سایت خبری تحلیلی کلمهhidden pichidden pichidden pichidden pichidden pic
  • صفحه اصلی
  • » تاکید تاجزاده بر شروط خاتمی: راه وسط نداریم، سبزها فقط در انتخابات آزاد شرکت می‌کن...
» بخش اول گفت‌وگوی کلمه با سید مصطفی تاج‌زاده

تاکید تاجزاده بر شروط خاتمی: راه وسط نداریم، سبزها فقط در انتخابات آزاد شرکت می‌کنند

چکیده :تا پیش از 22 خرداد طرفدار این بودم که حتی الامکان در هر انتخاباتی با هر شکلی شرکت کنیم و حتی کسب اقلیت نمایندگی مجلس را نیز در نظر بگیریم، یعنی در عین حال که به شیوه برگزاری انتخابات اعتراض داریم اما در آن شرکت نیز کنیم. داستان جنبش سبز اما نظر من این امر را به شکل دیگری در آورد. در واقع جنبش سبز راه وسط را از بین برده، یا انتخابات باید آزاد باشد با همه مؤلفه ها یا ما نباید در آن شرکت کنیم و اجازه دهیم خودشان آن را برگزار کنند....


کلمه- گروه سیاسی: سید مصطفی تاج زاده، فعال سیاسی سبز که از زمان کودتای انتخاباتی سال 88 زندانی است، تاکید می‌کند که ظهور جنبش سبز در ایران و همچنین بروز شرایط جدید در منطقه، راه حل میانه برای انتخابات را بی‌معنا کرده و همانطور که آقای خاتمی نیز تاکید کرده، اصلاح‌طلبان و سبزها تنها باید در یک انتخابات آزاد با ساز و کارهای خودش شرکت کنند.

او می گوید: تا پیش از 22 خرداد طرفدار این بودم که حتی الامکان در هر انتخاباتی با هر شکلی شرکت کنیم و حتی کسب اقلیت نمایندگی مجلس را نیز در نظر بگیریم، یعنی در عین حال که به شیوه برگزاری انتخابات اعتراض داریم اما در آن شرکت نیز کنیم. داستان جنبش سبز اما نظر من این امر را به شکل دیگری در آورد. در واقع جنبش سبز راه وسط را از بین برده، یا انتخابات باید آزاد باشد با همه مؤلفه ها یا ما نباید در آن شرکت کنیم و اجازه دهیم خودشان آن را برگزار کنند.

این عضو جبهه مشارکت و سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی، اما معتقد نیست که برای رسیدن به چنین هدفی لزوما باید ابتدا قانون اساسی تغییر کند؛ بلکه تصریح می‌کند: اگر مردم در صحنه باشند، انتخابات آزاد با همین قانون اساسی نیز برگزار می شود. مهم تفسیر قانون است، می توان از قانون اساسی تفسیر دموکراتیک داشت و در عین حال می توان به دلیل انفعال مردم، حاکمیت تفسیر استبدادی از قانون اساسی داشته باشد.

وی خاطرنشان می‌کند که اگر از اقتدارگرایان از ترس اصلاح طلبان به برگزاری انتخابات فرمایشی رو نمی‌آوردند، باند بی‌کفایت فعلی که جریان انحرافی نام گرفته، به قدرت نمی‌رسید. او تاکید می‌کند که در انتقادهای متقابل اخیر جریان احمدی نژاد و باند مصباح و اصولگرایان، هر دو طرف نقدهای سال‌های قبل اصلاح طلبان به جریان مقابل را تکرار می‌کنند که این نشان از درستی انتقادهای اصلاح طلبان به هر دو جریان متخاصم فعلی دارد.

مصاحبه ای که در پیش رو دارید، چند روز قبل و در دوران مرخصی کوتاه مصطفی تاجزاده انجام شده است. این مصاحبه در دو قسمت در وب‌سایت کلمه منتشر می‌شود و فایل صوتی آن نیز در اختیار مخاطبان قرار خواهد گرفت.

قسمت اول از مصاحبه کلمه با سید مصطفی تاج زاده را در ادامه می‌خوانید:

با توجه به گذشت دو سال از شروع جنبش سبز و اتفاق هایی که در این دوسال رخ داده، اینک وضعیت جنبش را به چه شکل می بینید و چه تحلیلی از فضا می توان داشت؟

گذشت زمان را در مجموع به سود جنبش سبز می دانم، پیش از این نیز گفته ام که اقتدارگرایان با بحران های متعددی رو به رو هستند و در موضع ضعف قرار دارند. با وجود آنکه در تمامی این مدت در قرنطینه به سر می بردم اما به هرحال با افرادی سر و کار داشته ام که یا در طیف اقتدارگرایان قرار دارند و یا از مسوولان زندان و بهداری هستند و به هر صورت به آن سمت گرایش داشتند. کاملا می توان متوجه شد که با گذشت زمان، برخورد آنان نسبت به مسائل و حتی دیدشان به ما تغییر کرده است. سال ها به ما بی بصیرتی و گام زدن در خط آمریکا را نسبت می دادند، اما با حوادثی که اخیرا پیش آمده یک نوع شرمندگی را می توان در چهره آنان دید که هرچند نمی خواهند به صراحت آن را بیان کنند اما در واقع با زبان بی زبانی می گویند که اشتباه کرده اند و حق با اصلاح طلبان بوده است، مسیری که رفته اند اشتباه بوده و باید به فکر کشور بود. از طرفی دیگر جنبش سبز نیز در حال حاضر موقعیت خوبی پیدا کرده و باید به آینده امیدوار باشد. من در زندان به دلیل آنکه در شرایط قرنطینه به سر می برم بسیاری از دوستان را نمی بینم اما دورادور متوجه شده ام که روحیه ها روز به روز بهتر می شود چرا که آنان مطمئن هستند که آینده متعلق به آنها است و نگاه اصول گرایان به ما نیز این است که دیر یا زود برای سامان دادن به اوضاع باید از ما دعوت به کار کنند. جای هیچ نگرانی نیست و نباید هول شد. باید طبیعی باید رفت جلو و اجازه داد زمان، آنها را از درون آسب پذیر کند و در عین حال ما نیز کارها را به خوبی دنبال کنیم. باید دقت کرد که در آن طرف اختلافات رو به گسترش و دعوا به طور جدی در جریان است.

