می‌دهد و از آنجا به کمیسیون آموزش تحقیقات و همین طور قضائی ارجاع دهند. البته ما از همان ابتدا مخالف کمیسیون ویژه بودیم. مخالفان اختیار و مسئولیت رد و یا تصویب برجام را ندارند و تنها مسئولیت و اختیار اعضای کمیسیون ویژه در حد تهیه گزارش و قرائت در صحن است.

در صورت عدم حصول نتیجه مورد نظر در مجلس شورای اسلامی و تاخیر در اجرای تعهدات چه پیامدهایی در انتظار کشور خواهد بود؟

انتظار می‌رفت تندروها شرایط و تنگناهای اقتصادی که به سبب تحریم ‌های ظالمانه ایجاد شده و باعث بروز مشکلاتی در معیشت مردم شده را درک کنند و دست از مخالفت‌های بی‌جهت و بیهوده خود بردارند و به جای زیر سوال بردن بی‌دلیل برجام با دولت و مردم همصدا شوند و راه را برای اقدامات بعدی دولت باز بگذارند. قطعا هر چقدر در اجرای تعهدات‌مان تاخیر داشته باشیم به همان اندازه نیز زیان خواهیم دید. بر اساس محاسبه‌ای که از برجام به عمل آمد در صورت وصول مطالبات‌مان که میزان آن ۱۰۰ میلیارد دلار است، این میزان از مطالبات در صورت لغو تحریم‌ها می‌تواند در جهت ایجاد ظرفیت‌های شغلی، تحقق یک شرایط رفاهی استاندارد و رشد اقتصادی برای همه ملت موثر باشد. پایان تحریم‌های ظالمانه بسیار به نفع کشور خواهد بود. تندروها باید منافع ملی را در نظر داشته باشند و دست از منافع گروهی بردارند. آنهایی که غرض‌ورزانه به مخالفت با برجام می‌پردازند، آگاهانه و ناگاهانه، با اقدامات سوء خود به مخالفت با تحقق منافع ملی می‌پردازند. تندروها نمی‌خواهند اجازه دهند که افزایش نشاط و سرمایه اجتماعی در کشور کلید بخورد. امید است با حضور چشمگیر و تاثیرگذار ملت در پای صندوق‌های رای نمایندگان اصلح وارد مجلس شوند تا مجلس شاهد فضای همکاری و تعامل دولت و نمایندگان باشد و دولت در جهت حرکت در مسیر توسعه بهتر و سریع‌تر حرکت کند.

حضور آمانو در کمیسیون برجام توانست در نگاه مخالفان تاثیرگذار باشد؟ در نهایت حضور وی را در مجلس را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

بنده به عنوان نماینده مردم اردبیل و عضو کمیسیون صنایع و معادن در مجلس شورای اسلامی از حضور آمانو دبیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در کمیسیون برجام راضی نبوده و مخالفت خود را به اطلاع معاون رئیس‌جمهور هم به صراحت رساندم. به هر روی چند تن از اعضای کمیسیون ویژه سوالاتی را مطرح ساختند که اصلا خوشایند نبود و دبیرکل آژانس در مقابل این سوالات متعجب بود و حتی نمی‌دانست که باید چه پاسخی نسبت به این پرسش‌ها بدهد. نمایندگان موافق مجلس همه تلاش خود را به کار خواهند برد تا ملت ایران را ناامید نسازند. همانطور که امام (ره) قبلا فرموده‌اند: «مجلس در راس همه امور است.» محل فعلی نمایندگان زمانی محل جلوس مدرس بوده به یقین نمایندگان محترم شورای اسلامی بدون در نظر گرفتن نگاه و باور شخصی خود، منافع فردی و جناحی باید منافع ملی را در نظر داشته و جایگاه واقعی خویش را در نظر گرفته و موجب سلب اعتماد مردم از خود نشوند و امید آن ۸۶ درصد ملت که با توافق موافقند را به نومیدی بدل نسازند. حتی حضور آمانو نیز نتوانست مانع تندروی مخالفان شود.

