سایت خبری تحلیلی کلمهhidden pichidden pichidden pichidden pichidden pic
  • صفحه اصلی
  • » نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین: بدهی چین به ایران 22 میلیارد دلار است...

نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین: بدهی چین به ایران 22 میلیارد دلار است

چکیده :نایب رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و چین می گوید که چین حاضر است با شرایط بسیار خوبی، فاینانسور پروژه های ایران باشد. او همچنین می گوید که هیچ پولی از ایران در چین بلوکه نیست و رقم واقعی پول نفت ایران نزد این کشور، 18 میلیارد یورو تقریبا معادل 22 میلیارد دلار...


نایب رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و چین می گوید که چین حاضر است با شرایط بسیار خوبی، فاینانسور پروژه های ایران باشد. او همچنین می گوید که هیچ پولی از ایران در چین بلوکه نیست و رقم واقعی پول نفت ایران نزد این کشور، 18 میلیارد یورو تقریبا معادل 22 میلیارد دلار است.

به گزارش خبرنگار مهر، با ابراز علاقمندی کشورهای غربی برای ورود به اقتصاد ایران و سرمایه گذاری در پروژه‌های ایران، این چین است که به تکاپو افتاده تا روابط خود را با ایران گسترش دهد، کشوری که هم اکنون شریک اول صادراتی و شریک دوم وارداتی کشورمان است. همان چینی که در بحبوحه تحریم ایران، بیشترین تعاملات اقتصادی را با آن برقرار کرد و به یکی از شرکای استراتژیک کشورمان تبدیل شده بود.

چین حال اعلام می کند که علاقه‌مند است با ایران روابط خود را گسترش داده و برای جلب نظر این کشور، حاضر است امتیازات زیادی بدهد. مجیدرضا حریری، نایب رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و چین می گوید که چین حاضر است با شرایط بسیار خوبی، فاینانسور پروژه های ایران باشد. او همچنین می گوید که هیچ پولی از ایران در چین بلوکه نیست و رقم واقعی پول نفت ایران نزد این کشور، 18 میلیارد یورو تقریبا معادل 22 میلیارد دلار است.

مجیدرضا حریری در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: ایران هیچ دارایی بلوکه شده ای در چین ندارد و آنچه که هم اکنون در چین از پول نفت ایران وجود دارد، حدود 18 میلیارد یورو تقریبا معادل 22 میلیارد دلار است.

نایب رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و چین افزود: استراتژی برخورد ایران با چین در جریان مذاکرات سفر اخیر هیات ایرانی به این کشور بسیار حرفه ای بود و ایران به چین اعلام کرد که در هر شرایطی، حتی اگر ایران با دنیا رابطه اقتصادی مطلوب تر از شرایط فعلی داشته باشد، جایگاه چین حایگاه در تعاملات با ایران حفظ خواهد شد.

وی تصریح کرد: به هرحال، چین جزء پنج شریک تجاری اول ایران به شمار می آید و حتی اگر مشکلاتی نیز بر سر راه ایران وجود نداشت، باز هم چین شریک اول ایران محسوب می شد، چرا که این کشور در منطقه با همسایگان ایران از جمله امارات تعامل دارد.

به گفته حریری، از همه مهمتر این که ایران جزء بزرگترین عرضه کنندگان انرژی در دنیا به شمار می رود و چین نیز جزء بزرگترین خریداران انرژی در دنیا است. دلیل دیگر این است که چین هم اکنون بعنوان کارخانه دنیا مطرح است و محصولات، تکنولوژی و ماشین آلات آن به همه جای دنیا صادر می شود و بنابراین ایران نیز نمی تواند از تجارت با این کشور مستثنی باشد.

وی اظهار داشت: این که ما در شرایطی هستیم که با غربی ها نمی توانیم معامله کنیم و بنابراین با چین بیشتر معامله می کنیم، حرف درستی است؛ اما به مفهوم این نیست که اگر با غربی ها بتوانیم مبادله داشته باشیم، کمتر از ارقام فعلی با چین مبادله خواهیم داشت.