از این اختلاف ها زیاد صحبت می شود، دلیلی این اختلاف ها چیست و آیا تاثیری بر جنبش سبز دارد؟

اختلاف آنان در مورد منبع کمیاب قدرت است و هرکس می خواهد حرف اول را بزند. از سوی دیگر مشکلات اقتصادی حرف اول را می زند و می دانند که نمی توانند از پس مشکلات بر آیند و همین امر نیز اختلافات را تشدید کرده است. اختلافات فرهنگی نیز به قوت خود باقی است و بسیاری از آنان در بحث های خصوصی اعلام می کنند که روش های قهری و اجباری جواب نداده و باید فکر دیگری کنند. 6 سال از این دولت می گذرد و با معیارهایی که آنان دارند اوضاع از نظر فرهنگی بسیار بدتر از آنچیزی شده که در دوره اصلاحات بوده است. از نظر بین المللی نیز مشکلات عدیده ای وجود دارد، اقتدارگرایان فکر نمی کردند که آمریکا پس از زمین گیر شدن در افغانستان و عراق امکان دخالت در دیگر کشورهای مسلمان را داشته باشد و در واقع جنگ عراق و افغانستان را پایان دخالت های آمریکا در منطقه می دانستند. با حوادثی که اخیرا رخ داد، خصوصا با اتفاق های لیبی معلوم شد که داستان به هیچ وجه این طور نیست و خطری که اصلاح طلبان از حضور آمریکا احساس می کردند جدی بوده است. البته طنز تاریخ این است که اقتدارگرایان همه اتفاق ها را به دشمن منتسب می کنند اما درواقع دشمن را جدی نمی گیرند، اما ما تمام اتکایمان به داخل بوده و در عین حال می گفتیم که تهدید و خطر آمریکا جدی است. اتفاقی که در لیبی ممکن است در سوریه هم رخ دهد، چرا که همه متوجه شده اند که در کشورهایی که دولت هایشان با آمریکا بر سر مهر نیستند اگر تظاهرات مردمی و به دنبال آن سرکوب رخ دهد، هر لحظه باید منتظر دخالت نظامی غرب و خصوصا آمریکا باشند. در خصوص سوریه نیز اگر تا کنون کشورهای غربی دخالت نکرده اند بیشتر به این دلیل است که امریکا و اسراییل بیشتر نگران این موضوع هستند که جایگزینی مناسب برای بشار اسد ندارند و ممکن است که جانشین او به مراتب ضد آمریکایی تر و ضد اسراییلی تر باشد تا سیستم بعث کنونی، لذا با احتیاط برخورد می کنند. از طرفی دیگر نماینده ویژه حقوق بشر نیز برای ایران انتخاب شده و به نظر می رسد پرونده ما این بار نه به دلیل مساله هسته ایی که به دلیل نقص حقوق بشر که جهان‌پسندتر است در شورای امنیت مطرح شود. فشار های اقتصادی نیز خود اظهر من الشمس است. در حقیقت پیش‌بینی اصلاح طلبان و سبزها درست در آمد و جالب این است که اقتدار گرایان مخالف احمدی نژاد به حرف های اصلاح طلبان و مخالفان سبز او استناد می کنند و در انتقاد از او همان اظهارات را بر زبان می آورند و جالب تر آنکه باند خود احمدی نژاد نیز حرفهای ما در نقد جامعه مدرسین و آیت الله مصباح و روحانیت مبارز را تکرار می کنند و با همان ادبیات آنان را مورد نقد قرار می دهند. گویی پذیرفته اند که سخن اصلاح طلبان در باره هر دو گروه یعنی اصول گرایان و باند احمدی نژاد درست بوده، منتها جالب آن که باید توجه کرد جریان انحرافی مطرح شده در واقع همان باند قدرت است و نباید از آن تحلیل اشتباهی ارائه داد. به نظر من تحلیل درست این است که این جریان انحرافی و یا به واقع باند قدرت به این دلیل به قدرت رسید که ترس موهومی از اصلاح طلبان و انتخابات آزاد در بین اصول گرایان وجود داشت و در نتیجه آنان به یک انتخابات فرمایشی تن دادند. نتیجه این انتخاب نیز این بود که جریان انحرافی یا به نظر من یک باند بی کفایت قدرت بر مسند امور تکیه بزند. اگر انتخابات آزاد بود این باندها نمی توانستند از موقعیت به این راحتی استفاده کنند و در صحنه سیاسی کشور جا پیدا کنند.

با توجه به این تعاریف و تحلیلی که شما از فضای موجود دارید در حال حاضر فعالان اصلاح طلب و جنبش سبز چه گونه می توانند عمل کنند تا جنبش به اهداف خود نزدیک شود؟

به نظرم در این باره دو وظیفه داریم. یک بعد نظری است که نقطه قوت و اقتدار اصلاح طلبان است چراکه آنان همیشه در طی این سه دهه حرف های نو، جدید و اساسی داشته اند و اکنون نیز جامعه انتظار دارد که از زبان آنان سخنان نو وره گشا بشنود. باید تببین درستی از اتفاقات به جامعه عرضه کنیم و به جای آنکه از این دعوا ها خوشحال باشیم و ذوق کنیم باید با ارائه تحلیل های مناسب جامعه را درست هدایت کنیم و این بحث را بشکافیم که چرا بعد از 33 سال این مشکلات پیش می آید. به علاوه مساله اصلی که نباید فراموش شود این است که چه اقتدارگراها اختلاف پیدا کنند و چه اختلاف پیدا نکنند جریان سبز که ریشه در جریان های اصیلی چون مشروطه و نهضت ملی شدن نفت و اصلاح طلبی دارد و باید با قوت به راه خود ادامه دهد. اصلاح طلبان تنها جریانی بوده اند که استقلال و آزادی را توام با خود می خواستند و از هردوی آن ها دفاع می کردند. یعنی همزمان هم با استعمار خارجی و هم با استبداد داخلی مخالف بوده اند. اصلاح طلبان و طرفداران جنبش سبز از آزادی دفاع می کنند و بر این اعتقاد نیستند که بررای مبارزه با استبداد داخلی باید به دامان نیروهای خارجی پناه برد و نه بر این اعتقاد هستند که به دلیل مبارزه با استعمار خارجی می توان با استبداد داخلی موافقت کرد. ما با استعمار و استبداد مخالف هستیم و استقلال و آزادی شعار و ماهیت اصلی جنبش مشروطه، نهضت ملی شدن نفت، انقلاب اسلامی و دو خرداد است. اما تمام هنر اقتدار گراها این است که به نام مبارزه با آمریکا و با الویت دادن به عدالت، ضد آزادی عمل کنند . ما باید تببین کنیم که راه نجات کشور آزادی و استقلال است و هیچ راه دیگری نیز نداریم. خصوصا کسانیکه نگاهشان به خارج و دخالت خارجی است باید بدانند نهایتا کشور دو دهه در جنگ های داخلی خواهد سوخت و اینگونه نیست که خشونت پایان یابد و دموکراسی حاکم شود، نمونه بارز آن نیز عراق و افغانستان است. به باور من سال های سال این دو کشور درگیری های خونین خواهند داشت و اگر آمریکا این دو سرزمین را ترک کند خطر جنگ داخلی وجود دارد و اگر ترک نکند تفکرات طالبانیسم برای مقابله با آمریکا بوجود خواهد آمد. ما به عنوان اصلاح طلب و جنبش سبزی باید گفتمان خود را اعلام کنیم، خصوصا که هر دو طرف دعوا مجبورهستند که به اصلاح طلبان استناد کنند و حتی اگر هم نخواهند حقیقت را بیان کنند، جامعه خود می فهمد و انتقاد می کند. اصلاح طلبان 6 سال است که احساس خطر کرده اند و اکنون ما بهترین فرصت را برای مطرح کردن بحث های نظری پیدا کرده ایم و می توانیم آن ها را دامن بزنیم الان جامعه پذیرای شنیدن دیدگاه های مختلف است.

