شما در حال بازدید از صفحه ساده شده سایت کلمه می باشید. برای دیدن نسخه اصلی اینجا را کلیک کنید.
» پای درد دل شهروندان درباره محرومیت بخشی از جامعه از یارانه نقدی

» مردم را بازیچه خود کرده‌اند؛ کجای این انصراف‌ها اختیاری است

شنبه, 7 آوریل, 2012

چکیده : خبرنگار کلمه در سطح شهر تهران با افرادی از اقشار مختلف صحبت کرده است؛ از کارگر و بازنشسته تا راننده تاکسی و خانم سرپرست خانوار که طبق آنچه دولت اعلام کرده، از مرفهین بوده اند! و در نتیجه از مابه التفاوت یارانه ها محروم شده اند... یکی می گوید: همه قیمت ها را که تا سقف کامل بالا ببرند، همه را از یارانه محروم خواهند کرد؛ و دیگری می گوید: هر روز یک حرفی می زنند، مردم را بازیچه خود کرده اند.


کلمه – زهره نقیبی:

پس از واریز یارانه های اسفند ماه و وعده هایی درخصوص افزایش 28 هزار تومانی آن، بسیاری از شهروندان با مراجعه به حساب های بانکی خود متوجه شدند که ریالی از این بابت به حساب شان واریز نشده است. موضوعی که رسانه ای شدن آن، دولت را به این اعتراف وا داشت که طی روزهای اخیر اعلام کند این مبلغ را تنها به حساب جمعی از شهروندان که تشخیص داده، واریز کرده و افرادی که درآمد بالایی دارند، این رقم را دریافت نخواهند کرد.

در حالی بهروز مرادی، رییس سازمان هدفمندی یارانه ها، ادعا می کند مبلغ 28 هزار تومان را فقط به حساب خانوارهای پردرآمد واریز نکرده که این مساله با واکنش شهروندانی مواجه شده که می گویند دارای تمکن مالی نیستند اما در لیست محرومین از این رقم قرار گرفته اند.

ادعای دیگر مرادی مبنی بر اینکه عده‌ای از افرادی را که پیامک انصراف از دریافت یارانه را دریافت کرده اند، از پرداخت ۲۸ هزار تومان مرحله دوم معاف کرده‌ایم هم در گفت و گویی که کلمه با برخی از شهروندان داشته رد می شود. تعدادی از این افراد اعلام می کنند تاکنون پیامکی برای انصراف از یارانه دریافت نکرده اند اما دولت آنها را از 28 هزار تومان محروم کرده است.

خبرنگار کلمه در سطح شهر تهران با افرادی از اقشار مختلف صحبت کرده است؛ از کارگر و بازنشسته تا راننده تاکسی و خانم سرپرست خانوار که طبق آنچه دولت اعلام کرده، از مرفهین بوده اند! و در نتیجه از مابه التفاوت یارانه ها محروم شده اند. البته در این میان خانوارهایی هم هستند که سال گذشته پیامک انصراف از یارانه ها را دریافت کرده اند.

*      *      *

با خانم میانسالی که در حال خرید است هم صحبت می شوم. از گله های او در مورد گرانی ها به یارانه ها می پرسم که می گوید در حالی که سرپرست خانوار است و درآمد ثابت و مشخصی ندارد اما از این مابه التفاوت محروم شده است. او که می گوید تنها درآمدش یک حقوق بازنشستگی 400 هزار تومانی است و ملک و واحد ثبتی هم ندارد، اشاره می کند: از روزی که واریز مابه التفاوت یارانه ها اعلام شده، حسابش را چک می کند اما از پول خبری نیست. وقتی از این شهروند در مورد پیامک انصراف از دریافت یارانه سوال می کنم، پاسخ می دهد که پیامکی در این خصوص دریافت نکرده است.

شهروند دیگری نیز اشاره می کند در حالی مابه التفاوت یارانه به حساب خانوارش واریز نشده است که سال گذشته نیز پیامکی به آنها درباره انصراف از دریافت یارانه نقدی نرسیده بوده است.