نایب رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و چین خاطرنشان کرد: ظرفیت های اقتصاد ایران و سهم کشورمان از تجارت جهانی، هم اکنون از 1.4 به کمتر از 0.4 درصد رسیده است که این امر، نشانگر این است که ایران باید سهم خود در تجارت جهانی را حداقل نسبت به امروز سه برابر کند؛ بنابراین چین جایگاه خود را از دست نخواهد داد.

وی اظهار داشت: این موضوعی بود که در مذاکرات هیات پارلمانی ایران با چین مدنظر قرار داشت و مطرح شد و چینی ها نیز از این موضع، استقبال کردند.

چین شریک اول صادراتی و شریک دوم وارداتی ایران

به گفته حریری، همین امروز که ایران در گیر و دار تحریم دنیا است، چینی ها بزرگترین خریدار نفت ایران هستند و بزرگترین کشور هدف صادراتی غیرنفتی ما به شمار می روند، ضمن اینکه در واردات نیز، چین شریک دوم ایران است و 19 درصد از واردات ما را به خود اختصاص می دهد.

 وی افزود: در صادرات غیرنفتی نیز، 21 درصد کل صادرات ایران در 7 ماهه اول امسال با چین بوده است و این کشور، شریک اول تجاری ما است. یعنی ما 3.7 میلیارد دلار به چین کالا فروخته ایم و 4.6 میلیارد دلار از چین کالا وارد کرده ایم.

حریری اضافه کرد: در نفت و گاز نیز، چین بزرگترین خریدار نفت و گاز ما است و در شرایطی که همه دنیا با ما رفتار اقتصادی خوبی نداشتند، چین بهترین رفتار را داشته است و اگرچه این، در شرایط عادی بهترین رفتاری نبوده که می توانست با ما داشته باشد، اما این بهترین رفتاری بوده است که چین با ما در شرایط تحریم دارد؛ بنابراین سوال اینجا است که جو ضد چینی از کجا نشات می گیرد.

به اعتقاد وی، این جو را می توان ناشی از احساس و نه تعقل دانست، چراکه در این شرایط، کشورهایی در دنیا خریدار نفت ایران هستند، اما نه کالا به ایران می فروشند و نه ایران می تواند پول نفت خود را از این کشورها جابجا کند؛ در حالیکه چینی ها هم به ما کالا می فروشند و هم بخشی از پول نفت ما را جابجا می کنند.

فاینانس پروژه ها با پول های بلااستفاده ایران در چین

نایب رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و چین خاطرنشان کرد: ایران در حال حاضر، با سپرده ای که در چین با پول نفت خود دارد، می تواند بخش هایی از طرحهای خود را از طریق فاینانس چینی اجرایی کند.

وی اظهار داشت: هم اکنون چینی ها پذیرفتند که بخشی از پول نفت ایران که قابلیت جابجایی ندارد را بعنوان تضمین قراردادهای فاینانس بپذیرند و تا سه برابر آن مبلغ، پروژه های ایران را فاینانس کنند؛ بنابراین هر یک دلار ایران در چین، تا سه دلار می تواند فاینانس روی پروژه ها را به همراه داشته باشد، اما اینکه ما پروژه به اندازه کافی نداریم و یا اگر نمی توانیم هزینه ریالی سهم خود را در این پروژه ها تامین کنیم، مشکل، چینی ها نیستند.

شرایط سهل چینی ها برای فاینانس پروژه های ایران

حریری از توافق دیگر ایران و چین برای فاینانس پروژه ها خبرداد و گفت: چینی ها پذیرفتند که در اجرای پروژه‌هایی که فاینانس می کنند، سهم 50-50 را اجرایی کنند، یعنی 50 درصد پروژه ها ساخت ایران باشند و 50 درصد از چین وارد شود.

وی ادامه داد: در شرایط عادی نیز فاینانسورهای بین المللی به راحتی این شرط را نمی پذیرند و اگر قرار است که به رابطه ایران و چین نگاه شود، خوب است با اطلاعات کامل نگاه شود که قضاوتها بر اساس اطلاعات درست باشد.

به اعتقاد حریری، اگر به موقع تامین مالی پروژه ها را صورت دهیم، این فضا وجود دارد که این نسبت 50-50 به نفع ساخت داخل افزایش یابد و این ظرفیت وجود دارد که البته بستگی به مذاکره کنندگان، نوع پروژه ها و شرایط ایران دارد.


دیدگاه‌ها بسته شده‌اند.