خوب این از بعد تئوریک و نظریه پردازی است، اما عده ایی اعتقاد دارند که جنبش برای آنکه بتواند به جلو حرکت کند و خواسته های خود را محقق سازد باید فعالیت عینی داشته باشد، از طرفی دیگه بعضی ها نیز معتقد هستند که با توجه به دعوای داخلی اقتدارگرایان بهتر است که در حال حاضر جنبش سبز حرکت بیرونی و عینی نداشته باشد و با هر حرکتی خصوصا حرکت های خیابانی مخالفت می کنند، به نظر شما کدام راه در حال حاضر برای فعالان جنبش سبز مناسب تر است؟

از نظر عملی هم شعار استراتژیکی برای جنبش سبز ایجاد شده که از مشروطه تا کنون نیز خواست اصلی اصلاح طلبان و تمامی آزادی خواهان بوده است. حق حاکمیت ملی و انتخابات آزاد دو شعار استراتژیک و راهبری اصلی جنبش سبز است. انتخابات آزاد تنها راه نجات کشور است. نجات کشور در ایجاد دولت وحدت ملی و برقراری آشتی ملی تحقق پیدا نمی کند. البته بعضی ها این بحث های انتزاعی را مطرح می کنند که جامعه نیز متوجه منظور آنان نمی شود. با تفاهم های ظاهری و بده بستانهای موجود نمی توان مشکلات را حل کرد. ما معتقدیم که کشور ایران یک راه برای سعادت دارد که آن نیز انتخابات آزاد است. انتخابات آزاد نیز موئلفه های خاص خود را دارد. انتخابات آزاد یعنی آزادی قلم، اندیشه و بیان و سبک زندگی، یعنی آنکه احزاب آزاد باشند، آزادی تجمعات وجود داشته باشد، اتحادیه ها و تشکل های غیر دولتی و سندیکاها آزادی عمل داشته باشند. به نظر من انتخابات آزاد تنها راه رهایی کشور است و باید نیروهایمان را به آن سمت سوق دهیم. انتخابات آزاد بخشی از مشکلات کشور را حل مید کند. استراتژی عملی جنبش سبز باید رسیدن به انتخابات آزاد باشد. از نظر تاکتیکی نیز روزه، اعتصاب غذا، اجتماع خیابونی و کارهای اینچنینی می تواند بسیار مفید باشد. به هیچ وجه نباید سکوت کنیم و از طرفی نیز معنی ندارد که طرف یکی از جناح های اقتدار گرا را بگیریم . هر دو گروه مسبب وضعیت کنونی هستند اما نباید چنان رفتار کنیم که ترس از اصلاح طلبان سبب شود این اتحاد مصنوعی ایجاد شده بین طیف های مختلف اصول گرا که یک وجه مشترک دارند و آن دشمنی با اصلاح طلبان است بوجود آید. طنز تاریخی این است که وجه مشترک ضدیت با اصلاحات تبدیل شد است . در نهایت شرایط به سود جریان دموکراسی خواهی خواهد بود. تند شدن فضا خواسته ی نظامی ها است و کسانیکه می خواهند با نظامی گری با آزادی و حقوق ملت بجنگند.

شما بارها درباره انتخابات آزاد صحبت کرده اید و در طی این دوسال نیز در فرصت هایی که داشته اید تاکید بر برگزاری انتخابات آزاد کرده اید، انتخابات آزاد دقیقا چیست و چگونه می توان به آن رسید؟

در انتخابات آزاد حرف اول را مردم می زنند. اگر فضا عمومی به گونه ایی باشد که جامعه مطالباتی داشته باشد حکومت ها چاره ایی ندارند جز آنکه پاسخ مطالبات مردم را بدهند .ما این را در دوران شاه و هم در دوران جمهوری اسلامی تجربه کردیم. اما باید به مردم درست توضیح داد که انتخابات آزاد که صحبت آن را می کنیم چیست. یکی از ابعاد انتخابات آزاد و سالم این است که مجریان و برگزار کنندگان یا باید کاملا بی طرف باشند یا آنکه در برگزاری انتخابات از تمام گرایشاتی که نامزد دارند بر سر صندوق های رای و شمارش آراء حضور داشته باشند. نمی توانیم بگوییم انتخابات سالم است اما رییس هیات بر نظارت آن آقای جنتی باشد که برای اصول گرایان جلسه می گذارد تا وحدت خود را حفظ کنند. یا آنکه آقای یزدی نایب رییس شورای نگهبان باشد درحالیکه خود رسما یک طرف دعوا با اصلاح طلبان و حتی نامزهای مستقل است. طبق قانون نباید کسانی که در هیات نظارت حضور دارند وارد انتخابات شوند و اکنون مساله ایی که مخالفان احمدی نژاد نگران آن هستند نیز همین موضوع است و جالب این است که همان اظهارات ما را در خصوص سلامت انتخابات تکرار می کنند. اکنون آنان نیز به فکر تشکیل کمیته صیانت از آرا افتاده اند و از پخش میلیارد ها پول در میان مردم نگران هستند چرا که این پول ها می تواند در رای مردم تاثیر بگذارد و این نگرانی به حق است. اما این نگرانی ها فقط درباره دولت نیست و در خصوص هیات نظارت و شورای نگهبان نیز و همچنان در باره کمیته امداد وجود دارد. وقتی گفته میشود انتخابات آزاد باید سازو کارهایی را در نظر گرفت، یعنی از همان ابتدا باید به تمام امور دقت کرد، از تایید صلاحت ها گرفته تا هیات اجرای و نظارت، رادیو و تلویزیون و مطبوعات، همه باید در مسیر برگزاری انتخابات آزاد قرار گیرند و قوای حکومتی نباید این امکان را داشته باشند که به نفع یک گروه و یا جریان خاص وارد انتخابات شوند. اکنون این شبهه است که دولتی ها در انتخابات به ضرر بخش دیگری از اصول گراها تقلب خواهند کرد، برای این امر می توان راه حل نهایی پیدا کرد اما نمی توان با گفتن تو را به خدا تقلب نکنید و آنها هم بگویند نه نمی کنیم این مساله را تمام شده بدانیم. مطمئنا اگر در هیات نظارت نماینده تمامی جناح ها حضور داشته باشند آنها نیز نمی توانند تقلب کنند. اصرار بر یک دست بودن هیات ها برای این است که تقلب کنند وگرنه از نظارت که نمی ترسند و همه را برای امر نظارت دعوت می کنند. شرایط انتخابات آزاد پیچیده نیست ودنیا آن را تجربه کرده و دیده است. اما اینکه اقتدار گراها به آن تن نمی دهند به این دلیل است که از اقتدار آنان کم می شود. اما از سوی دیگر هرچقدر که قدرت اقتدارگرایان بیشتر شود، نارضایتی مردم نیز بیشتر می شود، فساد آشکار تر و فشارهای بین الملی و حقوق بشر نیز به همان میزان بیشتر خواهد شد. باید این موضوع مهم نیز را در نظر بگیریم که فضای منطقه این مطالبه را دنبال می کند و روز به روز نیز بیشتر می شود و به همین میزان احتمال آنکه حکومت نیز به برگزاری انتخابات آزاد تن دهد بیشتر خواهد شد.