یک راننده تاکسی هم در این باره می گوید: از خیلی ها که سوال می کنم هنوز به حسابشان نرفته است. او معتقد است که دولت به نوبت خانوارها را مشمول این مابه التفاوت خواهد کرد.

این در حالی است که شهروند دیگری پیش بینی می کند: همه قیمت ها را که تا سقف کامل بالا ببرند، همه را از یارانه محروم خواهند کرد. او معتقد است دولت در حالی دائما از کلمه اختیاری برای انصراف دریافت یارانه ها استفاده می کند که راه خود را می رود و حذف تدریجی خانوارهای مشمول از فهرست دریافت یارانه های نقدی را در پیش گرفته است.

پرسش شونده دیگر با اشاره به عدم دریافت پیام یارانه ای برای انصراف، می گوید: مابه التفاوت یارانه به حسابش نرفته است. او ضمن آن می گوید مطمئن است که مشمول این مابه التفاوت می شود و امیدوار است که به حسابش بیاید. او که گله مند از این شیوه است، می گوید: همه را مسخره خودشان کرده اند و هر روز یک حرفی می زنند. حتی خودشان با خودشان نیستند. این پول می دهد و مجلس می گوید غیرقانونی است. مردم را بازیچه خود کرده اند.

بعد از اجرایی شدن هدفمندی یارانه ها این نخستین بار نیست که شیوه پرداخت یارانه ای دولت باعث اعتراض شهرندان می شود. حذف گروهی از یارانه‌بگیران از مابه التفاوت یارانه ای، پس از آن صورت می گیرد که دولت از خانوارهای با درآمدهای بالا خواست که از گرفتن یارانه انصراف دهند. این پیامک مبهم زمینه‌ی نگرانی برخی از شهروندان را فراهم کرد که گفتند دارای تمکن بالای مالی نیستند. موضوعی که بار دیگر از سوی دولت برای مبالغ 28 هزار تومانی تکرار می شود، که دولت برخی از خانوارهایی را از آن محروم کرده که مرفه و بهره مند از درآمد بالا نیستند.

یکی دیگر از شهروندان هم به خبرنگار کلمه می گوید این پول یک بار به حسابش آمده اما دولت بعد از چند روز آن را خالی کرده است.

آن یکی که خود را کارگر معرفی می کند، می گوید پیشتر پیامکی برای انصراف از دریافت یارانه به او رسیده بود و حالا هم دولت خانوار او را از 28 هزار تومان محروم کرده است.

جوانی با اظهار بی اطلاعی از اینکه خانوارش مشمول این مابه التفاوت شده یا نه، می گوید: چه فرقی دارد، این پولها کسی را ثروتمند نمی کند.

شهروندی هم با بیان اینکه این مابه التفاوت به حسابشان واریز شده، می گوید: دولت گفته است فعلا جیز است و دست نزنید! البته از اینها بعید نیست که دوباره آن را به حساب خود برگردانند.

دیگری هم به این بسنده می کند که حاضر است چند برابر این مبلغ را به دولت بدهد تا ملت از بدبختی های این طرح رها شوند.

وقتی مرد میانسالی را در این خصوص مورد سوال قرار می دهم، اشاره می کند: در مورد پولی که سرانجام آن معلوم نیست چه حرفی باید داشته باشم. او می گوید که خانوار آنها را برای یارانه فروردین ماه از نظر تعدادی کاهش داده اند. او می گوید اینها خودشان هم نمی دانند چه می کنند. این پول که به جیب کسی نمی رود و به خودشان برمی گردد. ما هم نمی دانیم برای پیگیری به کجا مراجعه کنیم.

