چکیده : بهمن دری اخوی که از سپاه به وزارت ارشاد آمده و بیش از دو سال معاونت فرهنگی را در دست گرفته بود تا به زعم بسیاری از فعالان فرهنگی، این حوزه را با صدمات جبران ناپذیری مواجه کند، بالاخره برکنار شد. اما به جای او، فردی به نام علی اسماعیلی سرپرستی معاونت فرهنگی ارشاد را برعهده گرفته که پیش از این مدیرکل حراست وزارتخانه بوده و سابقه فرهنگی ندارد.
کلمه – گروه فرهنگی: بهمن دری اخوی، چهره جنجالی حوزه فرهنگ که از سپاه به وزارت ارشاد آمد و برای بیش از دو سال بر صندلی معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نشست و به زعم بسیاری از ناشران و دیگر فعالان فرهنگی، این حوزه را با صدمات جبران ناپذیری مواجه کرد، بالاخره از کار برکنار شد.
به گزارش کلمه، چهره ای که به جای او آمده و سرپرستی این معاونت را برعهده گرفته، فردی به نام علی اسماعیلی است که پیش از این مدیرکل حراست وزارتخانه بوده است. او از نیروهای وزارت اطلاعات است و سابقه فرهنگی ندارد.
بدین ترتیب می توان با تأسف گفت چهره ای نظامی جای خالی خود را به چهره ای امنیتی داده است تا تمام شادی ها و امیدواری های اهالی نشر و کتاب و فعالان حوزه فرهنگ مکتوب از رفتن دری، با حضور مدیرکل حراست وزارتخانه به جای او، نقش بر آب شود.
دری اخوی که عنوان معاون فرهنگی وزارت ارشاد را از تیر ماه 89 از آن خود کرده بود، طی دو ماه اخیر در محل کار خود حاضر نشد، تا آنکه خبرگزاری فارس وابسته به سپاه گزارش داد که دری از سمت خود کناره گیری کرده است.
در این خبر آمده بود که معاون فرهنگی وقت وزارت ارشاد در هفته های گذشته “در منزل به امور رسیدگی میکرده است.”
بحث برکناری دری از اردیبهشت ماه سال جاری منتشر و تکذیب شده بود. با این حال او به فارس گفته است که برکنار نشده و خود از این سمت کنار رفته تا نیروی جوان تری جایگزین او شود و ضمن آن از اقدامات خود دفاع کرده است. اما اقدامات او چه بود؟
به گزارش کلمه، نام بهمن دری طی دوره دو ساله حضورش در این پست با قلع و قمع ناشران و برخورد تند و تیز و اعمال محدودیت برای آنها همراه بود که در نتیجه اعمال سیاستهای تنگ نظرانه، بسیاری از کتابها و نشریات به تیغ توقیف و سانسور گرفتار و از گردونه انتشار حذف شدند.
تعلیق برخی ناشران و لغو امتیاز آنها، رد صلاحیت برخی ناشران، محروم کردن تعدادی از آنها از حضور در نمایشگاه کتاب، اعمال ممیزی سخت در انتشار کتاب های مختلف، سوگیری و حمایت یکجانبه از کتابهای جناحی و سیاسی خاص و همچنین صرف هزینه های گزاف برای حمایت از کتابهایی که به اصطلاح علیه فتنه تهیه و در این سه سال در تیراژ گسترده توزیع می شدند، بخشی از کارنامه دری طی حضور در این سمت است.
او اواخر سال گذشته از تعلیق نشر چشمه و ثالث و چند ناشر دیگر به علت آنچه تخلف ساختاری و محتوایی در آنها می نامید، خبر داد. به موازات این اقدام این ناشران اجازه حضور در نمایشگاه کتاب طی سال جاری را هم نیافتند و از آن محروم شدند.
مجموعه عملکردهایی که در دوره دری انجام شد و وی سرسختانه از آنها دفاع می کرد، تنها به سیاست حذف گرایانه و محدودیت در فضای نشر که از زمان حضور دولت احمدی نژاد آغاز شده و تداوم دارد، محدود نشد.
در این دوره سوء مدیریت ها و بحران در بازار کاغذ، ورشکستگی صدها چاپخانه را رقم زد و حتی این بحران دامنگیر تمام بخشهای مربوط به حوزهی چاپ و نشر کتاب نیز شد، به طوری که آمار تولید و نیز تیراژ کتابهای تولیدی را به شدت کاهش داده و بسیاری از ناشران را به ورشکستگی کشانده است.
به این عملکرد باید تهیه فهرستی تحت عنوان «کتب ضاله ۱۳۹۰» را هم مورد اشاره قرار داد که به نهادهای دولتی ابلاغ شد تا کارنامه دولت را در سانسور و تمامیتخواهی در عرصهی اندیشه کامل کند.
در این فهرست که سایت کلمه آن را منتشر کرد، نام بسیاری از آثار روشنفکران دینی و برخی رمانها و آثار تاریخی و فلسفی دیده میشد. این فهرست در حالی در دستور کار نهادهای رسمی نظام قرار گرفته بود که جز در دولت فعلی، در هیچ دورهای حتی سختگیرترین مدیران فرهنگی و اهل اندیشه حاضر به این حد از گستردن دایرهی سانسور و فکرستیزی نشده بودند.
اینها بخش کوچکی از عملکرد دولت در عرصه فرهنگی است که باعث شد تا برخی از خبر برکناری اش خرسند شده و برخی هم از حضور قطعی فردی تندرو تر از وی ابراز نگرانی کنند.
حالا محمد حسینی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت احمدی نژاد ، طی حکمی، علی اسماعیلی را به عنوان سرپرست معاون فرهنگی منصوب کرده است.
در حکم وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ” علی اسماعیلی ” که به عنوان «سرپرست معاونت امور فرهنگی» منصوب شده، آمده است: فرهنگ شرافتی دارد که تشرف به حریمش«فاخلع نعلیک» می طلبد. جامعه اسلامی ما بر محور فرهنگ دینی حرکت می کند و قوه محرکه آن نیز می باید هم از جنس این فرهنگ باشد و هم به نیروی مدیریت مستظهر!
حسینی در این حکم که پایگاه اطلاع رسانی دولت منتشر کرده، به اسماعیلی توصیه کرده که او توسعه روابط با مراکز فرهنگی، ناشران و نویسندگان و نیز ارتباط با حوزه های علمیه و دانشگاه ها، را در دستور کار قرار دهد.