اگر حاکمیت به برگزاری انتخابات آزاد تن ندهد، در برابر انتخابات پیش رو چه باید کرد؟

تا پیش از 22 خرداد طرفدار این بودم که حتی الامکان در هر انتخاباتی با هر شکلی شرکت کنیم و حتی کسب اقلیت نمایندگی مجلس را نیز در نظر بگیریم ، یعنی در عین حال که به شیوه بر گزاری انتخابات اعتراض داریم اما در آن شرکت نیز کنیم. داستان جنبش سبز اما نظر من این امر را به شکل دیگری در آورد. در واقع جنبش سبز راه وسط را از بین برده، یا انتخابات باید آزاد باشد با همه موئلفه ها یا ما نباید در آن شرکت کنیم و اجازه دهیم خودشان آن را برگزار کنند تا اختلافات نیز تشدید شود. ما با عدم شرکت خودمان در انتخابات غیر آزاد باید مشروعیت انتخابات را زیر سوال ببریم و آن را از رسمیت بی اندازیم. در عصری که از بحرین تا مصر ملت به دنبال انتخابات آزاد هستند، در کشور ما جریانی حاکم شده که روش آن مانند دیکتاتورهای منطقه است، از این رو اگر آنان احساس کنند که ما شرکت نمی کنیم مجبورمی شوند تصمیمی استراتژیک بگیرند بدین معنی که یا باید اصلاح طلبان را حذف کنند و تن به اختلاف گسترده داخلی دهند. از آنجاکه حریم ها و حرمت ها را نیز رعایت نمی کنند و از خدا، شرع و اسلام مایه می گذارند و انواع تهمت ها و اتهام را متوجه هم می کنند و به این ترتیب این وضعیت برای آنان مشکل ساز خواهد بود. و اگر غیر از این نیز بخواهند رفتار کنند باید اصلاح طلبان را وارد بازی کنند، آنهم تمام و کمال، همان طور که هستند و نباید چاره ایی غیر از این بگذاریم. من صحبت های آقای خاتمی را هم در همین راستا می بینیم. راه وسط نداریم اصلاح طلبان و سبزها در انتخابات آزاد با ساز و کارهای خودش شرکت می کنند.

آیا در همین قانون اساسی می توان به انتخابات آزاد رسید؟

بله، در همین قانون اساسی دوم خرداد و شوراهای اول و دوم شکل گرفت. در انتخابات شوراهای دوم شکرت کردیم و شکست هم خوردیم. آن انتخابات آزاد ترین انتخابات صد سال اخیر بود و هیچ کس به خاطر سلیقه، نوع نگاهش و خواستگاه سیاسی و غیره از شرکت در انتخابات منع نشد.در آن انتخابات نه جناح پیروز و نه جناح شکست خورده هیچ کدام اعتراضی نداشتند و انتخابات صد در صد سالم بود. ما شکست خوردیم و نتیجه انتخابات را نیز به رسمیت شناختیم که البته دلیل شکست ما رای بالای رقیب نبود بلکه فقط 11 درصد مردم تهران درانتخابات شرکت کردند. به هرحال یکی از آزاد ترین انتخابات در دوره ما برگزار شد . اگر مردم در صحنه باشند، انتخابات آزاد با همین قانون اساسی نیز برگزار می شود. مهم تفسیر قانون است، می توان از قانون اساسی تفسیر دموکراتیک داشت و در عین حال می توان به دلیل انفعال مردم حاکمیت تفسیر استبدادی از قانون اساسی داشته باشد. قانون اساسی یک متن یا یک کتابچه است و تفسیر آن در دست خودمان است . همیشه گفته ام قانون اساسی امریکا یک قرن قبل از برچیده شدن برده داری در این کشور نوشته شده است و هنوز اجرا می شود هرچند که آن قانون اساسی متمم هایی داشته است اما به هرحال همان قانون است که درست تفسیر می شود. البته این صحبت به این معنی نیست که نبایدقانون اساسی را اصلاح کرد، در یک فرصت مناسب باید این اتفاق بیفتد اما برگزاری انتخابات آزاد را منوط به تعییر قانون اساسی نمی کنیم.

ادامه دارد…


42 پاسخ به “تاکید تاجزاده بر شروط خاتمی: راه وسط نداریم، سبزها فقط در انتخابات آزاد شرکت می‌کنند”

  1. ایلیا گفت:

    زنده باد تاج زاده عزیز

  2. ناشناس گفت:

    انتخابات رياست جمهوري بايد برگزار شه. راي ما موسوي

  3. سبز امیدوار گفت:

    برای آزادی فرزند امام موسی کاظم از زندان ظالم صلوات یا حسین میر حسین»»» مااین کارها را انجام دادیم خیلی نتیجه بخش بود خواهش میکنم از همین الان 1— فراخوان نوشتن دعا در پشت اسکناس در اولین رمضان بدون میر حسین وکروبی 2—از بیننده گان بخواهید در قسمت کامنت جمله دعا پیشنهادی خود را بگذارند 3—-راهکارهای عملی بهتر نتیجه گرفتن نوشته شود :مثلا از بانک اسکناس1000و2000تومانی گرفته شعار نویسی شود در بین دوستان مورد اعتماد که فرصت شعار نویسی ندارند پخش شود بجایش 5000تومانی یا تراول گرفته شود وبه بانک رود دوباره اسکناس 1000و2000تومانی گرفته شود 4—-تمرکز را بر اسکناس 1000وسپس2000تومانی گذاشته شود چرا که بیشترین استفاده دارد 5—-از نوشتن جملات توهینی به دشمنان خودداری شود (مسالمت آمیز باشد ) 6—-محبت کنید که در سایت کلمه بر روی این اقدام بدون خشونت تمرکز شود اطلاع رسانی زود هنگام شود وهمیشه در اول لیست اخبار درج شود(اخبار های اقتصادی وبحث های دیگرهر چند مهم است تئوری است موجب آزادی میرحسین نمیشود) 7—–طراحی یک اطلاییه در این مورد جهت افرادی که به اینترنت دسترسی ندارند 8—-نتیجه آنرا مردم خیلی سریع میبینند که موجب دلگرمی دوستان وفعالیت بیشتر میشود که در آخر رمضان اسکناس سفیدی دیده نشود

