سایت خبری تحلیلی کلمهhidden pichidden pichidden pichidden pichidden pic
  • صفحه اصلی
  • » اردوغان: هواپیمای سوری حامل تسلیحات بود...
» پوتین سفر خود به ترکیه را لغو کرد

اردوغان: هواپیمای سوری حامل تسلیحات بود

چکیده :رسانه‌های ترکیه اعلام کردند که هواپیمای سوری متوقف شده، حامل ۳۰۰ کیلوگرم ابزارهای نظامی بوده است و محمود سعید، وزیر حمل و نقل سوریه، مقامات ترکیه را به راهزنان دریایی تشبیه کرد. او در گفت‌وگو با شبکه تلویزیونی المنار تاکید کرد که نیروی هوایی ترکیه با رهگیری یک هواپیمای مسافربری، پیمان‌ بین‌المللی هواپیمایی کشوری را نقض کرده است....


کلمه- گروه بین الملل: تنش ها میان سوریه و ترکیه بالا گرفته و روسیه متحد استراتژیک سوریه نیز وارد این کارزار شده است. شامگاه چهارشنبه ۱۹ مهر، فرود اجباری ایرباس ۳۲۰ خطوط هوایی سوریه در فرودگاه آنکارا و بازرسی محموله آن، به تنش بین سوریه و ترکیه شدت بخشید. این هواپیما از مسکو عازم دمشق بود. ایرباس خطوط هوایی سوریه در حالی در فرودگاه آنکارا مجبور به فرود شد که با ظرفیت ۱۸۰ مسافر، تنها ۳۰ سرنشین داشت.

رسانه‌های ترکیه اعلام کردند که هواپیمای سوری متوقف شده، حامل ۳۰۰ کیلوگرم ابزارهای نظامی بوده است و محمود سعید، وزیر حمل و نقل سوریه، مقامات ترکیه را به راهزنان دریایی تشبیه کرد. او در گفت‌وگو با شبکه تلویزیونی المنار تاکید کرد که نیروی هوایی ترکیه با رهگیری یک هواپیمای مسافربری، پیمان‌ بین‌المللی هواپیمایی کشوری را نقض کرده است.

به گزارش کلمه، وزارت خارجه روسیه نیز روز پنجشنبه ۲۰ مهر از ترکیه خواست در مورد فرونشاندن اجباری هواپیمای حامل دیپلمات‌های این کشور توضیح دهد. از دید رهبران روسیه این موضوع می‌توانست امنیت و جان ۱۷ سرنشین روس این هواپیما را تهدید کند.

الکساندر لوکاشویچ، سخنگوی وزارت خارجه روسیه گفته که دولت ترکیه ضمن توضیح در مورد فرود اجباری هواپیما «روشن سازد که در آینده چگونه جلوی حوادث مشابه را خواهد گرفت؟ٰ»

سخنگوی ولادیمیر پوتین اعلام کرده که رئیس‌جمهور روسیه سفر برنامه‌ریزی‌ شده خود به ترکیه را لغو کرده است. او قرار بود روز دوشنبه ۱۵ اکتبر عازم آنکارا شود. در اعلام رسمی کرملین آمده که پوتین به دلیل قرار ملاقات دیگری، امکان دیدار با رجب طیب‌اردوغان، نخست‌وزیر ترکیه را ندارد. روزنامه ودومستی به نقل از یکی از کارکنان کرملین نوشته که پوتین مایل نیست در مناقشه دمشق و آنکارا، جانب هیچیک از طرفین را بگیرد.

روز پنجشنبه، رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه در یک کنفرانس مطبوعاتی اعلام کرد که هواپیمای مسافربری سوریه که توسط نیروی هوایی ترکیه به فرود اجباری وادار شده بود، حامل مواد و تجهیزاتی بوده است که کاربرد نظامی دارند. او تاکید کرد: «هیچ کس حق ندارد از هواپیماهای مسافربری برای نقل و انتقال اسلحه، خودرو و مهمات استفاده کند. این مغایر قوانین بین‌المللی است.»

نخست‌وزیر ترکیه همچنین گفت، موادی که در هواپیما کشف شده‌اند از جانب یک اداره‌ روسی که با صنعت شیمی در ارتباط است به آدرس وزارت دفاع سوریه ارسال شده‌اند. به گفته‌ او ماموران ترکیه این مواد را به قصد بازرسی دقیق‌تر توقیف کرده‌اند.

پیشتر احمد داوداوغلو، وزیر خارجه ترکیه می‌گوید که بخشی از محموله ایرباس سوری، پس از بازرسی ضبط شده است. او افزوده که دلیل فرود اجباری هواپیما، اطلاعات محرمانه‌ای بود که دولت ترکیه از احتمال وجود ابزار نظامی در این هواپیما داشت. وزیر خارجه ترکیه، روسیه را تلویحا متهم به تجهیز تسلیحاتی بشار اسد و سوءاستفاده از هواپیماهای مسافربری کرده است. به تاکید او:«ترکیه مانع ارسال اسلحه به رژیمی خواهد شد که سرگرم کشتار بیرحمانه مردم غیرنظامی است.»

روزنامه حریت نوشته که پس از فرود اجباری ایرباس ۳۲۰ در فرودگاه آنکارا، بین مقامات ترک و دیپلمات‌های روس درگیری لفظی ایجاد شده است. ظاهرا روس‌ها به شدت به بازشدن چمدان‌های خود اعتراض کرده‌اند که که تحت عنوان محموله سیاسی بسته بندی شده بودند.

حریت ادعا کرده که قطعات کشف شده به صورت جداگانه در چمدان‌ دیپلمات‌ها جای گرفته بودند. مقامات رسمی ترکیه هنوز این خبر را تایید یا تکذیب نکرده‌اند.در مقابل، خبرگزاری روسی “اینترفاکس” از قول یک منبع نوشته که ماموران ترک طی بازرسی‌ بار هواپیما، هیچ وسیله یا محموله نظامی پیدا نکرده‌اند. مناسبات آنکارا و دمشق اینک به حد اعلای تنش رسیده است. ترکیه در بحران سوریه، به‌طور آشکار جانب اپوزیسیون را گرفته و دست‌کم ۱۰۰ هزار پناهجو و تعدادی چهره‌های مطرح مخالف اسد را در خاک خود پذیرفته است.

کارشناسان روسی معتقدند که ترکیه با این اقدام قصد تحریک روسیه را دارد. بوریس دوگلوف، از آکادمی علوم ریانووستنی می‌گوید که ترکیه درگیر یک تنش جدی با سوریه است و در این میان روسیه را که از سوریه پشتیبانی می‌کند، دشمن خود می‌داند. ولادیمیر یوزیف، کارشناس علوم سیاسی مقیم مسکو نیز معتقد است که ترکیه با این اقدام قصد فشار بر روسیه را دارد. به گفته‌ او، دولت ترکیه تلاش می‌کند که از راه‌های گوناگون روسیه را به قطع حمایت‌ از رژیم اسد وادارد.


دیدگاه‌ها بسته شده‌اند.