نگرش امنیتی و خلأهای آن
چکیده :توافقنامهای مانند برجام و تعامل سازنده با دنیا باید در همان سال ۶۷ اتفاق میافتاد. این خود جای بحث زیادی دارد. فرماندهان جنگ هم اکثریتشان در اواخر جنگ به لحاظ عقلانی و منطقی جنگ را قبول نداشتند، فقط میگفتند ما بنا به فتوای امام ادامه میدهیم. اینها همه از پذیرش قطعنامه ناراحت بودند و آن را «زهرنامه» میدانستند و با چشمانی گریان آن را...
لطفالله میثمی
برای بررسی سازمان اطلاعاتی پیش از انقلاب میتوان از دو کتاب کمک گرفت: نخست خاطرات ارتشبد حسین فردوست؛ و دیگری کتاب شیوههای ساواک که شرکت صمدیه اول انقلاب آن را چاپ منتشر کرد؛ البته منبع دیگر اطلاعاتی نیز بخش منتشرشده اسناد سفارت امریکاست که دانشجویان خط امام منتشر کردهاند. آنچه مسلم است رژیم شاهنشاهی دستگاههای اطلاعاتی متعددی داشته است که بهطور ضربدری یکدیگر را کنترل میکردند. پس از کودتای انگلیسی-امریکایی ۲۸ مرداد سال ۳۲ علیه دولت ملی و منتخب مصدق، دستگاه اطلاعاتی بیشتر در فرمانداری نظامی و فرمانداری نظامی هم در ساختمان اطلاعات شهربانی مستقر بود.
سرچشمه و مادر دستگاه اطلاعاتی و ساواک، رکن ۲ ارتش و ضداطلاعات ارتش بود. ژاندارمری هم برای خودش یک دستگاه اطلاعاتی به نام ضد اطلاعات ژاندارمری داشت که سرهنگ افشاعی، رئیسدفتر تیمسار فردوست، مدتی ریاست آن را بر عهده داشت. تمام دستگاههای اطلاعاتی مملکت در یک سرای نظامی زیر نظر ارتشبد حسین فردوست متمرکز بود. حسین فردوست در سالهای پیش از پیروزی انقلاب، مسئول دفتر ویژه اطلاعاتی بود که تمام اطلاعات مملکت از چند جا به دفتر ویژه سرازیر میشد و ایشان اطلاعات را با اطلاعاتی که از طرف انگلیس و امریکا به دربار میدادند مطابقت میداد و خلاصه میکرد و برای شاه میفرستاد؛ البته شاه برای اینکه با کودتایی در ارتش مواجه نشود همه رکن ۲ و ضد اطلاعات لشکرها را مستقیماً به دفتر خودش وصل کرده بود که مبادا علیهش کودتایی شبیه کودتای قاسم در عراق و جمال عبدالناصر در مصر رخ دهد.
از سال ۱۳۵۰ تا سال ۱۳۵۴ کلیه مبارزان در زندان مجتمع واحدی داشتند که با هم غذا میخوردند، در امور زندان تصمیم میگرفتند. در سال ۱۳۵۱ در زندان شیراز برخی زندانیان مذهبی حساسیتهایی نسبت به کمونیسم داشتند، اما وقتی از مرحوم آیتاللهالعظمی بهاءالدین محلاتی استفتا میکنند ایشان میگویند که به هیچ وجه سفرهها را جدا نکنید و اصل بر وحدت است. این موضوع در خاطرات جلد دو (آنها که رفتند) بهطور مفصل آمده است؛ اما در فاجعه سال ۵۴ قضایا فرق کرد و فضا کاملاً عوض شد. مرحوم لاجوردی که شکنجههای زیادی را تحمل کرده بود و قهرمان مقاومت بود نهتنها مارکسیستها را نجس میدانست، اگر مذهبیها هم به دیوارهای زندان دست تر میزدند میگفت این مسئله دارد، چون مارکسیستها هم دست میگذارند و نجس است.
توافقنامهای مانند برجام و تعامل سازنده با دنیا باید در همان سال ۶۷ اتفاق میافتاد. این خود جای بحث زیادی دارد. فرماندهان جنگ هم اکثریتشان در اواخر جنگ به لحاظ عقلانی و منطقی جنگ را قبول نداشتند، فقط میگفتند ما بنا به فتوای امام ادامه میدهیم. اینها همه از پذیرش قطعنامه ناراحت بودند و آن را «زهرنامه» میدانستند و با چشمانی گریان آن را پذیرفتند. آنها در صدد ریشهیابی بودند که علل پذیرش قطعنامه چه بوده است و مدیریت جنگ چرا کار را به اینجا کشاند. در بین نیروهای فعال در جنگ، اپوزیسیونی منطقی به وجود آمده بود که بزرگترین ضربه عملیات مرصاد یا فروغ جاویدان پیشگیری از شکل گرفتن این نیروها بود.
رجوی هم در یک سخنرانی گفت که خط ما این بود که عناصر کیفی انقلاب را بزنیم تا انقلاب دچار کمکیفیتی شود، وقتی دچار کمکیفیتی شد با مردم درگیر میشوند و مردم هم با آنها درگیر میشوند درنتیجه مبارزه تودهای خواهد شد. به نظر میرسد دستگاه اطلاعاتی ما تا حد زیادی در حذف نیروها هماهنگ با آنها انجاموظیفه کرد. یکی از اصلاحطلبان میگفت وقتی در سال ۷۲ حجتالاسلام حسینیان دادستان دادگاه ویژه روحانیت، نشریه راه مجاهد را توقیف کرد گمان میکردم به خاطر این مقاله بوده. او میگفت این مقاله بعدها راهنمای عمل بسیاری از اصلاحطلبانی شد که در مجلس ششم وارد مجلس شدند. هماهنگی خطمشی اطلاعاتی نهادهای جمهوری اسلامی با مجاهدین را باید در این خبر دید. آقای حسین طائب در قم گفته است: «ما روی این زمینه کار کردیم؛ نقطهضعف موسوی در خارج اعدامهای گسترده ضد انقلاب در زمان نخستوزیریاش بوده است. اگر بخواهد آن دوره را نفی کند، امام را نفی کرده و باعث ریزش ارادتمندان امام در داخل کشور که متأسفانه هنوز موسوی را قبول دارند و انحراف او را باور نکردهاند میشود و اگر هم بخواهد تأیید یا سکوت کند، اپوزیسیون خارج کشور را از دست میدهد، کافی است شما یک سایتی، کانالی راه بیندازید و تأمینش کنید که هر روز از آن اعدامهای اول انقلاب و سال ۶۷ بنویسد و از موسوی و سران فتنه بخواهد اظهارنظر کند، خوب ما این کار را کردیم، گرفت و بین خودشان الآن معضل شده است، برنامههای دیگری هم داریم که مصداق مکر الهی این انقلاب است.»
منبع: چشمانداز ایران
لینک بخش اول: https://bit.ly/3qnmw72
لینک بخش دوم: https://bit.ly/3b5SAWG