  4. سبز گفت:

    آقاى تاجزاده واقعا يكسري اصول را گفت.
    تمام حرفها و تئوريهاى رهبران جنبش سبز داره درست از آب در مياد.

  5. اذر سبز گفت:

    درود به تاجزاده عزیز قهرمان ، اندیشمند روشنبین و خانواده صبور و زینبی اش، سخنانش منطقی و روشنگرانه است( مثل همیشه ) . درود بتمام زندانیان ( اندیشمندان دلسوز میهن )که دربند و حصر اقتدارگرایان کمدان و واپسگرا (باند زر و زور و تزویر ) گرفتارند . درود بر خاتمی و کروبی و میرحسین .

  6. ممل گفت:

    سایت محترم کلمه لطفا هر چه سریع تر خبر مربوط به اظهارات سید حسن خمینی خطاب به فرمانده سپاه را پی گیری کنید زیرا ظاهرا این اظهارا ت به هیچ وجه واقعیت ندارد و اصلا جناب سید حسن خمینی اصلا صفحه فیس بوک ندارند و در صورت درست بودن مدعای بنده هر چه سریعتر تکذیبیه ای راجع به خبر مذکور در سایت قرار دهید تا خدای ناکرده از راه میرحسین عزیز که همانا راه صداقت و درستی بود فاصله نگیریم ویادتان باشد که شما با کیهان و فارس و رجا نیوز و صدا وسیمای اقای خامنه ای فرق دارید اللهم اهدنا الصراط المستقیم امین یا رب العالمین
    کلمه: ایشان داشتن صفحه در فیس بوک را تکذیب کردند که در همان خبر اشاره شد. پاراگرافی نیز که در صفحه فیس بوک آمده بود وصیتی از حضرت امام است و نه چیزی بیشتر.

  7. یا حسین میر حسین گفت:

    میرحسین وکروبی در زندان دیکتاتور اسیر باشند و ما در انتخابات فرمایشی شرکت کنیم ؟ هرگز هرگز

  8. SARKHORDEYE NEZAM گفت:

    Doorod bar Tajzade, va daegarandishae dar band
    Man ray dadam, Nedaha shahid shavand
    ray dadam, yarano delsuzan be HASR gereftar ayand
    ray dadam, Tajzadeha dar souleha rooz ra shab konand
    ray dadam ke sarkhorde bashamo sharmande
    HICH JABEJAEIYE SIASI,,, HASRO ZENDAN RA TOJEH NAKHAHAD KARD

  9. nashenas گفت:

    درود بر شیرمرد آزاداندیش تاجزاده که صداقت و انصاف را ازیاد نبرده است

  10. Bajram گفت:

    Drod bar Aghay Tajzade

  11. ناشناس گفت:

    اگر درست فهميده باشم، به زعم جناب تاجزاده،‌ هدف استراتژيك جنبش سبز برگزاري انتخابات آزاد است كه همان حكومت دموكراتيك خواهد شد. اما چند سؤال:
    1. آيا اين آزادي شامل تمام نيروهاي سياسي مي‌شود يا فقط شامل نيروهاي خودي يا به اصطلاح «داخل نظام»؟ طبق كدام ضوابط، گروه‌هاي مجاز براي شركت در انتخابات تعريف مي‌شوند؟ قانون اساسي موجود؟ يا كدام تفسير از اين قانون اساسي؟ منشور حقوق بشر؟ عقل سليم؟ نشحيص شوراي نگهبان‌؟
    2. آن انتخابات آزاد مورد نظر را، كدام نيروي اجتماعي برگزار خواهد كرد؟ وزارت كشور فعلي به همراه شوراي نگهبان؟‌ يا يك ساختار ملي مانند كنفرانس انتخابات؟ يا زير نظر سازمان‌هاي بين‌المللي؟‌
    3. قوانين و مقررات ناظر بر انتخابات چه خواهد بود؟ قواين موجود؟ يا قوانين جايگزين؟ و اين قوانين جايگزين در كدام نهاد تصويب خواهد شد؟ و آن نهاد مشرووعيتش را از كجا كسب كرده است؟

    مي‌بينيد؟ حتي اگر تمام نيروهاي جنبش سير بر سر هدف استراتژيك «انتخابات آزاد» به توافق برسند،‌ تازه اول راه هستيم. در نتيجه، وقتي از شخصيتي مانند تاجزاده مي‌پرسند:‌ در حال حاضر فعالان اصلاح طلب و جنبش سبز چه گونه می توانند عمل کنند تا جنبش به اهداف خود نزدیک شود؟ ايشان بايد بتواد پاسخ روشني به اين پرسش‌ها بدهد.

    در عرف مبارزه‌ي بي‌خشونت تدوين يك راه‌نقشه يا يك برنامه‌ي استراتژيك به معناي ارايه‌ي پاسخ‌هاي منسجم و منطقي و مبتني بر واقعيت توازن قوا به اين پرسش‌هاست. حالا خودمان قضاوت كنيم:‌ آيا كل جنبش سبز براي سؤال‌هايي كه فقط چند نمونه از آن‌ها ذكر شد جوابي دارد؟ به نظر پاسخ مثبت نيست و حتي هنوز تا شكل گيري نيرويي كه بخواهد يا بتواند براي اين سؤال‌ها جواب‌هاي اجرايي خلق كند زياد فاصله داريم.

