فرصت مناسب برای توقف جنگ یمن
چکیده :جنگ ظالمانه و خانمانسوز یمن، ۶ فروردین ۱۳۹۴ یعنی حدود ۶ سال قبل با حمله ارتش عربستان به این کشور شروع شد و تاکنون دهها هزار نفر از مردم در اثر این جنگ کشته شدهاند و صدها هزار زخمی و معلول برجای ماندهاند و ویرانیهای زیادی به بار آمده است. این، برادرکشی از جهات مختلف به زیان امت اسلامی است و آنچه در یمن رخ داده، یک فاجعه بزرگ انسانی و یک نسلکشی به معنای واقعی کلمه...
مسیح مهاجری
بسمالله الرحمن الرحیم
بیش از دو سال قبل به رئیسجمهور روحانی گفتم ادامه جنگ یمن به صلاح منطقه و خود مردم یمن نیست. شما تلاش کنید هرطور شده این جنگ به پایان برسد. همین را سال گذشته به دکتر ظریف وزیر امور خارجه کشورمان گفتم و از ایشان به عنوان رئیس دیپلماسی خارجی کشور خواستم با دولت عربستان وارد مذاکره جدی شود و راهی برای پایان دادن به این جنگ پیدا کند.
هم رئیسجمهور روحانی و هم دکتر ظریف در این زمینه که جنگ یمن باید متوقف شود و ادامه آن به صلاح نیست، با من همعقیده بودند و از تلاشهائی که برای پایان دادن به آن انجام دادهاند به تفصیل سخن گفتند و اینکه موانعی وجود دارد که برطرف کردن آنها به یک وفاق جمعی منطقهای و بینالمللی نیاز دارد. دکتر ظریف، این را هم اضافه کرد که من چند سال قبل به وزیر خارجه وقت عربستان، سعود الفیصل، پیغام دادم درباره یمن با هم صحبت و مشکل را حل کنیم ولی او با تبختر جواب داد درباره یک موضوع عربی، ما با ایران مذاکره نمیکنیم!
گفتم حالا که سعود الفیصل از دنیا رفته و سیاست خارجی عربستان در اختیار فرد دیگری است، باز هم شما تلاش کنید شاید بتوانید با مسئولین کنونی عربستان مذاکره کنید و به این جنگ شوم پایان بدهید. دکتر ظریف گفت ما به تلاشهایمان ادامه میدهیم.
جنگ ظالمانه و خانمانسوز یمن، ۶ فروردین ۱۳۹۴ یعنی حدود ۶ سال قبل با حمله ارتش عربستان به این کشور شروع شد و تاکنون دهها هزار نفر از مردم در اثر این جنگ کشته شدهاند و صدها هزار زخمی و معلول برجای ماندهاند و ویرانیهای زیادی به بار آمده است. این، برادرکشی از جهات مختلف به زیان امت اسلامی است و آنچه در یمن رخ داده، یک فاجعه بزرگ انسانی و یک نسلکشی به معنای واقعی کلمه است.
از توضیحات دکتر ظریف و قبل از او رئیسجمهور روحانی کاملاً مشخص بود که دولت جمهوری اسلامی ایران بهیچوجه مایل به ادامه جنگ یمن نیست و حتی برای پایان دادن به آن تلاشهای زیادی نیز به عمل آورده و میآورد ولی عربستان که تصمیمگیرنده اصلی آن محمدبنسلمان ولیعهد این کشور است و حامیان غربی او حاضر نیستند کوتاه بیایند. بنسلمان که دنبال کشورگشائی است و آمریکا و بعضی از کشورهای اروپائی نیز جنگ یمن را به دلیل فروش سلاحهایشان به عربستان و امارات به نفع خود میدانند و با پایان یافتن آن مخالفند. رژیم صهیونیستی نیز به دلیل فروش سلاح و به این دلیل که ادامه این جنگ را موجب تضعیف کشورهای مسلمان میداند، خواهان ادامه آنست.
این ارزیابی مربوط به دوران حاکمیت ترامپ بر آمریکا بود. اکنون بایدن رئیسجمهور جدید آمریکا، ارسال سلاح به عربستان و امارات را ممنوع کرده، انصارالله را از فهرست سیاه تروریسم خارج نموده و رسماً اعلام کرده که مخاطب آمریکا در عربستان خود پادشاه این کشور خواهد بود نه ولیعهد. اتحادیه اروپا هم ارسال سلاح به عربستان و امارات را قطع کرده و از کشورهای اروپائی فقط انگلیس است که به دلیل خارج شدن از اتحادیه اروپا از تصمیم این اتحادیه تبعیت نمیکند و با فروش سلاح به عربستان و امارات، به دشمنی خود با مردم یمن و ملتهای مسلمان ادامه میدهد.
با اقدامات رئیسجمهور جدید آمریکا و اتحادیه اروپا، شرایط مرتبط با جنگ یمن دستخوش تغییرات اساسی شده و فرصت مناسبی برای وادار کردن عربستان و امارات به پایان دادن به جنگ یمن فراهم شده است. اکنون دولت جمهوری اسلامی ایران میتواند با استفاده از فرصت مناسب پیش آمده، تلاش جدیدی را برای پایان دادن به جنگ خانمانسوز یمن آغاز کند و مردم مظلوم این کشور را از نکبتی که ۶ سال است گرفتار آن هستند نجات دهد. به وسوسههای کسانی که ممکن است سخن از گرفتن امتیازهائی از آغازکنندگان جنگ به میان بیاورند نباید اعتنا کرد. این وسوسهها اولاً زیانهای این جنگ خانمانسوز را برای مردم مظلوم یمن بیشتر میکند و ثانیاً به رژیم صهیونیستی و سایر طرفداران ادامه جنگ امکان میدهد برای تغییر تصمیم آمریکا و اتحادیه اروپا تلاش کنند و شرایط مناسب کنونی را از بین ببرند. وزارت خارجه کشورمان باید با استفاده از فرصت به وجود آمده و جلب همکاری کشورهای مسلمان برای پایان یافتن سریع جنگ یمن بیش از گذشته تلاش کند.