تکلیف برجام در شورای امنیت ملی روشن است. تصور می‌کنید ضرورتی دارد که برجام از مجلس عبور کند؟

ضرورتی برای این امر دیده نمی‌شود، اما از این حیث که ما نمایندگان، وکلای ملت هستیم عبور برجام از مجلس برای یاری رساندن به حسن اجرای برجام می‌تواند مفید واقع شود. در مجموع از همان ابتدا با ورود برجام به مجلس مخالف بودم چون می‌توان ملاحظه کرد که برخی‌ها ظاهرا به خواسته مردم بها نمی‌دهند. بدون در نظر گرفتن مخالفان باید گفت چون اختیاراتی بر اساس اصل ماده ۷۲ قانون اساسی به نمایندگان داده شده است، نمایندگان حق ورود به برجام را دارند. مجلس شورای اسلامی که برآمده از خواست ملت است باید با صرف‌نظر از انگیزه‌های سیاسی به یاری دولت در حسن اجرای برجام بشتابد. در مجموع نمایندگان نباید طوری عمل کنند که در صحنه بین‌الملل قدرت چانه‌زنی دولت را بگیرند.

تنها ۱۵ روز تا فرصت نهایی مجلس برای اعلام نتیجه نهایی برجام باقی است و دولت با وجود اینکه می‌داند در مجلس چه می‌گذرد، ستاد پیگیری برجام را تشکیل داده است این مسائل مبین چه موضوعی است؟

ستاد پیگیری برجام با هدف پیگری تعهدات اجرایی برجام شکل گرفته است. به عبارتی در مجلس، مساله بیشتر بررسی برجام بوده ولی در ستاد وزارت خارجه مساله مربوط به پیگیری نحوه اجرایی کردن برجام است. چگونگی کنار آمدن مجلس ایران با برجام همچنان یک موضوع قابل بحث است. بعید به نظر می‌رسد که مجلس ایران نیز با برجام به مخالفت بپردازد و رای قطعی مبنی بر رد برجام را صادر کند. در حقیقت این طور از مجلس استنباط می‌شود که با وجود فضاسازی‌ها، تبلیغات دلواپسان و تشکیل کمیته ویژه برجام باز هم تصور نمی‌رود که مجلس بخواهد به مخالفت با برجام بپردازد. باید گفت وضعیت به گونه‌ای نیست که برجام را رد کرد. با این وضعیت طبیعی است که مذاکره‌کننده‌ها به دنبال تکمیل مباحث مربوط به اجرا و نیز در فکر گشودن گره‌ها و مشکلات احتمالی بر سر راه اجرایی شدن برجام باشند. در این چارچوب وقتی رئیس‌جمهور قصد سفر به نیویورک را داشته باشد ظریف و همراهان هسته‌ای ایرانی نیز از فرصت بهره برده و در آنجا به ادامه گفت‌وگوی خود محور چگونگی اجرای تعهدات بپردازند. از سویی نیز نمایندگان مجلس از رئیس مجلس گرفته تا اصلاح‌طلبان، اصولگرایان معتدل و مستقل مصمم هستند که اجازه ندهند اتفاقی بیفتد و تندروها برخلاف اراده ملت حرکت کنند. توافق یک موضوع بین‌المللی خارج از حیطه مجلس است، درصورتی که مجلس شورای اسلامی این توافق را رد کند کدام کشورها قبول خواهند کرد که یک‌بار دیگر با ایران پای میز مذاکره بنشینند. در نهایت ایران باید منتظر پیامدهای ناگواری چون بازگشت تحریم و حتی اضافه شدن تحریم‌های جدید در صورت رد برجام باشد.

در نهایت می‌توان به نتیجه برجام و عبور آن از مجلس خوشبین بود؟

امید می‌رود که در تهیه گزارش از سوی کمیسیون برجام، منافع ملی مورد تاکید قرار گرفته تا بتوانیم هرچه بیشتر در مسیر توسعه و پیشرفت حرکت کنیم. نکته مهم آن است که بر استقلال ایران در این گزارش‌ها تأکید شود. به یقین هیچ کشوری نمی‌تواند در مقابل برجام و افکار عمومی بایستد. در نهایت پیش‌بینی می‌شود که با وجود فضاسازی‌ها، تبلیغات دلواپسان و تشکیل کمیته ویژه برجام نمایندگان موافق برجام همه تلاش خود را به‌کار خواهند بست تا مردم ناامید نشوند.


دیدگاه‌ها بسته شده‌اند.