  12. پیمان گفت:

    درود بر شما مرد مبارز
    اما باید بگویم که شما اشتباهتان تاکید بر این قانون ضدانسانی و ضددموکراسی است. مردم بخاطر همین حرفها سرخورده شده و منفعل شده‌اند چون هی می‌بینند قرار است بساط دیکتاتوری حفظ شود. جناب تاجزاده عزیز بدترین قانون قانونی است که صریح و قاطع نبوده و قابل تفسیر است. عزیزجان قانونی که به یک فرد اختیاراتی فراقانونی می‌دهد چگونه قانون خوبی است؟ بیایید شعار محوری را تغییر قانون اساسی براساس یک مجلس موسسان از تمام اقشار ملت بگذارید

  13. ناشناس گفت:

    با سخنان شما کاملا موافقم ولی یک اشتباه راهبردی در آن وجود دارد. جنبش سبز مردمی با اصلاح طلبی دو جریان متفاوت است که باید از نظر سیاسی از هم تفکیک شود چون باعث اشتباهات استراتژیک می شود. در جنبش سبز اصولگرایان میانه رو نیز حضور دارند و گستردگی آن تمامی اندیشه ها را در برمی گیرد و البته اصلاح طلبان بزرگترین گروه درون این جنبش هستند.

  14. Farhad گفت:

    .
    .I can only agree with Mr Tajzadeh. The only way out of the current stalemate is free, fair and open election

    If it is not free, then it is not fair and open . It will be nothing by an idiotic game

    Good things come to those who wait. Our time will come.

    Thank you Mr Tajzadeh

  15. این کامنت را سانسور نکنید گفت:

    نهایت کج‌سلیقگی است که برای این مصاحبه تیتری انتخاب کنید که آن را هم جهت با حرف‌های خاتمی نشان دهد

  16. علی گفت:

    خدا حفظت کند تاجزاده شجاع از ابتدای دوران خاتمی همه اصلاح طلبان واقعی و ملی مذهبی ها و نهضت آزادی میگفتند مطالبات مردم را بالا نبریم و فعلآ بر خواسته های حداقلی تآکید کنیم و خصوصآ بر انتخابات آزاد و روزنامه و رسانه های آزاد و ngo پافشاری کنیم . ولی متآسفانه تندروهائی همچون ابراهیم اصغرزاده و رسانه های لوس آنجلسی که ابتدای کارشان بود و هنوز کم مخاطب نشده بودند و اصولآ مفهوم اصلاح طلبی را نمیدانستند بر طبل انقلابی گری کوبیدند و اصلاحات را تا قبل از بروز جنبش سبز زمین گیر کردند که خوشبختانه با شروع جنبش سبز اصلاحات جان گرفت جالب آنکه اصغرزاده ها و خارج نشینان نه تنها اهل انقلابی گری نبودند بلکه حتی یک قدم هم برای دموکراسی برنداشتند و بعد از شروع جنبش سبز نه زندان رفتند و نه هزینه ای دادند و حتی در مقابل زندانی شدن اصلاح طلبان سکوت تآییدآمیز هم پیشه کردند.

  17. shiroo گفت:

    لطفا برای بد از انتخابات آزاد فرضی‌ هم روشنگری نمایید

  18. محبوبه گفت:

    بازم به غیرت آقای تاجزاده تا حالا چند بار توی حبس شجاعت و غیرت خود را نشون داده شجاعتشو با عذرخواهی از مردم و غیرتشو با این جور صحبتها. ولی جناب کلمه سبز شما چرا؟ از شما توقع سانسور رو نداریم این جور چیزا رو از صدا و سیمای ضرغامی میشه انتظار داشت نه شما . شما چرا صحبتا آقای واحدی رو ندید گرفتین؟ یعنی تحمل یک انتقاد کوچیک هم ندارید؟ اگه اینطور باشه اگه خدایی نکرده امثال شما بیایین سر کار که از حکومت دیکتاتوری نظامی موجود بدتر میشین. وظیفه شما در کسوت یک رسانه در درجه اول خبررسانیه حتی اگه اون خبر به مزاق شما سازگار نباشد واقعا من یکی که ناامید شدم امیدوارم توضیحی برای اینکارتون داشته باشید البته منطقی و قانع کننده

  19. امید گفت:

    زنده باشی قهرمان!!!
    یاحسین
    میرحسین

  20. باب مهربان گفت:

    درود بیکزان بر این مرد بیکران دل که در این ناهنجاری هنجار می آفریند و از دل هنجار حاکم نا هنجاری می کشد.باید هنجارهای جاری را به چالش کشید و از دل انقلاب به ثبات رسید .ثباتی بنا شده بر تمامی آرای متکثر

  21. مهرزاد گفت:

    آقای تاج زاده به این مشکل جواب نداده اندکه اگرباتوجه به شرایط فعلی جامعه وناامیدی عده زیادی ازمردم وبه تبع آن عدم شرکت آنان درانتخابات،واقعه انتخابات دوم شوراهاتکراشود-یعنی به دلیل عدم شرکت تعدادزیادی ازمردم درانتخابات،اصلاح طلبان بازهم شکست بخورند-چه بایدکرد؟

  22. حسین جعفری گفت:

    آقای تاجزاده با تمام احترامی که برای شما، شجاعت، صراحت و ایستادگی تان در برابر دیکتاتوری و ظلم قائلم اما ازآنجا که شخصی هستم صریح و همواره حرفم را بدون تعارف و مجامله میزنم، با نظر شما کاملا مخالفم. شرکت در این انتخابات ولو کاملا به صورت آزاد هم برگزار شود و مانند گذشته و گذشته ها قول دهند که تقلبی هم درآن روی نخواهد داد و برکشیدگان به سمت های نمایندگی منصوب نخواهند شد، چه فایده ای دارد وقتی شمشیر داموکلسی به نام شورای نگهبان، تشخیص صلاحیت داوطلبان نمایندگی، رئیس مجلسی مثل علی لاریجانی داریم که میگوید یکی از افتخارات دوره هشتم آنجاست که اگر طرحی را تصویب هم کردیم اما رهبری با آن مخالف بودند بلافاصله آنرا لغو می کنیم؟ به عبارت دیگر تشخیص و میل و هوس و اراده مقام رهبری بالاتر از رای چهل پنجاه میلیون نفری است که صاحب رای هستند. با داشتن مقام رهبری با آن همه اختیارات قانونی و غیر قانونی و با داشتن مجلس خبرگانی که کارش شده نشستن و چای خوردن و از رهبری تعریف و تمجید کردن، که کار این مملکت پیش نمی رود.
    به اعتقاد من تحریم کامل انتخابات بهترین راه است. باید اینها دستگیرشان شود که مردم بازیچه دست آنان نیستند و مردم در راس امورند وهیچ صاحب رای و صاحب مقامی قدرت مقابله با اراده مردم را ندارد و رهبر و مجلس وقوه قضاییه و مجریه همه خدمتگزاران ملت هستند وهروقت ملت اراده کرده که آنان کنار بروند، باید بدون کوچکترین بهانه ای کناره گیری کنند. کار به جایی رسیده است که فرمانده سپاه پاسداران هم که ارگانهای اقتصادی مملکت را مفت و مسلم و به قیمت ثمن بخش به چنگ آورده و بهای آن را معلوم نیست از چه وجوهاتی پرداخت کرده اند(راستی این همه درآمد سپاه پاسداران از کجا آمده است؟ آیا دستگاهی داریم که جرات کرده و این سازمان فاسد را حسابرسی کند؟ یا آقای سردار شاخ و شانه خواهد کشید وتهدید خواهند کرد که ترورها آغاز خواهد شد. وقاحت را ملاحظه میفرمایید؟) الدرم بلدرم می کند و برخلاف قانون و رویه آیت الله خمینی در سیاست دخالت می کنند رئیس وقوه قضاییه هم از بیم و ترس رسما اعلام می کند که سپاه پاسداران وظایفش فرا انتظامی است، خوب بفرمایید فرضا دویست نماینده اصلاح طلب هم به مجلس چنین مملکتی وارد شدند و خواستند “دودو” بزنند آنوقت در برابر تهدید رهبری که به حساب نمایندگانی هم که “دو دو” میزنند خواهند رسید چه می شود؟ یا آنها را از وکالت عزل می کنند یا به دستور سردار محترم ترور می کنند. راه سومی وجود ندارد.