در حال استفاده از دستگاه های خودپرداز است که از او در مورد یارانه ها می پرسم، می شنوم: آیا دولت خانوار منِ پیرمرد را که 4 فرزند بیکار در خانه دارم و تنها حقوقم همان پول بازنشستگی است، مرفه می داند که پیامک انصراف از یارانه را ارسال کرده است؟! اگر تشخیصشان این است که باید به آنها احسنت گفت. او که از مابه التفاوت یارانه ها نیز محروم شده است، ادامه می دهد: اگر می گویند اختیاری و خودانصرافی است، پس چرا برای 28 هزار تومان دور دوم هم ما را محروم کرده اند؟

شیوه واریز این اضافه یارانه نقدی که انتقادات زیادی را از سوی شهروندان به دنبال داشته است، در حالی است که دولت مدعی است این کار را براساس قانون انجام داده است. ادعایی که غلامرضا مصباحی مقدم با رد قانونی بودن آن به سایت فرارو گفته است: مابه التفاوت فاز اول و دوم عجالتا و بدون حساب و کتاب به حساب مردم واریز شده است! روشن است که این امر خلاف قانون است.

او توضیح داده است: بعد از اینکه قانون تصویب شد، آن وقت قانون می گوید که یارانه نقدی به چه صورت میان مردم توزیع شود. در حالی که اکنون بی جهت موجب اعتراض مردم شده اند و عده ای از خانوارها با اینکه درآمدشان اندک است، از دریافت مابه التفاوت فاز اول و دوم محروم شده اند.

امروز هم خبرگزاری فارس خبر داد که گروه کثیری از شهروندان با حضور در برابر ستاد هدفمندی نسبت به ارسال پیامک حذف یارانه 28 هزار تومانی اعتراض کردند. بر اساس این گزارش بخشی از دبیرستان البرز در خیابان حافظ که محل ستاد هدفمندی و ستاد اصلاح اطلاعات خانوار و همچنین ستاد استقرار نماینده بانکها و مرکز آمار ایران و نیز نماینده سازمان هدفمندی یارانه‌ها است، امروز شنبه 19 فروردین با ازدحام جمعیت در اعتراض به پیامک حذف یارانه 28 هزار تومانی مواجه شد.

در همین حال، همزمان با محروم ماندن برخی خانوارها از مابه التفاوت یارانه ها، سایت خبرآنلاین در گزارشی نوشت: در صورتی که در سال 91 اعتبار هدفمندی معادل سال 90 تعیین شود، 29 میلیون نفر از فهرست یارانه بگیران حذف می شوند.

از سوی دیگر، موج نگرانی میان مردم بر سر نحوه توزیع مبالغی که هنوز قابل برداشت نبوده و کسی رنگ آن را ندیده و مشخص نیست سرانجام آن به کجا ختم می شود، در حالی است که میان دولت و مجلس هم بر سر افزایش یارانه های نقدی که به نوعی آغاز فاز دوم هدفمندی یارانه ها نیز نام گرفت، اختلاف وجود دارد. اگرچه در تمام این سالها مجلس با وجود مخالفت با دولت بر سر موضوعات مختلف، در نهایت به خواست دولت تن داده است. مجلس می گوید: این اقدام خارج از بودجه انجام گرفته و خلاف اصل 52 و 53 قانون اساسی است و دولت باید در قالب بودجه پیشنهادات خود را بیاورد و مجلس تصویب کند.

نگرانی های مردم در حالی با اختلافات مجلس و دولت بر سر یارانه ها تشدید شده که سال گذشته نیز که پیامک ها برای انصراف خانوارها از دریافت یارانه ارسال شده بود، برخی منابع خبری به نقل از یک مقام آگاه در ستاد هدفمندی یارانه ها از وجود «درصدی از خطا» در تعیین مخاطبان پیامک های یارانه ای خبر داده و احتمال تجدیدنظر در آن را مطرح کرده بودند. نکته ای که با تکرار آن در واریز مابه التفاوت یارانه ها بر آن صحه گذاشته می شود، که یا دولت توان شناسایی خانوارهای پردرآمد، کم درآمد و دیگر دهک های درآمدی را ندارد و یا به گفته مصباحی مقدم، نماینده مجلس، به صورت شتاب زده و بی حساب و کتاب این کار را انجام داده است.