    کار از بن خراب است و فکری نو و کاری نو باید کرد و طرحی دیگر انداخت و با تعمیر ایوان کارها اصلاح نخواهند شد

  23. شهراد گفت:

    با سلام و درود فراوان،

    در مورد انتخابات بسیار عالی‌ بود.

    در مورد مصاحبه:

    – چرا خود را در موقعیتی قرار دهیم که اساسا حمله نظامی نیروهای خارجی‌ توجیه پیدا کند؟یک جنبش سبز قوی و سرزنده و خود آگاه و غیر متعصب این خطر را برطرف می‌کند.

    -گفتمان استقلال محور:

    تهدید و خطر آمریکا جدی است یعنی‌ چه؟ این باید مشخص باشد ، یعنی‌ آمریکا ذاتأ دزد و قاتل و سرکوبگر و استعمار گر‌ است. آمریکایها انسان نیستند؟ در این کشور هیچگونه ارزش انسانی‌ وجود ندارد؟ (اتفاقا ارزشهای مشابهی مانند ارزشهای خانوادگی در امریکاییان وجود درد که تشابهات زیادی با ما دارد). یا آمریکا نیز مانند هر کشور دیگری به فکر منافع ملی‌ خود است ، ولی‌ به دلیل ابر قدرتی‌ کارهای نامناسبی در طول تاریخ انجام داده است. که در مورد کودتای ۲۸ مرداد عذر خواهی‌ نیز نموده.

    -وقتی‌ محور را خطر آمریکا قرار دهیم و از آنجا آغاز می‌کنیم خوب خود نیز به نوع نتیجه کمک کرده ایم.

    این گفتمان قدیمی‌ است و برای دوستان عزیز مسن تر ما ظاهرا این احساس ضدّ آمریکایی‌ همیشه وجود خواهد داشت.آیا این سوال غیر قانونی و غیر قابل قبول است که چرا ما و ایران و جوانان بایستی عواقب این را متحمّل شویم که اساسا گفتمان ضدّ آمریکایی‌ برای نسل قبل ارزش است و اصل است. ( رجوع شود به متن : سالها به ما بی‌ بصیرتی و گام زدن در خط آمریکا را نسبت میدادند)

    – گفتمان منافع ملی‌ محور:

    وقتی‌ گفتمان را منافع ملی‌ قرار دهیم نه تنها جلوی این خطر ظاهراً مورد علاقه و هویت بخش دوستان و اساتید و سروران را سدّ کرده ایم بلکه رقابتی نیز بین کشور‌های صنعتی برای دوستی‌ با ایران و همکاریهای اقتصادی و فرهنگی‌ ایجاد نموده ایم . این به معنی‌ عدم استقلال نیست . این کمال استقلال است. اتفاقا این گفتمان ” استقلال محور به معنی‌ ضدیت با یک کشور خاص” خطر برای استقلال ما ایجاد می‌کند! و از قضا گفتمان منافع ملی‌ محور در جنبش خطر دخالت نظامی را نیز برطرف می‌کند، چون انگیزه آن را کم می‌کند.

  24. جواد گفت:

    اقای تاجزاده عزیز, ای انسان بی نظیر و مسلمان پاک دامن سلام و درود به و همرزمان ازادیخواهت.
    حق کاملا با شما استع اصلاحطلبان باید برای شروط خود و جواب ان از طرف حاکمیت یعنی ازادی تمامی زندانیان سیاسی, مطبوعات ازاد, و انتخابات ازاد مدتی را تعین کنند تا حکومت و وابستگان به حکومت زمان داشته باشند که بتوانند نیروهای سالم و عاقل را جمع کنند و چنانچه بعداز این مدت پاسخ مناسب و عمل در راه بهبود شرایط را ندهند باید با تمام قدرت برای مردم تشریح کرد علت عدم مشارکت مردم را در انتخابات, خطوطی که اقای خاطمی تعین کردند صحیح میباشد و حاکمان چنانچ به فکر مردم ایران و اسلام باشند خواهند پذیرفت که راهی که انها تا بحال رفته اند به هیچ کجا بجز نابودی بیشتر نمیرسند و برای خودشان بسیار خطرناک میباشد.
    تاریخ را انسانها ئی که صداقت دارند و شجاعت میسازند.
    بنابر این حتا یک قدم عقب نشینی مساویست با نابود یاین ملت بزرگ, به هوش باشیم که ملت ما را فریب ندهند با جریان انحرافی.
    پیروز بشید

  25. ناشناس گفت:

    درود بر مصطفی تاجزاده
    درست است انتخابات آزاد

  26. جواد گفت:

    دوست ارجمند خانم محبوبه سلام ودرود به شما و مبارزات شما, دوست سبز من اقای مجتبی واحدی بسیار بی ادبانه و بدون فکر کردن مطالبی را ی
    بیان کردند بخصوص در باره خاطمی این انسان پاک و ازاده که سمبلیست برای تمامی ایرانیان, اقای واحدی بطور خشمگینانه ب اقای خاطمی اتهام زد, انهم اتحامی واهی , وقتی که ایشان خاطمی را در ردیف خامنه ای قرار میدهد و با کلمات بسیار تند و بدون حساب فکر میکند میتواند در صفوف جنبش ایران زمین شکاف بیاندازد, ایشان بطور مشخص سهم خواهی کرده و گویا چیزی را در حال تقسیم کردن هستند و به ایشان نرسیده, متاسفانه انهائی که به خارج میروند گویا فراموش میکنندبخاطر چه رفتند و همه چیز را در شعار های پوچ میبینند و به تنها کاری که نمیکنند فکر به تاکتیک سیاست و اترادژی سیاست است من با اینکه برای ایشان احترام قائل هستم و تمام نوشتهایشان را چه در افتاب یزد و چه در خرج دنبال کردم و میکنم, از ایشان انتظار بهتری بود. امیدوارم انقدر تند نرویم که در دامان بد سفتان بیافیم.
    سخنان ایشان سخن جدیدی نیست قبلا دیگران انرا تکرار کردند.
    مبارز سیاسی بدنبال افقهای روشن میباشد اگر صداقت داشته باشد و به مردم فکر کند و نه به خودش و اینکه مشهور شود.
    مقاله اخیر اقای نبوی در این باره بسیار گویا میباشد.
    با ارزوی پیروزی برای همه ازادیخواهان, عاقبت این کنبش سبز و اصلا طلبان هستند که پیروز میدان هستند فقط زمانش مشخص نیست اما انها درسهای فراوانی گرفتندکه مسلما از ان استفاده خواهند کرد
    بدرود دوست عزیز

  27. فاطمه گفت:

    تا زمانی که عاملین اصلی فجایع بعد از انتخابات 88 محاکمه و مجازات نشده اند باید هرگونه مشارکت در انتخابات را تحریم کرد!

  28. مهدی گفت:

    بسیار خوشحالم از دو منظر :
    1 – تاجزاده جلوی تاکتیک مصالحه وایستاده و داره مطالبات جنبش سبز رو مطرح می کنه
    2- بچه های کلمه هم موضع شان رو برای انتخابات پیش رو مشخص کردن

    بهترین راه بهره برداری از زمان انتخابات ایجاد وحدت و دمیدن انرژی در جنبش سبز حول محور “تحریم سبز” است . علاوه بر فشار بر حاکمیت می توان قدرت همبستگی جنبش سبز رو نشان داد

  29. Shahram Tehrani گفت:

    چقدر زیباست این سخنان که از جانب یکی از اصلاح‌طلبان مقتدر گفته میشود. مدتها بود که دلم برای این چنین سخنانی تنگ شده بود. چقدر خوشحالم که مبارزین درون کشور گول اپوزیسیون خارج کشور را نخورده و در اعتلای جنبش که همان شعار استقلال ، آزادی و عدالت اجتماعیست میثاق همیشگی‌ بسته اند. آفرین بافرادی چون تاجزاده، بهزاد نبوی و هزاران اصلاح طلب ایران
    Dariush V

  30. ناشناس گفت:

    یا حسین
    میر حسین

  31. ناشناس گفت:

    خواهشي از سايت كلمه
    لطفا در نقد سخن اخير محمدتقي مصباح يزدي، مقتداي رهبرمان درباره اين كه: «سپاه براي اداره كشور كافي است»، مقاله‌اي بنويسيد.
    اين سخن مصباح، اعلام رسمي تبديل و استحاله «جمهوري اسلامي» به «ميليتاريسم اسلامي» و پايان رسمي جمهوريت و آغاز علني كودتاي نظامي است.

  32. سام گفت:

    من به وجود تاجزاده و سایر آزادگان در بند افتخار می کنم. حتاب آقای خاتمی بی دلیل سعی در تبرئه ی خدای بصیرت دارند. خدای بصیرت و اقتدار گرایان و شیادان و تیغ بدستان پیرامونی ایشان، هرگز سرافرازی ملت و حاکمیت قانون را بر نخواهند تافت. آنان همچنان بر طبل « یا من یا هیچ کس » می کوبند. بنا بر این من دیگر رأیم را در دسترس دزدان نخواهم گذاشت.

  33. فرزند ميرحسين گفت:

    اين يعني حرف حساب. درود بر تاجزاده كه از جنس مردمه و حرفهاي مردم رو ميزنه. ضمناً ميرحسين و كروبي رو فراموش نكنيد. اونا سكوت نكردن ولي ما كه الان سكوت كرديم خائن نيستيم؟!
    يا حسين مير حسين / يا مهدي شيخ مهدي

  34. ناشناس گفت:

    روز انتخابات خانه نشین نمیشوم، در انتخابات شرکت میکن، لبخند میزنم و مقابل مرکز اخذ آرا در انتظار انتخابی آزاد می نشینم

  35. دانش آموخته حوزه علميه قم گفت:

    آيران آزاد و مستقل كه هر ايراني بتواند در آن بر اساس عقيده خود زندگي كند و از مواهب آن استفاده كند. داشتن سرزميني كه بتوان استعدادهاي خدادادي را بروز داد . با تمسك به خرد جمعي كه خود را در انتخابات آزاد نسان مي دهد امكان پذير مي باشد. اگر مقاومت اين بزرگان در زندان و خانه هاي تبديا شده به زندان نبود خيلي از جوانها دق مي كردند

  36. صدرا گفت:

    آنچه امروز در آن هستیم عصاره تکاپوهای سیاسی گذشته است. امیدوارم اصلاح‌طلبان شجاعانه اشتباهات خود را در گذشته و حال در نظر آورده و برای جبران آنها که آثارش تاکنون باقی است راهی بیاندیشند. هم در دوره اصلاح‌طلبان و هم در دوره کنونی افراط و تفریط‌هایی صورت گرفته است و این یک واقعیت است.

  37. سبز سبز سبز گفت:

    مطالب بسیار جالب و سازنده است می بایست کار تشکیلاتی انجام داد تا سبز در همین قانون و همین نظام به خواسته هایشان برسند

  38. مهرداد گفت:

    عزیزانی چون تاج زاده هر کدام به تنهایی قابلیت راهبری یک جنبش اجتماعی رو دارا هستند ولی متاسفانه دچار انفعال بدنه ی جامعه شدند.بر تمامی نخبگان و آگاهان جامعه است که در راه برقراری رابطه با بدنه ی جامعه بکوشند.

  39. اسفندیار فتحی گفت:

    درود بر حضرت مصطفی تاج زاده که شرف جنبش سبز است

  40. امیر گفت:

    زنده باد تاج زاده ها

  41. ناشناس گفت:

    دوست عزيز مگه دوره قبل گفته نشد در انتخابات شركت كنيم خب شركت كرديم نتيجه چي شد كودتا كردند بعد هم سركوب كردند.آيا شما معتقديد كه اصلاح طلب ها شكست خوردند؟ديگه تو ايران چيزي به نام انتخابات وجود نداره.هر كسي رو دوست داشته باشن رييس جمهور ميكنن.راي مردم هم در حد و اندازه ي كشكه.آيا ما از مير حسين و كروبي و زنداني ها وشهداي جنبش وخانواده ي اونها خجالت نميكشيم كه حرف از انتخابات بزنيم؟آيا مشاركت ما چيزي رو ميتونه تغيير بده؟

  42. ناشناس گفت:

    bebinam vaghan aghaye khatami ham gofteh sherkat nemikonad